68 la suta dintre romani isi doresc produse fara aditivi

Potrivit unui studiu realizat de Scandia Sibiu pe tema obiceiurilor alimentare, 74% dintre români sunt preocupați de dietă și de propria greutate. O simplă căutare pe internet folosind cuvântul cheie „dietă” generează aproape 90.000.000 rezultate în 0.20 secunde. Mediatizarea unor rețete de succes privind alimentația echilibrată sau dietele recomandate pentru scăderea rapidă în greutate au fundamentat o preocupare crescândă a românilor față de greutatea ideală.

68 la suta dintre romani isi doresc produse fara aditivi

Studiul arată că 7 din 10 români citesc etichetele atunci când cumpără un produs nou lansat pentru piață. Printre informațiile verificate pe etichetă pe primul loc se află numărul de calorii, urmat de aportul nutritiv, dar și beneficiile pentru sănătate.

Mai mult de jumătate din românii intervievați sunt foarte preocupați de existența aditivilor alimentari în produsele existente la rafturi. La nivelul populației studiate nu este clară distincția între aditivii naturali, fără efecte negative asupra sănătății și cei artificiali, nerecomandați pentru o alimentație echilibrată. În consecință, 3 din 10 orășeni sunt de părere că toate E-urile dăunează grav sănătății în timp ce 4 din 10 orășeni înțeleg că există aditivi alimentari fără efecte negative asupra sănătății.

Persoanele din mediul urban dezaprobă adăugarea aditivilor pentru culoare sau aroma mai placute ori pentru a menține prospețimea produsului, dar tind să fie mai indulgenți cu aditivii adăugați pentru a reduce numărul de bacterii dăunătoare din alimente. Astfel, 50% dintre aceștia afirmă că adăugarea aditivilor pentru a reduce numărul de bacterii dăunătoare din anumite produse este un lucru bun în timp ce aproximativ trei sferturi resping includerea aditivilor pentru un aspect mai plăcut (78%) sau pentru potențarea aromei (74%).

Scandia Sibiu vine în întampinarea tendințelor românilor de a fi mai atenți la ce consumă cu o inovație: rețeta de pate-uri fără E-uri si alți aditivi. În ceea ce privește metoda de conservare aceasta este una tradițională: procedeul de sterilizare, fiind fierberea în abur a recipientului ermentic închis și este asemănătoare cu bain marie-ul, metoda folosită în gospodăriile românilor pentru gemuri sau conserve de toamnă.

Noile rețete care nu conțin niciun aditiv, E, colorant sau conservant, păstrează cu rigoare gustul de pate cu care Scandia Sibiu și-a obișnuit consumatorii.

Metodologie

Studiul a fost realizat de EXACTCC pentru Scandia Sibiu in perioada 23-24 iulie pe un esantion de 448 de respodenti cu educatie superioara, varste intre 25-45, rezidenti in orase cu mai mult de 50.000 de locuitori. Sondajul a fost lansat prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interview), respondentii fiind selectati aleatoriu din panelul EXACTCC de peste 20.000 de respondenti. Marja de eroare este de +/-4.6% la un nivel de incredere de 95%. Datele au fost ponderate prin metoda RIM (Ponderare proporţională iterativă) fiind asigurata reprezentativitatea esantionului pentru intreaga populatie cu acces la internet.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure