Zacusca buclucasa

Desi graba de toate zilele si programul atat de incarcat ne-ar putea face sa uitam de bunatatile toamnei, pe care le putem prepara chiar in casa, e bine sa ne amintim ca gustul zacustei facute in casa nu se compara cu borcanasele pe care le putem achizitiona de la supermarket.

Zacusca buclucasa

Din pacate, putine gospodine aleg sa prepare zacusca in casa. Lipsa timpului necesar si costul destul de mare al ingredientelor sunt principalele scuze. Totusi, daca va hotarati sa preparati acest aliment delicios chiar dumneavoastra, va dam cateva sfaturi ce va vor ajuta cu siguranta!

Reteta clasica de zacusca contine rosii, vinete, gogosari, ceapa, ulei si condimente. Optional, se mai pot adauga ardei (capia verzi sau grasi), morcovi sau bulion.

Sfaturi:

  • In zacusca nu se pune strop de apa!
  • Pentru fierberea zacustei, e recomandata folosirea unui tuci sau a unei cratite care sa nu se lipeasca.
  • Zacusca e fiarta atunci cand uleiul iese la suprafata. Daca ai pus mai putin ulei in zacusca, va dura mai mult timp pana va iesi la suprafata.
  • Pentru un gust mai aromat, poti adauga si ciuperci in zacusca.
  • Ca sa nu se lipeasca zacusca de cratita in care o prepari si sa nu trebuiasca sa amesteci intr-una, poti pune cratita cu zacusca sa scada la cuptor pana cand uleiul iese la suprafata.
  • Daca nu aveti timp sa fierbeti toate legumele intr-o singura zi, puteti imparti activitatea in doua zile separate. Daca in bucatarie temperatura nu e foarte ridicata peste noapte, legumele deja fierte nu se vor strica pana a doua zi.
  • Cand fierbi borcanele la baine marie, ca sa nu se atinga intre ele, poti sa le invelesti in prosoape curate. Nu uita sa pui niste prosoape si pe fundul cratitei, sub borcane, cand le fierbi.
  • Pentru ca ardeii sa se poata curata mai repede, dupa ce i-ati copt, pune-i intr-o cratita acoperita, cu un strat de sare grunjoasa intre ei (un strat de ardei, un pumn de sare). Astfel, pielita de pe ardei se va desface mai usor.

Si, daca zacusca clasica nu-ti mai satisface gusturile, poti incerca sa prepari o... zacusca de peste!

Ingrediente:

3 kilograme de peste (crap, somon, salau)

6 kg rosii

6 kg ardei capia

3 kg morcovi

3 kg ceapa

1,5 litri ulei

sare

piper

foi de dafin

5-6 bobite de ienibahar

ardei iute

cimbru

busuioc

Mod de preparare:

Coaceti si curatati ardeii. Apoi, treceti-i prin masina de tocat. Separat, dati prin masina de tocat si morcovii plus ceapa. Rosiile trebuie date prin masina speciala de scos sucul de rosii. Se pastreaza doar sucul acesta. Dati pestele intr-un clocot, astfel incat sa se desfaca usor carnea de pe oase, pe care dati-o, mai apoi, printr-o masina de tocat.

Apoi, puneti uleiul in cratita in care veti fierbe zacusca. Cand s-a incins bine, adaugati in cratita ceapa si morcovii, sa se prajeasca cateva minute. Apoi, adaugati apa si innabusiti-le. Turnati sucul de rosii, ardeii tocati si pestele dat prin masina, foile de dafin, 2-3 ardei iuti, sare, piper, cimbru, busuioc si ienibahar (toate dupa gust). Fierbeti amestecul pana cand se ingroasa si iese uleiul la suprafata. Puneti amestecul in borcane cu un polonic. Borcanele se inchid si se fierb la baine marie.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura