Cand va e pofta de gustul binecunoscut al placintei cu mere, dar nu prea aveti timp si/sau indemanare ca sa pregatiti aluatul, aceasta reteta s-ar putea sa fie salvatoare, se face pur si simplu intr-o joaca! In afara de asta, aceasta placinta rapida este foarte sanatoasa, continand cereale integrale si fructe.

Ingrediente:

150 de grame de fulgi de ovaz
170 de grame de zahar brun
250 de grame de faina
180 de grame de unt
1 varf de cutit de praf de copt
1 varf de cutit de sare
2 mere mari (sau 3 mai mici) dintr-un soi acrisor (eu am folosit granny smith)
zeama de la 1/2 de lamaie
1 lingurita de scortisoara
120 de grame de zahar
1,1/2 linguri de amidon alimentar
1 lingura de esenta de vanilie
130 de ml. de apa
optional: ceva nuci, 1-2 linguri de fulgi de porumb, stafide etc.

Preparare:

Intr-un bol se amesteca faina, sarea, praful de copt, zaharul brun si fulgii de ovaz. Daca folositi 1-2 linguri de nuci sau alte adausuri optionale, acum e momentul sa le adaugati si pe ele (eu am pus in plus niste fulgi de porumb, ca sa fie mai crocant amestecul).

Se amesteca bine de tot ingredientele uscate, apoi se rad deasupra, prin razatoarea cu gauri mari, 150 de grame de unt rece.

Se incorporeaza untul in ingredientele uscate cu furculita sau cu ajutorul unui cutit de patiserie, pana cand amestecul capata un aspect nisipos. Da, va arata uscat, insa asa trebuie sa fie, sa nu fiti tentati sa adaugati unt in plus sau lichide.
 
Ceva mai mult de jumatate din acest amestec (sa zicem 60 %) se toarna intr-o tava nu prea mare (eu am folosit forma mea de silicon de 25/20 de cm.) si se preseaza bine de tot intr-un strat compact.

Merele se curata de coaja si de casuta semintelor, se taie in felii subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie. Se aseaza feliile de mere intr-un strat uniform deasupra stratului de la baza, apoi se presara cu scortisoara.

Se amesteca intr-o craticioara zaharul (120 de grame, eu zic ca merge chiar si mai putin) cu amidonul. Se adauga apa rece, se omogenizeaza foarte bine sa nu ramana cocoloase si se pune craticioara pe foc, amestecand continuu pana cand fierbe si se ingroasa. Se adauga la aceasta compozitie esenta de vanilie si untul ramas (30 de grame), apoi se toarna deasupra merelor.



Deasupra se distribuie restul amestecului de faina si cereale si se preseaza usor (cat e posibil, ca sa nu se deranjeze stratul de umplutura).



Tava se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 45 - 50 de minute, pana cand deasupra prinde o crusta usor rumenita.

Se lasa sa se raceasca in tava complet, de preferat peste noapte, apoi se taie in patrate/dreptunghiuri dupa plac. E important sa lasati destul timp blatului de cereale sa isi traga umezeala din mere. Pofta buna!



Gasiti si alte retete delicioase pe blogul Laurei Laurentiu.


Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Elena Geana Badulescu, 01 iulie 2013

    Eu o mai fac cu o cana de zahăr una de pesmet una de lapte praf si una de faina

  • Fara foto

    Floare de colt (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2012

    Delicioasa si rapida ! Multumesc !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 07 august 2012

    O reteta usoara si delicioasa !