(P) 3 retete delicioase de paine pe care le poti face acasa

(P) 3 retete delicioase de paine pe care le poti face acasa

Pentru a avea o alimentație cât mai sănătoasă, fără conservanți și aditivi alimentari, este de preferat să ne pregătim în casă cât mai multe din preparatele pe care le consumăm, chiar și pâinea. Este alimentul de bază pentru cei mai mulți dintre noi, iar dacă îl facem în bucătăria noastră vom avea un control absolut asupra ingredientelor. În plus, mirosul de pâine caldă, scoasă din cuptor, este greu de egalat :) În esență, o pâine se pregătește ușor chiar și în cazul în care rețeta include și ingrediente speciale, pentru un sortiment mai sofisticat, însă frământatul este cel care ne dă bătăi de cap și ne determină să ajungem iar la brutăria din cartier. Însă, cu un robot de bucătărie pentru frământat aluatul vei scăpa de acest chin. În acest ghid vei găsi toate informațiile despre acest echipament, care poate fi esențial pentru tine și familia ta. Dacă ai acest robot, lucrurile se vor simplifica foarte mult. Mai rămâne doar să ai ingredientele necesare. Ca să venim în sprijinul tău, ți-am pregătit trei rețete de pâine care se pot face în casă.

Pâine clasică

Pâinea clasică, cu ingrediente simple, este prima în lista preferințelor noastre. Însă uneori este complicat să ajungem la un rezultat mulțumitor, pentru că nimerim cu greu cantitățile. Iată care sunt acestea:

1 kg făină albă

550 ml de apă

25 g drojdie proaspătă

60 ml ulei

două lingurițe de sare

o linguriță de zahăr

Înainte de orice, trebuie să pregătești maiaua. Amestecă drojdia cu zahărul, împreună cu 50 ml de apă călduță și o lingură de făină. O lași la dospit 15 minute, după care o adaugi în făina amestecată cu sare, peste care adaugi treptat apa ușor încălzită și frămânți. Dacă ai un robot de frământat, operațiunea este foarte simplă: pui în bol toate ingredientele, îl pornești și în câteva minute, aluatul este gata. Dacă frămânți cu mâna, va dura un pic până vei omogeniza toată compoziția. După ce ai frământat, aluatul trebuie lăsat la dospit până își dublează volumul. Apoi îl împarți în două, formezi pâinile așa cum îți dorești, le pui în tăvi și le crestezi ușor la suprafață, după care le ungi cu ulei. Le pui la cuptor la 180 de grade și după aproximativ 45 de minute sunt gata.

Pâine cu semințe

Este un sortiment aflat, de asemenea, în topul preferințelor noastre. Dacă o pregătești în casă, poți adăuga mixul de semințe pe care ți-l dorești.

500 g făină albă

250 g făină de secară

250 g făină integrală

500 ml apă

250 g semințe (in, chimen, dovleac, floarea-soarelui, nuci, alune, migdale etc.)

250 g drojdie proaspătă

20 g sare

Cele trei tipuri de făină se amestecă cu apă și se lasă deoparte timp de 4-5 ore. Drojdia se amestecă cu mierea, iar după ce fermentează se pune peste aluat și se începe frământarea. Când aluatul devine elastic, se adaugă semințele și se frământă din nou, până când acestea se distribuie uniform în aluat. Aluatul se împarte în două sau 3 bucăți și se lasă la dospit până volumul se mărește vizibil. Formezi apoi două sau 3 pâini și le pui la cuptor la 180-200 de grade. În funcție de numărul de pâini, timpul de coacere poate fi diferit. Rămâne să verifici tu când este coaptă.

Pâine cu măsline și ceapă

Pentru această rețetă poți folosi măsline verzi sau negre ori ambele tipuri.

600 g făină albă

300 ml apă

15 g drojdie proaspătă

o linguriță de zahăr

două lingurițe de sare

50 ml ulei

400 g ceapă

200 g măsline fără sâmburi

Drojdia se amestecă cu apă călduță, zahăr și două linguri de făină și se lasă la dospit 15 minute. Se adaugă apoi peste făină, se pun sarea, uleiul și se frământă. Aluatul se lasă la dospit o oră. Între timp, tai mărunt măslinele și ceapa, care se pune un pic la călit, după care se scurge de ulei. După ce aluatul a crescut, se întinde, deasupra se pun ceapa și măslinele, apoi se împăturește, după care se mai lasă la crescut 30-45 de minute. Pâinea se pune la cuptorul încins la 230 de grade, iar după 25 de minute, temperatura trebuie scăzută la 180 de grade, timp de 30 de minute. Pâinea este gata când se rumenește.

Pe Taste of Home vei descoperi și alte rețete de pâine pe care le poți face acasă.

Foto: Pexels

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise