Koupepia in Cipru sunt sarmalutele umplute cu orez, carne de porc sau vita, ierburi proaspete si condimente si rosii. Ele pot fi servite ca parte a unui platou de meze sau consumate ca fel principal, cel mai bine se servesc reci. Diferenta faţa de cele din Grecia este este ca in Cipru nu se fierb in sos avgolemono ci in sos de rosii cu scortisoara si nucsoara. Cea mai buna perioada pentru a obţine frunze de vita de vie este atunci cand apar primele in perioada aprilie-mai, atunci cand sunt proaspete si inainte ca acestea sa fie stropite cu pesticide.

Puteti folosi frunze proaspete, refrigerate sau murate. In general este bine daca le conservati sa aveti grija sa nu fie pachete mai mari de 40-50 foi cat sunt necesare pentru a gati o data. Cea mai simpla metoda de conservare este congelarea: se spala se lasa la scurs dupa care se ruleaza in folie alimentara, dupa care se dau la congelator. Atunci cand vreti sa le folositi nu le decongelati ci le puneti direct in apa clocotita pentru cateva minute (3-4). Puteti folosi de asemenea frunze de stevie.

Ingrediente:

60 foi de vita (proaspete, murate sau congelate) sau stevie,
750 gr. carne amestec de porc cu vita,
1/2 cana orez pentru sarmale,
2 cepe taiate marunt,
1 legatura de patrunjel,
2 linguri menta uscata,
1/4 cana ulei de masline extravirgin,
1 cana rosii pasate sau 5-6 rosii date pe razatoare,
sare si piper dupa gust

Pentru sos:
5-6 rosii date pe razatoare,
un pahar de vin alb sec,
2 lingurite scortisoara,
o nucsoara rasa,
2 foi de dafin amestec de piper (rosu, verde si negru)

Mod de preparare:

In functie de ce fel de foi de vita folositi se pregatesc diferit: cele congelate am prezentat mai sus, cele murate se tin putin la apa rece se iasa saratura din ele iar cele proaspete se oparesc in apa cateva minute ca se se inmoaie. Intr-un castron pregatiti carnea punand doar 1/2 din cantiatea de ulei si fara ceapa si patrunjel si menta. separat intr-o tigaie adanca sotati un pic ceapa dupa care adaugati carnea si orezul si le tineti pe foc pana ce carnea isi pierde din roseata si orezul devine transparent (atentie sa nu ardeti).Acum puteti adauga rosiile pasate ,patrunjelul si menta, amestecati bine si tineti inca cateva minute pe foc pasna mai scade un picut.Acum puteti sa incepeti sa umpleti sarmalutele. puneti foaia pe masa de lucru ii taiati codita, puneti o lingurita sau mai mult de umplutura si cu grija impaturiti bagand marginile la interior sa nu iasa amestecul.Intr-o cratita suficient de mare puneti pe fund cateva frunze si incepeti sa aranjati sarmalutele facute de la exterior spre centru, la sfarsit acoperiti cu alte frunze de vita turnati sosul si restul de ulei de masline, puneti o farfurie de dimensiunea cratitei deasupra ca sa nu se ridice sarmalutele si sa nu se desfacacand fierbe zeama.Dati la foc mic pentru 25-30 minute.

Kali Orexi! Pofta Buna!

Pana saptamana viitoare va astept sa ma vizitati si pe http://papagheorghiu.blogspot.com sau pe www.papagheorghiu.ro. Sa auzim numai de bine!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 iunie 2011

    Voi incerca si eu aceasta reteta,noutatea consta in acel sos in care trebuie fierte .Cred ca au o aroma deosebita .

  • Fara foto

    Gheorghiu (Chef de cuisine) , 15 iunie 2011

    Asta chiar nu am stiut . Multumesc de noutate. data viitoare o sa incerc sa gasesc de la struguri negrii!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 12 mai 2011

    Foarte bune si aromate!***** Un alt tip: in tarile arabe se prefera frunzele de vita de la strugurii negrii deoarece sunt mai fragede si mai acrisoare decat cele de la strugurii albi.