10 sfaturi pentru o dieta vegana sau de post usoara si sanatoasa

Dieta fara produse animale este foarte sanatoasa si benefica pentru organism. Cum perioadele de post sunt perfecte pentru a-ti ajuta organismul sa fie in forma maxima, venim cu cateva sfaturi utile.   

10 sfaturi pentru o dieta vegana sau de post usoara si sanatoasa

Pornim de la sfatul general de a pastra simplitatea in mancarea vegana, nu va complicati cu retete iesite din comun decat in zilele libere si relaxate pentru ca dieta de acest fel nu trebuie sa fie o corvoada. Este destul de simplu sa mananci sanatos fara produse animale, iata cum:

1. Gatiti in cantitati ceva mai mari cereale precum orez brun, quinoa sau mei. Unele se gatesc destul de greu, asa ca incercati sa gatiti o cantitate ceva mai mare la inceput de saptamana si pastrati-le la indemana pentru diferite feluri de mancare. Pentru a le reimprospata, turnati putina apa peste ele si incalziti-le sau taiati legume si tofu si sotati impreuna cu cerealele plus putin ulei, sos de soia si ulei de susan.

2. Peste cerealele deja pregatite cu legume adaugati tofu, fasole, alune sau seminte, apoi condimentele preferate (inclusiv sos chili sau otet balsamic).

3. Pentru un mic-dejun echilibrat care sa va tina la cote bune nivelul de energie, amestecati cereale integrale cu fructe si proteine (alune/nuci). Incercati ovazul cu semintele de chia, scortisoara, unt de arahide si o jumatate de banana. Puteti incerca si un smoothie cu 1 banana congelata, o jumatate de ceasca de fructe de padure, 1 ceasca de unt de migdale neindulcit – mai puteti pune si o ceasca de spanac tanar si o lingura de supliment natural de proteine. Pentru ceva sarat si mai consistent, puteti incerca cous cous integral cu spanac sotat in usturoi si o mana de fasole boabe.

In felul acesta veti putea prepara in doar 10-15 minute o masa delicioasa si sanatoasa. Iar in zilele mai libere veti putea experimenta in bucatarie cu retete mai complexe.

In plus, atentie la poftele culinare pe care le aveti si actionati in consecinta:
4. Evitati produsele cu zahar procesat. Cand va este pofta de dulciuri, incercati sa mancati legume dulci precum cartofii dulci, ardeiul rosu, porumbul si morcovii. Inlocuiti zaharul procesat alb, inclusiv cel brun, cu sirop de orez brun, sirop din malt de orz, stevia si agave. Cand consumati dulciuri de patiserie, cautati-le pe cele cu cereale integrale si indulcite cu suc de fructe.

Iata cateva alternative prin care sa contracarati poftele nocive:

5. Daca va este pofta de sare: folositi o cantitate mica de sare de buna calitate peste mancare.

6. Daca va este pofta de ceva amarui: consumati verdeturi cu frunze inchise la culoare.

7. Pofta de picant “se trateaza” cu ghimbir, boia, ceapa, praz, piper, usturoi, piper.

8. Pofta de ceva crocant trece cu sticks-uri de morcov, covrigei din faina integrala si chipsuri naturale la cuptor.

9. Cand va e sete: consumati apa (8-10 pahare pe zi).

10. Pofta de crocant si uscat: prajiturele cu orez expandat si batoane de susan.

Cititi mai multe despre nutritia in perioada postului si in dieta vegana >>

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise