Daca esti intr-o vacanta in Italia, e pacat sa nu profiti de minunile culinare italienesti. Noi ti-am pregatit un mic ghid culinar italian, ca sa stii ce sa incerci neaparat cand esti acolo.

 

1. Pizza

Fara indoiala, e de nepretuit sa gusti o pizza “de la mama ei”. Italienii au si o asociatie care verifica care restaurante sau pizzerii prepara pizza dupa standardele lor, asa ca e bine sa cauti semnul “Associazione Verace Pizza Napoletana” atunci cand decizi unde sa mananci.

E musai sa incerci urmatoarele tipuri de pizza: Marinara, cu rosii, oregano, usturoi si ulei de masline, si Margherita, cu rosii, busuioc, mozzarella si ulei de masline.

 

2. Paste

Dupa pizza, pastele sunt celalalt tip de mancare faimos in Italia. Cauta specialitati locale, precum paccheri (niste paste tubulare, mari) servite cu un sos de rosii si peste sau lo scaparello, paste facute in casa cu un sos de rosii cherry cu ulei de masline, unt si branza.

 

3. Branzeturi

Cauta, in Italia, mozzarella di bufala, iaurt, ricotta sau gelato. Tine minte, de asemenea, ca sfatul cunoscatorilor e ca mozzarella sa nu fie consumata la mai mult de 45 de minute dupa ce e facuta si in niciun caz nu trebuie tinuta la frigider. Cel mai bun mod de a degusta mozzarella e chiar acolo unde e preparata, preferabil la o ferma.

 

4. Fructe de mare

Pe Coasta Amalfi vei gasi unele dintre cele mai bune fructe de mare din lume. Incearca sa comanzi la restaurante specialitati, precum spaghete cu scoici, pesto facut din sos de peste, calamari, ton cu rozmarin sau cu sos de ceapa.

 

5. Pateuri si prajituri

Napoli, de exemplu, e faimos pentru deseturile sale, in special baba sau sflogliatele. Baba e un fel de pandispan insiropat cu rom, iar sflogliatele sunt pateuri subtiri cu o umplutura dulce, facuta din ricotta, semolina si coaja de portocala glazurata.

 

6. Bomboane

Italienii au doua specialitati: torrone si croccante, pe care trebuie sa le incerci neaparat! Torrone sunt bomboane de nuga cu miere si nuci, iar corccant sunt un fel de caramele. Incearca si torrone cu alune de padure sau caramele cu migdale si follarelli (stafide imbracate in frunze de lamaie).

 

7. Cafea

Nu e un secret faptul ca italienilor le place cafeaua si fac foarte des pauze pentru a se re-energiza. Cafeaua de aici e bogata in arome si delicioasa. Incearca neaparat expresso-uri clasice italienesti la o cafenea decorata cu marmura, oglinzi si picturi.

 

8. Bauturi locale

Iti recomandam Strega si Limoncello. Strega are o reteta secreta, care combina 70 de ierburi si condimente distilate in vase de arama si imbatranite in butoaie de mesteacan. Limoncello e un lichior dulce facut din lamai.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 38 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Toma Elisoara-narcissa, 05 august 2013

    Nivelul de trai este mult mai ridicat in Italia decat la noi de aceea isi permit sa iasa la restaurant aproape in fiecare seara...

  • Fara foto

    Cornel Gabriel, 12 iulie 2013

    Nu prea am inteles ce cauta gelato la capitolul paste. Si as mai adauga ceva: la Napoli sa nu se rateze il cappuccino. Dupa cum spun ei este il migliore. Referitor la iesitul la restaurant ar trebui sa fie admirati pentru asta Elisoara. Stiu sa socializeze si nu sa stea in casa see you ochii in televizor pe vreo Antena, RTV, B1TV, etc, locale in timp ce manaca, sa vada cum se injura intre ei tot felul de dobitoci.

  • Fara foto

    Ana Durac, 09 iulie 2013

    Draga Eva, nu ezita nici un moment daca ai ocazia sa mergi in Italia!!! Se mananca extraordinar de bine acolo - imi cer scuze ca o contrazic pe Elisoara - si vei fi impresionata atat de peisaje cat si de obiectivele turistice. In orice coltisor vei merge, vei gasi locuri frumoase, mancare buna si oameni minunati. Cat despre preturi, trebuie sa stii ca la supermarket sunt chiar mai mici decat in Romania. La restaurant, sunt putin mai mari, dar serviciile sunt de cea mai buna calitate. Vacanta frumoasa si revino sa ne povestesti! :)

  • Fara foto

    Ana Durac, 09 iulie 2013

    De fapt, "pesto" in italiana inseamna "sos". "Pesto" despre care vorbiti dumneavoastra este doar un tip de sos verde al carui ingredient de baza este busuiocul. Aveti insa dreptate in privinta inghetatei. Poate ca asocierea cu branzeturile se datoreaza faptului ca "gelato" se face din lapte.

  • Fara foto

    Ramona Bourosu, 07 iulie 2013

    de ce bagati gelato la punctul 3 branzeturi? gelato inseamna inghetata nicidecum branzeturi.

  • Fara foto

    Ramona Bourosu, 07 iulie 2013

    imi pare rau dar pesto nu este sos de peste ci este un sos din parmiggiano adica un fel de cascaval see you busuioc.

  • Fara foto

    Toma Elisoara-narcissa, 06 iulie 2013

    Draga Eva am fost in Italia si tot mai bune sunt dulciurile noastre ... cu 1 euro poti cumpara o tarta cat podul palmei . o portie de pizza de marime medie costa in jur de 5-7 euro. italienii sareaza mancarea de nu o poti manca de multe ori. daca tii regim trebuie sa le precizezi din start acest fapt...putine persoane mai gatesc acasa, in general italienii ies seara la restaurant. m-a servit o italianca cu gogosi de era sa imi ramana dintii in ele.Nu mai spun de minestrone care nu avea nici un gust si se incapatana sa imi mai puna im farfurie doar pt. ca din politete i-am spus ca este foarte buna si de foame am mancat-o . Italia este foarte frumoasa de vizitat dar atat... Doar la restaurante scumpe am putut manca bine ... in rest ...

  • Fara foto

    Lidia, 06 iulie 2013

    In Italia dulciurile sunt destul de scumpe..mult mai scumpe decat in Romania...in special cele facute artizenal...prajituri,bomboane si torturi de nu sti ce sa alegi..dar si preturile sunt pe masura.In plus inghetata artizenala e atat de buna incat nu te saturi sa mananci...turronul este de asemenea o specialitate italiana cu diverse gusturi si se gaseste in special in apropierea Craciunului.Atat bucataria Italiana cat si locurile sunt deosebite.Eva te consilio de vizitare Italia si de probare tot ce apartine de bucataria Italiana.

  • Fara foto

    Eva Costache, 06 iulie 2013

    Imi doresc foarte mult sa merg in Italia.Pe mine, pe langa vizitarea locurilor istorice, ma intereseaza mult dulciurile.Dar mai ales cele facute in casa.Dar tare mult as dori sa aflu si preturile.In mod sigur sunt mai scumpe decat la noi.

  • Fara foto

    cris (Bucatar) , 23 ianuarie 2013

    As mai adauga "carciofi alla romana" ( anghinare). E nemaipomenit de buna si sfanta pentru ficat; in plus, plina de fibre. Traiesc de 11 ani in Italia si va recomand cu caldura aceasta leguma( chiar daca ar trebui sa renuntati la pizza)!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 august 2012

    Imi plac preparatele italiene,pizza in mod special.

  • Fara foto

    isabella (Chef de cuisine) , 19 martie 2011

    Foarte util articolul , multumim pentru ponturi !

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

    Ce de bunatati...imi lasa gura apa....

  • Fara foto

    Catalina, 13 martie 2010

    Interesant... dar eu v-as ruga sa faceti o lista si cu ce ar trebui sa mananci atunci cand mergi in Romania nu credeti???

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 februarie 2010

    Articolul este foarte interesant.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 februarie 2010

    Articolul este foarte interesant.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

    Multe feluri de mancare si dulciuri au italienii,dar ca pizza lor nimeni nu o face.Au o pizza foarte buna.

  • Fara foto

    tatiana, 08 ianuarie 2010

    Pot sa spun ca sunt aici de 7 ani (in Italia) iar mancarea lor m-a fascinat foarte mult, am gustat toate bunatatile descrise mai sus si cele mai bune sunt fructele de mare dupa parerea mea, care sunt si bune pentru sanatate. Normal ca, mancarurile produse in altre tari, care ar trebui sa se asemene cu specialitatile italiane nu sunt atit de delicioase ca acestea insa, odata ce ai invatat cum sa le pregatesti, devin la fel de bune :). un sarut mare si un Nou AN Fericit!

  • Fara foto

    Valy, 06 ianuarie 2010

    Buna seara si un an nou fericit pentru toata lumea.Am citit acest comentariu si nu pot sa trec nepasatoare. Eu nu sint in vacanta in Italia, locuiesc in Italia de 6 ani. Este adevarat ca se gateste bine dar nu este asa cum spui tu. Fiecare este liber sa spuna ce vrea, dar daca ai cunoaste bine bucataria italiana, nu ai scrie asa ceva. Eu sint bucatar de meserie asa ca nu pot sa accept tot ce spui. Ma faci sa cred ca nu ai intrat in niciun restaurant in Romania sau nu stii ce inseamna bucataria romaneasca.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 19 decembrie 2009

    Inghetata lor imi place cel mai mult.

  • Fara foto

    necunoscut, 13 decembrie 2009

    Frati romani cei cu mintea cea de pe urma, mai calatoriti prin Europa macar si lasati Italia ultra-banalizata. Cit despre sfaturi, chiar nu era necesar deloc, sunt arhicunoscute, banale.

  • Fara foto

    SILVI, 11 decembrie 2009

    Le-am incercat pe toate anul acesta in Calabria. Pizza si pastele la Napoli, fructe de mare in Sicilia , limoncello in Capri. Delicioase toate. De atunci am imprumutat multe "obiceiuri" culinare din Italia.

  • Fara foto

    Luli, 10 decembrie 2009

    Ati putea face niste recomandari intr-un articol asemanator, dar despre Spania? Voi merge pentru prima oara la Barcelona si nu as vrea sa ratez nimic specific :) Mersi anticipat!

  • Tatar Nicu

    Tatar Nicu (Chef de cuisine) , 09 decembrie 2009

    Cred ca oriunde ai merge, trebuie sa incerci ceva specific. Daca esti curios, curajos, gurmand, cu siguranta ca vei gusta din toate specialitatile regionale.

  • Fara foto

    olga, 08 decembrie 2009

    Eu stau in Italia de 5 ani, nu am nimic de comentat despre mincarea italiana (dulciuri, paste, cafea, pizza) dar nimic in lume nu este ca la noi acasa, comparati putin ce mincati acasa: legume crescute in gradinile de pe langa orasele mari (in piete) carne si toate celelalte produse naturale si apoi sa spuneti "ca e mai sanatoasa mancarea italiana decit cea romaneasca". Fiecare tara cu frumosul si specificul ei, dar pentru roman, tara lui e unica, buna sau rea.

  • Fara foto

    ditza, 04 decembrie 2009

    Eu lucrez la un restaurant italian aici in Italia si pot sa zic ca toate preparatele lor sunt bune, mai ales pastele, dar si dulciurile, Tiramisu, Torta a la castagnia, etc. nu mai zic de aperitivele lor sau antipastele (cum le zic ei), sunt minunate.

  • Fara foto

    corina, 04 decembrie 2009

    stau in italia de 4 ani si pot sa confirm ca bucataria italiana este mult mai sanatoasa decat cea romaneasca pentru ca aproape tot se mananca e fiert sau copt. Ragu e foarte bun, lasagna la fel, pizza cea mai buna e cea facuta la Napoli (am incercat in mai multe locuri) iar inghetata e nemaipomenita. Pofta buna celor care vin in Italia!

  • Fara foto

    anca, 03 decembrie 2009

    Eu va recomand sa mancati fructe de mare ca sunt extraordinare si nu in ultimul rand inghetata.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2009

    In primul rand ar trebui incercate toate mancarurile traditionale.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 02 decembrie 2009

    Eu una as gusta din toate, dar cred ca pizza si spaghetele ar fi pe primul plan. Felicitari pentru articol.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 decembrie 2009

    Cel mai mult as dori sa gust un espresso si poate si o pizza.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

    frumos si interesant articolul,dar mai ales foarte bine venit! Felicitari!

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

    Intr-adevar, nu poti trece prin Italia fara sa gusti pizza, branzeturile, pastele sau fara sa vizitezi multe locuri frumoase. Este o tara frumoasa, dar sa nu uitam si de tara noastra, Romania care are si ea multe mancaruri traditionale care nu se compara cu cele italiane. Oricum merita sa faci un concediu in Italia este foarte frumoasa si mancarurile foarte bune.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

    Interesant articol!

  • Fara foto

    Gogu Ion, 28 noiembrie 2009

    Inghetata nu?

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 27 noiembrie 2009

    Interesante sfaturi. Bomboanele mi-au ramas in minte.Mmm... ce as manca din alea cu alune.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 27 noiembrie 2009

    Cred ca din tot ceea ce este scris in acest mini-ghid culinar, pentru mine dulciurile reprezinta cea mai mare tentatie!

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 27 noiembrie 2009

    Imi plac mancarurile italienesti si pizza in mod special.