Li se mai spuneau si "merele de aur", si sunt printre primele fructe aparute in retete. De peste 4.000 de ani, gutuiul creste in Asia si in bazinul Marii Mediteraneene nascand legende si traditii.

Un articol de Zana B.

Istorie


Native din vechea Persie si Anatolia, gutuile au fost descoperite de greci antici ale caror armate ocupasera teritorii din Iran si Asia Minor si aduse in Grecia. Astazi, gutuii sunt foarte raspanditi pe Insula Creta si in jurul Marii Egee.

Mult timp au fost confundate cu merele, chiar si de catre autori antici, "Merele aurii" ale poetului Vergiliu sunt de fapt gutui. Deoarece era cultivat pe scara larga in Orient, in special in Palestina, multi istorici considera ca tappuach, din Scripturi, tradus intotdeauna prin mar, era de fapt o gutuie.

Pliniu, care vorbeste cu generozitate despre virtutile medicinale ale gutuilor, nota ca este unul dintre putinele fructe care te pot apara de deochi. Alte legende leaga gutuile de mitologia greaca si romana, dovada stau statuile pe care este reprezentat fructul, la fel ca si frescele sau mozaicurile din Pompei, unde gutuile sunt tot timpul vazute in ghearele unui urs.

Acest fruct galben-auriu, cu pielea acoperita de puf era sacru pentru zeita Venus, care este deseori reprezentata tinand in mana dreapta o gutuie, darul primit de la Paris. Este fructul care simboliza dragostea si fericirea, iar Plutarh mentioneaza obiceiul marital ca un cuplu abia format sa imparta o gutuie.

Obiceiul s-a mostenit si in Evului Mediu, gutuile fiind prezente la fiecare ceremonie de nunta. Traditia s-a pierdut in timp, dar si azi, in unele locuri, gutuile trimise in dar sunt o marturie a dragostei si fidelitatii.

Alegere


Cu cat sunt mai galbene, cu atat sunt mai coapte. Alegeti fructe mari, de un galben curat, fara nuante de verde si fara pete. Desi par tari, trebuie tratate cu mare grija deoarece se "accidenteaza" usor.

Depozitare


Gutuile au marele avantaj ca pot rezista mult timp fara a fi tinute in frigider. Daca doriti, le puteti inveli in plastic si le puteti pastra la rece chiar si trei luni.

Substante continute de gutui


Gutuile sunt bogate in vitaminele B, C , PP si A, dar si in glucide, protide, lipide, magneziu, calciu, fosfor, fier, potasiu, cupru, sulf si pectina.

Datorita proprietatilor sale fortifiante si astringente, consumul de gutui este indicat in diaree, in stari de voma si insuficienta hepatica. Gutuile se mai folosesc si in uz extern ca emulsie impotriva degeraturilor si arsurilor, dar si in cosmetica impotriva ridurilor.

Preparare

In zonele mai reci, fructul este de un galben auriu, iar cand este copt, emana un puternic parfum. Coaja este dura, si cu gust lemnos, iar miezul este tare, astringent. In tarile cu un climat mai cald, coaja nu mai este asa de tare, iar fructul poate fi mancat crud.

Datorita continutului mare de tanini (care dau gustul astringent) si de pectina, dar si datorita parfumului lor, gutuile sunt folosite mai mult la prepararea gemurilor, a jeleurilor, compoturilor sau dulceturilor. Gutuia mai are o mare calitate, isi pastreaza forma, de aceea sunt folosite pentru umplut sau copt. Si, la fel ca si merele sau perele (din a caror familie face parte) este ideala in prajituri sau gatita cu carne (taninii ajuta la fragezirea carnii).

Atentie, gutuile se oxideaza rapid asa ca daca sunt taiate, trebuie pastrate in apa acidulata (cu suc de lamaie) pentru a preveni innegrirea lor.

Consumata ca fruct, gutuia ajuta la digestia alimentelor grase, mai ales dupa o masa bogata. In plus, este foarte bogata in vitamina C, cu un continut mai mare decat al merelor.

Bucurati-va de roadele toamnei si pregatiti cateva retete delicioase cu gutui:

Pui cu gutui si suc de lamaie


Ingrediente:

1 pui mare,
4 gutui potrivite,
coaja rasa de la 1/2 de lamaie,
1 lingurita zeama de lamaie,
1 lingura zahar,
4 linguri ulei,
sare,
1 pahar cu apa.

Preparare:

Puiul se curata, se spala, se taie bucati, se sareaza si se inabusa in 2 linguri ulei. Gutuile spalate si curatate se taie in felii potrivit de groase, care se prajesc in restul de ulei fara sa se rumeneasca, apoi se pun peste puiul inabusit.

Separat se face un sos dintr-o lingura de zahar care se caramelizeaza si se stinge cu un paharel de apa amestecata cu faina, zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie. Se toarna sosul peste carne, se mai potriveste de sare si se introduce cratita la cuptor, la foc potrivit, 20 minute.

Garnitura de gutui pentru fripturi


Ingrediente:

1/2 kg gutui,
4 linguri ulei,
zeama lamaie,
sare.

Preparare:

Gutuile se curata de coaja si se taie felii, feliile se pun intr-o tava, se stropesc cu zeama de lamaie, ulei si se sareaza. Se introduc in cuptorul incins pentru 20 minute pana se rumenesc putin. Se servesc la orice friptura, fara alta garnitura sau salata.

Cruson de gutui


Ingrediente:

2 gutui potrivit de mari,
500 g miere sau zahar,
2 linguri zeama de lamaie,
4 linguri vin alb sec,
1 baton de scortisoara,
750 ml apa,
125 ml coniac.

Preparare:

Gutuile se curata de puf, se spala, se taie jumatati eliminand samburii si partea tare, se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie.

Batonul de scortisoara se rupe bucati mici si se pune intr-o oala de 2-3 litri. Se adauga mierea, vinul si apa, se amesteca usor si se pune oala pe foc. Dupa primul clocot, se pun si feliile de gutui ce se fierb 20 - 30 minute la foc mic, cu oala acoperita.

Se scot feliile de gutui si se pun in pahare iar sucul in care au fiert se acopera si se lasa deoparte sa se raceasca. Se adauga apoi coniacul si se pune in pahare, peste fructe.

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Interesant !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2009

    Mmmmmmm ce bune sunt atat in dulciuri cat si in mancaruri.

  • Menuca

    Menuca (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

    Este minunat articolul si retetele, am sa le testez, multumesc!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 octombrie 2009

    Am sa aplic retetele cu gutui, imi plac.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Un articol foarte bun. Felicitari, pentru articol.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Foarte bun acest articol, chiar am facut acum 2 zile compot de gutui si este tare parfumat si cu o tenta de acrisor. Felicitari pentru articol.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Am facut zilele acestea o mincare cu piept de pui si gutui, super buna!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2009

    Imi plac foarte mult, frumos articol!

  • Fara foto

    Ella, 18 octombrie 2009

    Am primit de la tatal meu 10 - 12 kg de gutui. Daca nu fac in fiecare toamna gem, compot si mancare de gutui, cred ca nu sunt pregatita de iarna. Ador culoarea dulcetii de gutui, rozalie si sticloasa, aroma e unica intre fructe. Am observat ca din an in an sunt mai greu de cultivat, practic pomii cu greu trec prin poluarea de la ses. Foarte multe fructe sunt atacate de viermi, foarte multe fructe nu pot sa ajunga la maturitate. Pe vremea cand eram copil, luai o gutuie, o bagai in soba de teracota si era cel mai bun dulce iarna. Sfatul meu e sa nu renuntati niciodata la acest fruct complex si sanatos, iar copiilor vostri sa le dezvaluiti totul despre aceste fructe, de ce sa le iubeasca.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2009

    Compotul proaspat de gutui, un pic caldut, in serile reci de iarna este un deliciu.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

    Apropo de gutui puse in casa sa le simtim mirosul, am si eu de la mama din curte cateva si le mai tin tot pentru mirosul lor frumos.

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Un articol deosebit de documentat si retete deosebite. Felicitari!

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Gutuile de pe dulap sunt parfumul copilariei mele. Bunica mea obisnuia sa faca compot de gutui, cu cate o felie de lamaie in fiecare borcan. Foarte interesante aceste retete, imi place cel mai mult ultima.

  • Fara foto

    dorina pop, 13 octombrie 2009

    Aseara am primit niste gutui si le-am pus pe mobila din camera, pentru ca imi place sa le simt parfumul.Felicitari pentru articol. Cuprinde multe informatii interesante. Mie imi place in mod deosebit dulceata de gutui, dar mi-au placut si retelete publicate, care cred ca sunt interesante. Cine stie, poate intr-o zi voi pregati si eu una dintre ele. Felicitari inca o data si cat mai multe articole gustoase!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Eu personal ador gutuile crude, in gem, sau in prajituri. Felicitari, un articol bine structurat!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

    Gutuiile sunt foarte bune ca si preparatele din ele incepind de la mincaruri pina la deserturi!

  • Fara foto

    lumi, 12 octombrie 2009

    Sa mai enumeram cateva ,,bunatati de gutui'': compotul, dulceata si pelteaua.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

    Va multumesc pentru rabdarea cu care cititi articolele. Va multumesc mult pentru aprecierile voastre.

  • Fara foto

    mac.myra, 12 octombrie 2009

    Foarte bune gutuile. Chiar acum face mama dulceata. Foarte interesant si articolul.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

    Un articol mai bun decât multe altele. Reţetele sunt interesante. Dar mie îmi place în mod deosebit dulceaţa de gutui.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

    Un articol foarte interesant, iar retetele sunt delicioase.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

    Interesant articol. E de sezon. Multumim.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 octombrie 2009

    Frumos articolul, imi place.

  • Fara foto

    mihaela eros, 12 octombrie 2009

    E cat se poate de bun articolul din punct de vedere al bogatiei informatiei si utilitatii. Ma bucur ca l-am citit pentru ca sunt foarte multe lucruri pe care nu le stiam. Retetele cred ca sunt si ele super. Imi plac gutuile si stiam ca sunt foarte sanatoase asa ca e cat se poate de binevenit.