Falafelul este un fel de chifteluta preparata din naut condimentat sau boabe de fava. Reteta e originara din Egipt si e un fel de mancare popular in Orientul Mijlociu.

 

De regula, falafel-ul este servit intr-o paine gen pita, numita “lafa”. In multe tari, falafelul este un tip de mancare care se vinde pe strada sau in centre fast-food. In pita se mai adauga, pe langa chiftelele de falafel, salate, muraturi si tot felul de sosuri. In unele zone, chiftelele de falafel se servesc si de sine statatoare. In timpul Ramadanului, sunt deseori parte la “iftar”, o masa care inchei postul zilnic, dupa lasatul soarelui.

 

Alte variante de falafel

In tarile arabe, hummus-ul e folosit de regula drept condiment, iar sosul clasic este tahini (pasta de seminte de susan), indoit cu apa si lamaie. Cel mai popular ingredient in salatele care insotesc falafelul sunt rosiile si patrunjelul. In Liban, patrunjelul e amestecat cu frunze de menta tocata. De asemenea, in Siria si Liban se adauga si muraturi – castraveti si napi.

 

Iata si o reteta de falafel:

 

Timp de preparare:

1 h (complexitate redusa)

 

Ingrediente:

1 kg. boabe naut,

400 gr. patrunjel,

6 catei de usturoi,

4 cepe,

4 lingurite chimen,

6 lingurite apa,

2 lingurite sare,

1 lingurita boia iute,

1/2 lingurita piper,

1 lingurita bicarbonat de sodiu.

 

Mod de preparare:

Nautul se acopera cu apa si se lasa la inmuiat pana a doua zi. A doua zi se da de doua ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa, patrunjelul si usturoiul. Pasta rezultata se amesteca cu celelalte ingrediente. Se fac bilute mici rotunde si se prajesc in ulei incins sau chipsiera.

Se serveste cu cartofi prajiti, cu sos thina si shug sau mujdei de usturoi.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Elly Mqr, 16 septembrie 2013

    misto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 02 februarie 2013

    Falafel sunt niste chifteluţe specifice tarilor arabe care se prepara din boabe de naut si/sau boabe de bob de gradina(fava beans). Sunt, pe departe, cea mai populara mancare araba: atat de populara incat gigantul alimentar Mc Donalds serveste acum Mc Falafel. Se serveste la micul dejun, ca antreu inclus in “meze”, cu lipie araba sub forma de sandviciuri cu salata verde,hummus,pasta de ardei iute,muraturi si salata araba cu tahini. Lipia araba se deschide in forma de buzunar si se umple cu falafel si salata. Se mai fac sendviciuri cu falafel si cu cornuri. Toate strazile oraselor arabe sunt impanzite de restaurante populare care pregatesc “hummus”, “fool “si “falafel”. In Iordania,Palestina,Liban si Siria se prepara mai mult din naut; in Egipt mai mult din bob(favabeans). Nautul este o leguma. Potrivit dictionarului culinar: "Nautul este considerat a fi originar din sud-estul Turciei, fiind ulterior raspandit in Orientul Mijlociu si regiunile mediteraniene. Primele dovezi ale cultivarii nautului dateaza din neolitic (aprox. 7000 de ani in urma). Astazi, peste 7 milioane de tone de naut sunt cultivate in 45 de tari, facandu-l una dintre cele mai populare legume." Compozitia pentru falafel variaza de la regiune la regiune, dar cantitatea de patrunjel indicata in acest articol este mult prea mare; de obicei la o cana de naut( sau bob) se pun 2 linguri de patrunjel verde tocat si 2 linguri de coriandru verde tocat. Pasta pentru falafel se pastreaza la frigider cca o jumatate de ora inainte de a se praji in ulei. O seara buna!

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 02 februarie 2013

    Interesanta reteta se falafel dar 1 kg de naut ai fparte mult falafel.Si eu fac falafel dar am o alta reteta. Eu fac cu 500 gr ce naut muiat de cu noapte si clatit de doia ori.Cand se pune la muiat se adauga putin praf de copt ajuta nautului sa se umfle.A doua zi se scurge se adauha o ceapa, cativa catei de usturoi 1cartof curatat crud.Se macina impreuna in masina de tocat sau in robotul de bucatarie,se adauga patrunjel cateva fire,deasemeni se condimenteaza cu 1 lingurita de oregano uscat,1lingurita de camon macinat,sare,piper,2linguri de faina ,1lingurita de praf de copt,se amesteca bine in robot si se lasa la frigider 1/2 de ora.Se incalzeste uleiul,intre timp se fac bilute mici dar nu foarte mici si se prajesc in uleiul incins pana se rumenesc si apar ;a suprafata. Trebuie mult ulei sa fie adanc si cand incepe sa fiarba coboram puterea flacarei ca falafelul sa nu se arda si sa fie crud inauntru.Sant foarte gustoase si asa ca aperitiv dar mai gustos de servit cu pite-lipie cu salata de rosii castraveti si castraveti murati taiat totul marunt,sos de thina un ardei iute alaturi .Toate aceste bunatati se pun in straturi in pita pe care intai o ungem cu un strat de humus si pasta de harita-pasta de ardei iute si atunci e bun de mancat falafel.Am si eu reteta de falafel.

  • Gabriela Saleh

    Gabriela Saleh (Chef de cuisine) , 01 februarie 2013

    Humus nu e un condiment ci o mancare delicioasa ce se face din naut fiert ,pasta de susan ,usturoi,chimen ,zeama de lamaie si ulei de masline.Falafel e delicios.Am mancat in Iordania de unde e sotul meu si mi-a ramas la suflet. Putem face si noi acasa dar niciodata nu va avea gustul ca cel de acolo . :)

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

    Imim place nautul ..eu il folosesc mult la diferite retete,dar asa reteta nu am facut niciodata...am sa incerc. Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 februarie 2010

    O reteta foarte interesanta !

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

    Foarte inteesant articolul.Am sa incerc si eu sa prepar falafel. Suna cam cidat, dar importat e sa fie gustos.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2010

    Falafelu este o mancare intradevar de post.Daca nu s-ar praji in atat de mult ulei,ar fi bine.Din pacate ele absorb foarte mult ulei.Pentru cine nu are timp sa le pregateasca in casa,mai nou se gaseste praful gata preparat in supermarketuri.

  • Fara foto

    dementzelul, 20 ianuarie 2010

    din cate stiu arabii servesc falafele atunci cand sant fierbinti,humusul si tahena sant salate care nu lipsesc de pe masa lor

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2009

    Sunt sigura ca este un deliciu, dupa cum reiese din reteta. O bunatate si imi plac foarte mult mancarurile arabesti, mai ales tahini, adica sosul din seminte de susan. Am sa incerc si su sa vad ce gust are. Felicitari pentru acest minunat articol.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 06 decembrie 2009

    Nu se prea adauga patrunjel sau doar in cantitate mica. Despre piine, e prima oara cind aud, poate voi incerca, dar mie mi se leaga foarte bine si fara (doar sa pui destul bicarbonat si sa nu fie compozitia prea apoasa. O alta reteta este cu 1/2 naut si 1/2 bob decorticat (in tarile arabe se gaseste in magazine). In plus, daca nu postiti puteti incerca si varianta cu un ou (dar fara bicarbonat sau foarte putin si seminte de susan in compozitie. Iar falafelul este foarte renumit si in Israel (in unele carti de bucate gasiti ca este o mincare nationala si la dinsii). Toate aceste feluri se servesc in piine arabeasca cu salata (in special rugola) castraveti murati si tahina.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2009

    Un deliciu.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

    Falafel, îmi place!

  • Fara foto

    elena, 28 noiembrie 2009

    Humusul nu este condiment! Seamana cu fasolea sau mazarea uscata dar este totusi diferit fiind un bob tare, uscat si un pic zbircit. In engleza se numeste garbanzo beans sau csickpeas. In Romania este numit naut si este acelasi naut (dar un soi diferit) care prin prajire se poate folosi ca si inlocuitor de cafea. Daca tot va scriu trebuie sa va spun ca: 1.Reteta poate fi modificata dupa propriul plac. 2.Cantitatea de patrunjel e prea mare si prin prajire gustul devine amar. 3.In loc de patrunjel se pot folosi frunze de coriandru. 4.Este foarte important sa se adauge cel putin 4 felii de piine inmuiata in apa (si stoarsa), altfel nu se pot forma chiftelute "trainice", prin prajire se vor imprastia si se va obtine o "chipsiera" plina cu firimituri de naut (humus) si toate cele. 5.Din cantitatea de 1 kg de humus se poate face o tona de falafel.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 28 noiembrie 2009

    E o reteta de post foarte buna!