Va propun azi o reteta de paste de casa foarte simple dar foarte gustoase, niste taitei de post cu cartofi. Eu i-am servit cu varza calita, dar sunt la fel de buni cu o tocanita de ciuperci, de exemplu, sau chiar si dulci, cu mac sau cu nuca si zahar.
De obicei nu masor nimic cand fac acesti taitei, dar acum am cantarit totul, pentru a va pune la dispozitie o reteta cat mai exacta, asadar am folosit:

Ingrediente:(pentru 4 portii sanatoase :P )

340 de grame de cartofi fierti in, coaja apoi curatati
264 de grame de faina, din care 1/2 de grau dur si 1/2 faina obisnuita, daca folositi numai faina obisnuita o sa va intre mai multa, probabil in jur de 300 de grame
1 lingurita rasa de sare

Preparare:

Cartofii se fierb in coaja, se las asa se raceasca si se decojesc apoi se cantaresc. In imaginea de mai jos sunt 4 cartofi cantarind peste 500 de grame, mi s-a parut cam mult si am renuntat sa mai folosesc unul din ei, ramanand 340 de grame.


Cartofii se zdrobesc fin, se poate folosi chiar robotul (eu i-am dat la blender), rezultand un pireu elastic si lipicios, nu prea placut pentru mancat, dar foarte potrivit pentru a-l folosi la paste.

Pe planul de lucru se pun faina si sarea, apoi cartofii zdrobiti.

Se incepe sa se framante, adaugand faina pana cand se obtine un aluat ferm, elastic si nelipicios.

Aluatul meu cantareste 604 grame, rezulta ca am folosit 264 de grame de faina, adaugata cate o lingura, succesiv de grau dur si obisnuita.

Pe planul de lucru presarat cu faina se intinde aluatul in foaie cat mai subtire (cam 1-2 mm.)


Se pune la fiert o oala marisoara cu apa (taiteii si orice paste au nevoie de multa apa pentru a fierbe, eu am folosit o oala de 5 litri). Daca puneti sarea de la inceput, apa va fierbe mai greu, puncutl de fierbere al apei sarate este mai sus de 100 de grade Celsius. Eu adaug, deci, sarea dupa ce apa da in clocot.

Pana ce apa fierbe, se taie taiteii dupa plac, cu o rola pentru paste (si taietorul de pizza e foarte bun).


Taiteii vor fi gata foarte repede, dupa ce se ridica la suprafata se mai dau doar intr-un clocot.

Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mihai Dumitru, 25 februarie 2015

    multumim pentru reteta .aluatul este fff. si pentru gogosi, langosi cu varza .ciuperci si orice alta umplutura de post, dupa inspiratie si gust

  • Mariana_Ioanas

    Mariana_Ioanas (Bucatar) , 27 noiembrie 2012

    o reteta buna de post

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 07 august 2012

    O reteta foarte interesanta !