Cartea lui Jamie chiar iti pune masa in fata dintr-o perspectiva mai creativa. Si nu pentru ca te invata sa faci paste in casa si sa pregatesti risotto-ul perfect. Cele mai interesante mi se par mixurile pe care le propune: cotlete de porc traditionale cu mere si salvie, salata calda de piersici la gratar si salata creata, cu sos din branza de capra.

Acestea ar fi doar doua dintre exemple, care te confrunta cu o altfel de intrebuintare a ingredientelor. Apropo de ingrediente, nu stiu cati dintre voi folosesc cimbru sau rozmarin proaspat ori stiu ce savoare dau astfel mancarii. Cred ca cei mai multi cumpara pliculete de cimbru sau rozmarin deja uscate, desi am descoperit ca un ghiveci cu planta proaspata e cu foarte putin mai scump ca plicul, si mai da si bine pe pervaz, plus aroma. Ce sa mai zicem de a strecura in mancare frunze de papadie, macris, rucola, seminte de pin…

Stiu ce veti spune: se gasesc foarte greu. Nu prea e asa: in cele mai multe supermaketuri le gasesti. Unde mai pui ca papadia si macrisul sunt usor de procurat din natura inconjuratoare. Oricum nu vorbim acum despre a manca in fiecare zi a saptamanii preparate cu seminte de pin, fenicul, frunze de papadie si ciuperci salbatice, ci de a le incerca din cand in cand sau, de ce nu, adapta la retete proprii.

Cred ca citind cartea lui Jamie esti tentat sa incerci combinatii noi: mai un fel cu sparanghel, mai cateva frunze de salvie, mai niste cimbrisor, mai un sos altfel etc. Iti e mai clar ce fac plantele aromatice si cum potenteaza savoarea unei mancari, ce tip de carne si mai ales ce bucatica trebuie sa folosesti pentru diverse feluri, ce creme mai poti adapta la pandispanul preferat etc.

In acelasi timp, vei da si peste lucrurile de baza intr-ale bucatarelii, un fel de abc pe care chiar daca crezi ca il stii nu strica sa-l mai citesti o data. Iata cateva exemple: stii cum sa alegi pestele proaspat de la pescarie?;  sau ca frunzele de salata se spala in apa, nu sub jet, iar apoi trebuie sa le tii la uscat/scurs?; dar ca cel mai bun sos pentru orice salata se amesteca cel mai bine intr-un borcan?; stii cum e cel mai bine sa conservi mancarea ramasa?

Iar odata abecedarul explicat, incepe inovatia. Am gatit doua retete din cartea lui Jamie: pui cu rosii cherry si sparanghel si risotto cu ciuperci si parmezan. Daca puiul cu rosii cherry e de recomandat ca o cina usoara, gata in aprox. 45 de minute, pentru un risotto a la Jamie trebuie sa va rezervati cel putin o ora, pentru ca implica mai multe etape, iar ingredientele trebuie fiecare pregatit in prealabil. Mai multe pe bookaholic.ro.

Madalina Georgescu, editor bookaholic.ro

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    bookaholic (Bucatar) , 25 august 2011

    ci pentru ca te pune in fata unor mixuri interesante, exact ce urmeaza, dar fara "ci pentru ca" in fata :)cam asta de fapt a fost ideea prezentarii: combinatiile noi pe care te face sa le incerci.

  • Fara foto

    daniela2shoes (Bucatar sef) , 23 august 2011

    Eu nici intr-un caz nu as gati retelete lui jamie, in primul rand nu este un bucatar...are doar o emisiune de televiziune ...calatoreste, copie si reproduce munca altora....

  • Fara foto

    Adrian Zanfir (Maestru bucatar) , 20 august 2011

    Am ramas suspendati:"Cartea lui Jamie chiar iti pune masa in fata dintr-o perspectiva mai creativa. Si nu pentru ca te invata sa faci paste in casa si sa pregatesti risotto-ul perfect". Acum urma sa aflam "adevarul", adica ne-am fi asteptat sa urmeze o fraza care sa inceapa cu, "ci pentru ca...." Chiar nu inteleg, limba romana nu se mai invata nicaieri?