Oul este considerat ca fiind simbol al regenerarii, purificarii si al vietii, asa ca asocierea acestuia cu Sfintele Sarbatori de Paste nu este una intamplatoare, ouale fiind parte a acestei sarbatori inca din cele mai vechi timpuri.
In Evul Mediu, ouale de Paste erau daruite servitorilor ca multumire pentru serviciile lor, iar in Germania, ouale erau daruite copiilor impreuna cu alte cadouri (de multe ori haine ce erau purtate in prima zi ca simbol al innoirii). Ouale se vopsesc in joia din Saptamana Mare, numita de comunitatile sasesti din Transilvania si „Gründonnerstag” (Joia Verde), deoarece ouale erau vopsite la inceput utilizandu-se culori vegetale. Procedeele si tacticile erau variate, dar de regula plantele erau recoltate din timp si uscate. Culorile difereau in functie de concentratie si combinatia de plante, cea mai frecventa culoare fiind cea rosie, urmata mai apoi de galben, verde si de culori indraznete ca albastru si maro.

Vopsitul oualor era o traditie transmisa din generatie in generatie de catre femei. Multe oua erau ornate cu flori, spice de grau, frunze de vita-de-vie, desenate cu motive inspirate din viata familiala sau cu cu diverse inscriptii. Oferitul oualelor de Paste devenea astfel o forma de petire, baietii oferindu-le tinerelor oua.

O tehnica pastrata si astazi in comunitatile sasesti este aceea de a orna ouale de Paste cu frunze de feriga prinse in timpul fierberii, astfel incat modelul sa ramana mai deschis decat culoarea oului.

Cum alegem ouale potrivite?

Ouale comercializate in Romania contin intr-un procent uimitor de 90% hormoni de stres si alte substante ce ar trebui evitate. De aceea este foarte important sa alegeti ouale cu grija. In primul rand este bine sa va uitati la termenul de garantie inscriptionat pe oua si la cod. Pentru a alege ouale potrivite cititi codul, primele trei cifre reprezentand codul de producator urmate de o a patra cifra.
 

Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Ouale marcate cu cifra 3 provin de la gaini din crescatorii si nu sunt recomandate consumului, in timp ce ouale marcate cu cifra 2 provin de la pasari crescute in aer liber. Cifra 1 reprezinta oua crescute oe sol iar cifra 0 provin de la gaini crescute ecologic.

Cum preparam ouale de Paste?

Pentru o culoare mai vie distribuita uniform, este bine sa respectati urmatorii pasi.

Atunci cand alegeti ouale acestea trebuie sa sune a plin atunci cand sunt ciocanite usor cu unghia.

Ouale trebuie spalate foarte bine utilizand un burete cu putin detergent de vase. Nu uitati sa le clatiti foarte bine in apa calduta.

In functie de instructiunile de folosire a vopselurilor scoateti ouale si puneti-le intr-un recipient cald. Cautati sa nu fie diferente prea mari de temperatura, deoarece ouale ar putea crapa. Este bine sa le inveliti in hartie de bucatarie (ar putea fi incalzita 2 minute la cuptor) pentru a absorbi culoarea in exces.

O alta varianta este sa scoateti ouale pe hartie de ziar si sa le rostogoliti pe aceasta pentru a elimina coloarea in exces.

Cat timp sunt inca fierbinti, ouale trebuiesc lustruite cu o bucata de vata imbitata cu ulei.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Zlatinka Ielkici, 09 aprilie 2015

    :)

  • Fara foto

    Ghiman Cornelia, 16 aprilie 2014

    sau cu o bucata de slanina ca sa aibe un luciu mai bun

  • Fara foto

    Mariana Gird, 15 aprilie 2014

    rhgthj

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2013

    Daca nu vrei sa cumperi vopseaua, poti folosi produse naturale cum ar fi frunze si legume pentru a vopsi ouale. Inainte de a vopsi ouale, indiferent de modalitatea aleasa, trebuie sa le speli bine cu apa calda si cu sapun. Dupa ce sunt bine spalate se pun la fiert in apa cu putina sare si cateva linguri de otet. Foloseste sfecla rosie sau coaja de mar pentru ROSU, frunze de nuc pentru VERDE, mure sau frunze de varza rosie pentru ALBASTRU, coji de ceapa sau malin pentru GALBEN, suc de struguri/vin pentru MOV, coaja de ceapa rosie pentru ROZ, morcovi pentru PORTOCALIU si cafea pentru MARO. Asa vopsesti ouale folosind produse naturale.

  • Fara foto

    valentina ionita, 21 aprilie 2009

    Eu vopsesc traditional ouale dupa reteta bunicii si a mamei,in foi de ceapa si sfecla rosie.Ies frumoase foc.

  • Fara foto

    maria elena, 17 aprilie 2009

    Anul acesta, am vopsit doar oua rosii, dar cu forme de frunze de patrunjel(am alpicat frunzulita, am invelit oul in ciorap l-am legat strans si asa l-am vopsit.