Desi graba de toate zilele si programul atat de incarcat ne-ar putea face sa uitam de bunatatile toamnei, pe care le putem prepara chiar in casa, e bine sa ne amintim ca gustul zacustei facute in casa nu se compara cu borcanasele pe care le putem achizitiona de la supermarket. Din pacate, putine gospodine aleg sa prepare zacusca in casa. Lipsa timpului necesar si costul destul de mare al ingredientelor sunt principalele scuze. Totusi, daca va hotarati sa preparati acest aliment delicios chiar dumneavoastra, va dam cateva sfaturi ce va vor ajuta cu siguranta!

Reteta clasica de zacusca contine rosii, vinete, gogosari, ceapa, ulei si condimente. Optional, se mai pot adauga ardei (capia verzi sau grasi), morcovi sau bulion.

Sfaturi:

  • In zacusca nu se pune strop de apa!
  • Pentru fierberea zacustei, e recomandata folosirea unui tuci sau a unei cratite care sa nu se lipeasca.
  • Zacusca e fiarta atunci cand uleiul iese la suprafata. Daca ai pus mai putin ulei in zacusca, va dura mai mult timp pana va iesi la suprafata.
  • Pentru un gust mai aromat, poti adauga si ciuperci in zacusca.
  • Ca sa nu se lipeasca zacusca de cratita in care o prepari si sa nu trebuiasca sa amesteci intr-una, poti pune cratita cu zacusca sa scada la cuptor pana cand uleiul iese la suprafata.
  • Daca nu aveti timp sa fierbeti toate legumele intr-o singura zi, puteti imparti activitatea in doua zile separate. Daca in bucatarie temperatura nu e foarte ridicata peste noapte, legumele deja fierte nu se vor strica pana a doua zi.
  • Cand fierbi borcanele la baine marie, ca sa nu se atinga intre ele, poti sa le invelesti in prosoape curate. Nu uita sa pui niste prosoape si pe fundul cratitei, sub borcane, cand le fierbi.
  • Pentru ca ardeii sa se poata curata mai repede, dupa ce i-ati copt, pune-i intr-o cratita acoperita, cu un strat de sare grunjoasa intre ei (un strat de ardei, un pumn de sare). Astfel, pielita de pe ardei se va desface mai usor.


Si, daca zacusca clasica nu-ti mai satisface gusturile, poti incerca sa prepari o... zacusca de peste!

Ingrediente:

3 kilograme de peste (crap, somon, salau)
6 kg rosii
6 kg ardei capia
3 kg morcovi
3 kg ceapa
1,5 litri ulei
sare
piper
foi de dafin
5-6 bobite de ienibahar
ardei iute
cimbru
busuioc

Mod de preparare:

Coaceti si curatati ardeii. Apoi, treceti-i prin masina de tocat. Separat, dati prin masina de tocat si morcovii plus ceapa. Rosiile trebuie date prin masina speciala de scos sucul de rosii. Se pastreaza doar sucul acesta. Dati pestele intr-un clocot, astfel incat sa se desfaca usor carnea de pe oase, pe care dati-o, mai apoi, printr-o masina de tocat.

Apoi, puneti uleiul in cratita in care veti fierbe zacusca. Cand s-a incins bine, adaugati in cratita ceapa si morcovii, sa se prajeasca cateva minute. Apoi, adaugati apa si innabusiti-le. Turnati sucul de rosii, ardeii tocati si pestele dat prin masina, foile de dafin, 2-3 ardei iuti, sare, piper, cimbru, busuioc si ienibahar (toate dupa gust). Fierbeti amestecul pana cand se ingroasa si iese uleiul la suprafata. Puneti amestecul in borcane cu un polonic. Borcanele se inchid si se fierb la baine marie.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2012

    Sunt fan zacusca, de orice fel. Cel mai mult imi place cea clasica, dar si cea cu peste.

  • CORINA DOLDORAN

    CORINA DOLDORAN (Chef de cuisine) , 05 septembrie 2011

    Eu pregatesc in fiecare an zacusca,ne plece foarte mult intregi fam.,iar anul acesta voi pregati o zacusca in mijlocul naturii,voi revenii apoi cu imagini si povestiri...

  • Fara foto

    cristina dinu (Bucatar) , 27 august 2010

    zacusca este foarte buna . se poate face si cu sprot sau carpelin . eu nu pun morcov.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Eu pun im lada toate legume pentru zacusca (fara ceapa si morcov) in acest fel prepar zacusca proaspata oricand.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Felicitari !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Sunt fan zacusca,mai ales daca are si ardei capia rosu,iese o bunatate.Un articol foarte reusit.Felicitari.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Zacusca e una din mancarurile mele favorite.

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 20 iunie 2009

    Parca e cam devreme sa ne gandim la zacusca, dar ma incanta reteta propusa. O voi incerca. Multumesc.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Eu ador zacusca de ghebe. Imi iau din timp gogosari, ardei, rosii, vinete, le coc si le pun in congeletor, iar cand gasesc ghebele trec la prepararea ei si imi e mai usor ptr. ca unele ingrediente sunt deja gata. Mai adaug ceapa si morcov pe care le calesc si chiar putina pasta de tomate, ptr. a fi mai colorata zacusca.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2009

    Cine se incumata sa faca zacusca cu peste si alege crapul, mare atentie, sa scoata osul amar care amareste tot preparatul!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 05 mai 2009

    Cine se incumeta sa faca zacusca cu peste si alege crapul sa fie cu mare atentie la osul amar care trebuie scos , altfel tot preparatul se amareste.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    De multi ani incoace, fac zacusca la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiembrie. Vinetele si ardeii sunt deja copti si pusi la lada. Mai calesc ceapa, scot celelalte ingrediente de la congelat si zacusca e f repede preparata, depinde doar de calitul cepei.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2009

    Zacusca este preferata mea.Pregatesc zacusca din peste,ciuperci,ghebe,cu morcov si zacusca traditionala pe baza de vinete.Reteta postata de dvs se aseamana bine cu reteta mea,doar ca eu folosesc ulei mai putin.

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Daca zacusca de legume se pune fierbinte in borcane , iar acestea se pun in cuptorul bine infierbintat inainte, unde se lasa (cu focul stins) pina a doua zi, chiar nu mai este nevoie sa se sterilizeze si prin fierbere. Metoda e valabila si pentru alte conserve (nectar, suc de rosii, must de struguri). M-am gindit mai bine si nu vreau sa va invat prost. Poate ca tin mai multi ani la mine, pentru ca le pastrez in beci?

  • Fara foto

    alice_alice, 06 octombrie 2008

    Mi s-a facut o pofta de zacusca dupa ce am citit articolul acesta. Pacat doar ca n-am facut si eu.

  • Fara foto

    floridecires, 05 octombrie 2008

    http://floridecires7.blogspot.com/2008/10/zacusca-de-dovlecei.html Aici gasesti o reteta super gustoasa de zacusca :-)

  • Fara foto

    Yramena, 04 octombrie 2008

    Sa curatatii ardeii copti si vinetele coapte mai usor: Cind sint gata coapte, punetile intro punga de plastic si inchideti punga la gura ca sa se abureasca bine. Nu este nevoie sa mai pui sare si se curata foarte usor dupa ce stau aburitii in punga vreo 15 munute. Ane

  • Fara foto

    Alina Marin (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2008

    Mihai, eu primesc newsletterul de la Gustos.ro si acolo am gasit si o reteta de zacusca. Iti sugerez sa te abonezi, primesti mult mai multe informatii asa! Oricum, daca vrei o reteta de zacusca, poti sa cauti chiar aici, pe Gustos, la "Retete culinare". Am dat "search" de curiozitate si sunt vreo 50. Pe alese! :) Sau poti sa incerci reteta doamnei Sidonia, suna bine! Spor la treaba si sa ne zici ce a iesit! Apropo, fain articol! As incerca zacusca de peste...

  • Fara foto

    Mihai Popa, 03 octombrie 2008

    Sunteti bine voi, îmi dati sfaturi pentru zacusca, dar unde e reteta? Ca \"contine\" stim cu totii, dar cât? Asta îmi aduce aminte de Sanda Marin, \"se da la foc potrivit pâna este gata\".

  • Fara foto

    Teo\'s Kitchen, 03 octombrie 2008

    Ienibaharul este un condimnet, se consuma de obicei fructele de ienibahar, impropriu numite seminte. Se macina inainte e folosire. E foarte aromat, numai bun pentru preparatele din carne. CU siguranta ti-a scpata tie, pentru ca il gaesti in orice magazin alimentar.

  • Toncean Doina - Sidonia

    Sidy (Chef de cuisine) , 02 octombrie 2008

    Mirela, uite inca o reteta: ZACUSCA de vinete 6 kg vinete, 3 kg gogosari, 2 kg ardei gras verde, 1/2 ceapa, 1 l ulei, 2-3 l bulion, sare si piper dupa gust, 1 pachetel conservant(7 g ) Gogosarii, ardeii si vinetele se coc , se curata si se toaca. Ceapa curatata si macinata se caleste putin in ulei, se adauga gogosarii si ardeii tocati si se calesc 1/2 ora.Adaugam apoi vinetele si 1 1/2 l bulion, sare si piper dupa gust si lasam sa fiarba la foc mijlociu 45 de minute . Daca mai trebuie adaugam bulion , dupa gust, si cit vrem sa fie de groasa zacusca. Cind este gata, adaugam conservantul si punem zacusca in borcane de 400 g, le capsam si le lasam in pat cald pina miine sau poimiine cind s-au racit. Urmeaza sa le punem in camara pentru iarna ATENTIE - Cine doreste zacusca cu ciuperci sau cu fasole uscata-fiarta-in loc de vinete le pune pe acestea deodata cu gogosarii... Anca_24 - Ienibahar gasesti in orice hipermarket si scrie pe spatele plicului la ce se foloseste !!!

  • Fara foto

    sanzaiana p (Bucatar) , 02 octombrie 2008

    Multumesc pentru sfaturi. Chiar nu stiam cum sa fac sa curat ardeii mai usor. Voi pune in practica aceasta metoda chiar saptamana aceasta. :) Ce dor mi s-a facut de zacusca pe care o facea tatal meu (da, tatal meu gateste extraordinar! :) cand eram mica. Multumesc inca o data gustos.ro, sunteti cei mai tari.

  • Fara foto

    Anca_24, 02 octombrie 2008

    Si eu sunt incepatoare, cine stie ce e aia ienibahar? n-am vazut niciodata in magazine asa ceva.

  • Fara foto

    Mirela, 02 octombrie 2008

    Sunt o gospodina incepatoare dar mi-a reusit deja zacusca. Am facut zilele trecute iar reteta a fost cam lafel. Mai stiti si alte retete, este interesant daca am afla mai multe variante.