Ziua Crucii sau Inaltarea Sfintei Cruci

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.   Una dintre cele mai importante sarbatori a toamnei – Ziua Crucii, la 14 septembrie – se inscrie in sirul obiceiurilor si datinilor. Toamna pentru tarani, incepea la 14 septembrie, de Ziua Crucii   In unele zone sarbatoarea este cunoscuta sub denumirea de Ziua Crucii in timp ce in alte zone etnofolclorice ale tarii mai poarta denumirile de Carstovul Viilor, Ziua Sarpelui si Inaltarea Sfintei Cruci.   In aceasta zi, taranii din satele noastre se abtineau de la consumul unor alimente care aveau simbolul crucii pe ele precum ar fi: ceapa, usturoiul, nuca si pestele.  

Ziua Crucii sau Inaltarea Sfintei Cruci

Oamenii din satele hunedorene posteau saptamana intreaga iar in zonele viticole, preotii faceau rugaciuni in vii si la pivnite. Aceasta zi declansa culesul porumbului si viilor fiind cea care da garantia coacerii acestora.
In Tinutul Padurenilor de „Ziua Crucii” se dau de pomana colaci si lumanari, un pahar de tuica, iar la copiilor li se dau bomboane si mere”. In aceasta zi se culeg plantele folosite ca remedii de leac si necesare pentru practicile magice de combatere a spiritelor malefice.
Colacul crucii
Ingrediente:

650 g faina de griu,
1,5 pahar lapte,
2 oua,
1 lingurita zahar,
2 lingurite sare,
20 g drojdii,
1 ou.
Mod de preparare

Se amesteca 20 g de drojdie cu jumatate de pahar de lapte, apoi se adauga putina faina se face plamadeala si se lasa sa se „odihneasca” timp de 25-30 minute. Se adauga 2 oua, 1 pahar cu lapte, sare, zahar si faina ramasa, se amesteca totul si se pune la loc cald pentru 1 ora, acoperind aluatul cu panza. Aluatul trebuie sa fie elastic pentru a putea fi impletit.
Colacul poate avea doua forme: cerc plin alcatuit dintr-o bila ornamentata prin aplicari de aluat sau colac in forma rotunda alcatuit din fasii impletite. Zonal se mai intalnesc si colaci formati din doua sau trei cercuri concentrice.
Dupa ce se impletesc sau se formeaza colacii, se ung cu galbenusul unui ou amestecat cu 3 linguri de lapte. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute si se pun colacii in cuptorul incalzit la 175-180 de grade timp de 35-40 minute.
Secretul Bucatarului

La impletirea colacului, pentru a i se pastra forma rotunda, se poate pune un pahar in mijlocul fiecarui colac inainte de a se pune tava in cuptor.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Incearca reteta simpla de cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval. O mancare delicioasa si cremoasa, usor de...

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa
Salata greceasca

Salata greceasca

Reteta de salata greceasca. Salata greceasca reteta traditionala. Salata de vara cu rosii, castraveti, ardei, ceapa rosie,...

Salata greceasca
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise