Painea proaspata nu ramane asa mult timp. Daca o cumperi dimineata, pana seara deja isi pierde din savoare. Noi am gasit totusi niste trucuri pentru a ii mentine prospetimea cat mai mult timp:
Ce nu este bine sa faci:

Cei mai multi dintre noi tinem painea intr-o cutie speciala, de regula din lemn. Lemnul, totusi, prinde umezeala inauntru si o face sa se condenseze, atragand mucegaiul.

Alta varianta ar fi sa o tinem la frigider sau congelator – nici asta nu functioneaza foarte bine, mai ales daca punga in care tii painea a prins umezeala. Painea se invecheste din pricina proteinelor de gluten care o fac mai tare cu timpul.

Ce este bine sa faci:

Daca faci paine in casa, las-o sa se raceasca pana sa o pui in camara, intr-o punga sau in cutia speciala. Daca o infasori in ceva prea repede, va exista condensare care va face painea prea moale si va favoriza aparitia mucegaiului. Tine painea la temperatura camerei, preferabil intr-o punga de hartie.

Daca vrei sa tii painea la frigider, pune-o intr-o punga si incearca sa scoti tot aerul din ea inainte s-o innozi la capat. Cand scoti painea din congelator, pune-o mai intai in frigider, ca sa se decongeleze.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 36 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Vetuta Bebec, 20 iunie 2013

    Si eu mai tin vara pinea in frigider , dar nu stiam ca trebuie sa scot aerul din punga.Va multumesc pentru sfat.

  • Fara foto

    Popescu Gheorghe, 18 iunie 2013

    INFORMATII ,, DE RAHAT,, CU APA RECE.

  • Fara foto

    Petcu Minodora, 17 iunie 2013

    Va multumesc pentru acest mesaj, chiar nu stiam ce sa mai fac.mi se umezea miezul si devenea lipicos;dar este adevarat ca o acopeream see you un prosp imediat ce o scoteam din cuptor.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 17 iunie 2013

    Este bine de pastrat painea in congelator caci astfel se mentine mai mult timp proaspata.Eu cand fac painea o las sa se raceasca bine dupa care o pun intr-o punga de naylon care se inchide etans.si cand am nevoie de paine scot o ora inainte sa se desghete la temparatura camerei si painea este foarte buna .Este bine de folosit pungi curate nefolosite pana acump ptr ca sa nu aiba gauri sau sa fie umeda.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 17 iunie 2013

    Este bine de pastrat painea in congelator caci astfel se mentine mai mult timp proaspata.Eu cand fac painea o las sa se raceasca bine dupa care o pun intr-o punga de naylon care se inchide etans.si cand am nevoie de paine scot o ora inainte sa se desghete la temparatura camerei si painea este foarte buna .Este bine de folosit pungi curate nefolosite pana acump ptr ca sa nu aiba gauri sau sa fie umeda.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2013

    La fiecare doua zile fac paine de casa si nu are timp sa se mucegaiasca..

  • Fara foto

    moise (Maestru bucatar) , 29 ianuarie 2013

    Da, painea se pastreaza cel mai bine in congelator, dupa racirea ei si bagata in pungi de plastic . Eu fac asta de foarte multi ani. Scria cineva aici mai jos, ca prefera sa cumpere paine in fiecare zi, probabil ca sa fie proaspata. Dar.... credeti ca painea aceia ce se gaseste in magazine si care este Intradevar pufoasa, este si sanatoasa cu acei multi amelioratori in ea? Ca sa nu mai zic de alte chimicale si coloranti artificiali ce o fac sa stea frumoasa, in punga fara aierisire, fara temperaturi scazute, pe rafturile din magazine, zile intregi. Asa ca prefer sa o fac eu si sa o tin in congelator, de cat sa favorizez aparitia cancerului. In trei tavite normale de chec ce intra la fix in cuptorul de la aragaz, fac paine din care doua pun in congelator. Se poate decongela incet - de seara pana dimineta sa zicem - sau rapid la microunde. De fapt, microundele sunt bune si pentru painea intarita. 2o-30 de secunde la microunde de 800 Wati, fac 4-5 feli de paine fie ca si taiate atunci din painea iesita din cuptor. Garantez.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2013

    Interesant si de retinut...

  • alinapopescu

    alinapopescu (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2013

    Eu fac piine de casa si o tin in sacosi din acelea pentru transportat lucruri congelate (se gasesc in toate supermarketurile la raioanele de congelate). Trebuie insa pusa in astfel de pungi numai dupa ce s-a racorit, pentru ca altfel "transpira", se umezeste si apoi mucegaieste.

  • Fara foto

    lacramioara (Maestru bucatar) , 25 ianuarie 2013

    Si eu pun piinea in congelator ca sa o am tot timpul prospata,daca coc in casa pine sau piinisoare din cuptor cind sau racit un pic le pun in punga de hirtie sa nu se intareasaca,asa ramine crocanta si apoi in pungi de Nylon in congelator.Pinea tost o tin tot in congelator si asa congelate feliile de piine le pun in prajitor sint f. bune si crocante.

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

    Painea de casa nu mai apuca sa mucegaiasca, dar sfatul e de retinut.Multumim

  • Lucica

    Lucica (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

    Eu scot piinea din congelator si o bag la cuptor decongelata sau semi-decongelata pentru 10 minute la foc mic si mmmmmmmmmmmmm..........zici ca deabia a fost facuta.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

    Prefer sa cumpar paine in fiecare zi.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Un articol foarte interesant !

  • Fara foto

    Valeria Heres, 27 ianuarie 2010

    Eu lucrez la munte, departe de oras, este greu cu painea.Mai facem dar mai si cumparam.Cumpar cate 10-15 painisi le pun in congelator.De acolo scoatem in functie de cat avem nevoie.Punem la microunde si avem paine calda si proaspata. Painea o pun in congelator direct cu punga in care o cumpar.Sta foarte bine.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bun articolul si bine de retinut.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

    Un comentariu pe cinste,este bine sa-l recitim si sa ne reamintim.

  • Fara foto

    Mihai, 11 noiembrie 2009

    Cand eram copil facea bunica la cuptor mai multe paini pe care le pastra in camara acoperite cu stergare de in si care tineau fara probleme aproape doua saptamani. De ce astazi nu mai e posibil asa ceva, nu pot sa-mi explic. Si sunt sigur ca nu punea afanatori in aluat! Am gasit in Germania la un discont o cutie de plastic etansa, prevazuta cu o mica pompa de vacuum, (functioneaza la priza de 230 V si are alimentator la 12 V) care scoate aerul afara si painea se pastreaza proaspata circa o saptamana, fara sa se intareasca sau sa mucegaiasca. Alaturi de varianta cu painea la congelator mi se pare una din cele mai bune alternative. La congelator putem pastra painea proaspata chiar si cateva luni, daca o ambalam adecvat in folie de nylon.

  • Fara foto

    Emilia, 01 noiembrie 2009

    E adevarat ca piinea se entareste foarte repede dar ptr. mine nu este o problema deoarece cind mi se pare tare prajesc feliile de diferite marimi date prin ou.De obicei fac acest lucru seara, deoarece cu piinea prajita data prin unsa dupa aceea cu pateu sau pasta de branza si o cana de lapte sau ceai, am facut deja cina.E rapid, economic, economisesc timp, bani si scap de o cina.Familia mea se da in vint dupa aceasta maincare.Incercati-o, nu veti regreta, mai ales daca aveti copii va fi un succes.

  • Fara foto

    Emilia, 01 noiembrie 2009

    E adevarat ca piinea se entareste foarte repede dar ptr. mine nu este o problema deoarece cind mi se pare tare prajesc feliile de diferite marimi date prin ou.De obicei fac acest lucru seara, deoarece cu piinea prajita data prin unsa dupa aceea cu pateu sau pasta de branza si o cana de lapte sau ceai, am facut deja cina.E rapid, economic, economisesc timp, bani si scap de o cina.Familia mea se da in vint dupa aceasta maincare.Incercati-o, nu veti regreta, mai ales daca aveti copii va fi un succes.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Si eu pun piinea in congelator dar imediat ce am cumparat si piinea se mentine bine si cind o scot e ca proaspata dar o tin invelita in naylon care se imbraca pe ea fix fara sa lese aerul sa intre si o dezghet la cuptorul cu micro-unde.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Interesante articole. Unele informatii le stim, dar poate pe moment le-am uitat.multumim

  • Fara foto

    Cornel, 31 octombrie 2009

    Articolul n-a adus nimic nou si nu merita nici doua stele, dar a pus in discutie un subiect interesant si unele comentarii mi se par intelegente. De exemplu cutia de inox si folia. Deasemenea, scoate aerul din punga de plastic. Si mai sunt si alti factori de care trebuie sa tinem cont. Cata paine si ce fel de paine mancam, cat de umeda este cand o bagam in punga, pt ca in functie de umiditate ne alegem si punga. Dar ca sa dau si eu un sfat, Cumparati paine intermediara sau neagra, chiar daca e mai scumpa... mancati mai putina si este mai sanatoasa, mai putine calori pe la solduri si o putem stoca mai lung timp, chiar si in pungi de plastic, cu comditia sa-i lasam o mica aerisire sa respire si ea, iar daca aveti celebrele cuti de lemn sau inox, lasati-o in pungas de plastic, dar cu gura larg deschisa (nu voi...punga). Pofta buna... Ma duc, ca mi se raceste grisul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    De cum cumpar painea de la Carrefour(bongrana),o pun direct in frigider in punga in care am adus-o de la supermarket si tine foarte bine,nu mucegaieste,nu se strica,se mentine foarte bine la frigider,atat iarna cat si vara.Bun articolul si de retinut.

  • Fara foto

    andreea, 30 octombrie 2009

    Daca painea se intareste, se uda cu apa si se pune cateva minute la cuptor. Asa imi amintesc ca facea bunica mea.

  • Fara foto

    radu, 29 octombrie 2009

    Eu fac paine in casa de mai bine de 20 de ani - paine din faina integrala, macinata cu piatra, fara zahar/miere/melasa, etc. Folosesc o masina foarte performanta, Zojirushi. Dupa ce este gata, las painea sa se raceasca pe un gratar special pana ajunge la temperatura camerei si in interiorul panii. Apoi, intreaga sau feliata, o bag la congelator in pungi cu fermoar, din care scot aerul. Scot cate o punga cu o seara inainte de consumare si o las asa, in punga, sa se dezghete pana a doua zi. In felul asta are timp sa traga umezeala inapoi in paine si cand deschid punga, painea e uscata (adica nu e umeda) si numai buna de mancat.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2009

    Intr-adevar, nu sunt prea multe noutati in domeniu, asa cum a spus si costy1969, dar este bine sa ni le reamintim.

  • david_ionela2000

    IONELA (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2009

    Eu cumpar o singura paine pe zi si nici pe aceea nu o mancam iar norocul nostru este ca stam la tara si mai dam la porci, la caini daca se usuca, insa este adevarat ca se pastreaza mai bine in punga de hartie.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2009

    Pungile de hartie sunt foarte bune, dar eu nu consum paine desi am cumparat o masina profesionala e preparat paine (si altele bineinteles).

  • Tatar Nicu

    Tatar Nicu (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

    Ati incercat sa infasurati painea in folie?

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

    Pungile din hartie sunt foarte bune pentru ambalarea painii, deoarece permit o mai buna circulatie a aerului in jurul produsului de brutarie. O punga din panza reprezinta o alta varianta optima care poate fi utilizata cu incredere si succes pentru pastrarea painii. Pot fi folosite in acest scop si un servet de dimensiuni mai mari sau o bucata de panza. Panza pastreaza painea proaspata si, in acelasi timp, ii permite sa "respire".

  • Fara foto

    Laura S., 28 octombrie 2009

    Eu fac piine de casa de 3 ani. sortimente nu se pot face acasa deoarece nu sint conditiile care sint in industrie. Dar ce sigur stiu este ca, piinea facuta in casa se intareste mai repede ca cea de cumparat. Cea cumparata contie niste afinatori care fac ca umeditatea sa nu iesa asa usor din ea. Coaja crocanta si proaspata se poate mentine dupa coacere/cumparare doar citeva ore. In punga de hirtie, DA asta numai daca se consuma repede. Hirtia absoarbe umiditatea si se inatreste mai repede. Punga de nailon? Da, dar tot pe timp scurt. In frigider, DA se tine mai mult timp. Dar cel mai bine, se cumpara/prepara piine proaspata si surplusul se congeleaza. NU SE CONGELEAZA FIERBINTE/CALDA. Pentru a avea din nou paine proaspata, inainte cu 1-2 ore(depinde de marime) se scoate din congelator si se lasa descoperita la temperatura camerei. Coaja va fi crocanta si miezul moale, aproape asa cum a fost inainte de a intra la congelat.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Nu cumparati prea multa paine. Doar cat stiti ca se mananca zilnic cu aproximatie. Cred ca asa e mai bine.

  • Fara foto

    mariana scarlat, 27 octombrie 2009

    E adevărat că pâinea se întreşte foarte repede dacă nu o pui într-o pungă de hârtie. Eu cumpăr mai puţină, doar pentru o zi şi nu e nevoie să o ţin la frigider. Dacă s-a întărit, o tai cubuleţe, o usuc în cuptor şi o folosesc la ciorbe, supe, sau mâncare cu mazăre.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Un articol interesant, iar niste sfaturi in plus sunt binevenite intotdeauna. Personal sunt de parere ca painea proaspata este delicioasa, dar nu este sanatoasa, de recomandant ar fi sa consumam painea dupa o zi pe alta sau chiar mai veche. Painea se mentine bine in frigider, chiar in congelator. Anul trecut am achizitionat o cutie de paine din inox, care se inchide super etans si sunt foarte multumita de rezultate.

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Foarte interesant articolul, de retinut, cu toate ca nu sunt elemente de noutate. De regula painea se tine la frigider vara cand sunt temperaturi ridicate. Acasa tin painea in pungi de hartie, se pastreaza mai bine. Daca consider ca este mai veche, bagam la aragaz si mancam paine ,,prajita".