Intr-una din calatoriile mele la Sfantul Munte am mancat aceasta "Agioritiki soupa pantzari" - Ciorba de sfecla rosie ca la Muntele Athos - la Schitul Romanesc Prodromu dar si la alte manastiri de pe acolo si m-am gandit sa v-o impartasesc si dvs., mai ales ca este Postul Mare care la greci se tine cu sfintenie fiind una dintre cele 4 mari perioade de Post din Ortodoxie
Ingrediente:
2 morcovi mai vigurosi,
o telina,
o radacina patrunjel,
o ceapa mai maricica,
un praz,
un ardei gras maricel,
2 rosii taiate mai grosolan,
o sfecla mai maricica,
1/4 ceasca orez,
o legatura leustean,
sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Se spala si se curata zarzavaturile, se rad morcovii, patrunjelul si telina. Ceapa, rosiile si ardeiul se taie mai maricel. Sfecla se coace sau se fierbe dupa care se curata de coaja si se da pe razatoare. Se calesc putin in ulei toate vegetalele si orezul dupa care se adauga apa suficienta si se fierb pana se patrund, adaugandu-se si rosiile dupa 10 minute. Cand sunt aproape gata se adauga si sfecla si zeama lasata si se mai tine cateva minute pe foc, iar la sfarsit se adauga si leusteanul maruntit. Se serveste calda cu o lingura de iaurt proaspat de oaie pentru cine nu tine post- si cu paine cu masline alaturi.
Kali Orexi! Pofta Buna!
Mai multe retete grecesti si nu numai puteti gasi si pe http://papagheorghiu.blogspot.com si pe www.papagheorghiu.ro.
Ceapa se taie marunt, iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici.
Sarmale cu varza dulce in vas de lutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii