E timpul gutuilor

Li se mai spuneau si "merele de aur", si sunt printre primele fructe aparute in retete. De peste 4.000 de ani, gutuiul creste in Asia si in bazinul Marii Mediteraneene nascand legende si traditii.

E timpul gutuilor

Un articol de Zana B.

Istorie

Native din vechea Persie si Anatolia, gutuile au fost descoperite de greci antici ale caror armate ocupasera teritorii din Iran si Asia Minor si aduse in Grecia. Astazi, gutuii sunt foarte raspanditi pe Insula Creta si in jurul Marii Egee.

Mult timp au fost confundate cu merele, chiar si de catre autori antici, "Merele aurii" ale poetului Vergiliu sunt de fapt gutui. Deoarece era cultivat pe scara larga in Orient, in special in Palestina, multi istorici considera ca tappuach, din Scripturi, tradus intotdeauna prin mar, era de fapt o gutuie.

Pliniu, care vorbeste cu generozitate despre virtutile medicinale ale gutuilor, nota ca este unul dintre putinele fructe care te pot apara de deochi. Alte legende leaga gutuile de mitologia greaca si romana, dovada stau statuile pe care este reprezentat fructul, la fel ca si frescele sau mozaicurile din Pompei, unde gutuile sunt tot timpul vazute in ghearele unui urs.

Acest fruct galben-auriu, cu pielea acoperita de puf era sacru pentru zeita Venus, care este deseori reprezentata tinand in mana dreapta o gutuie, darul primit de la Paris. Este fructul care simboliza dragostea si fericirea, iar Plutarh mentioneaza obiceiul marital ca un cuplu abia format sa imparta o gutuie.

Obiceiul s-a mostenit si in Evului Mediu, gutuile fiind prezente la fiecare ceremonie de nunta. Traditia s-a pierdut in timp, dar si azi, in unele locuri, gutuile trimise in dar sunt o marturie a dragostei si fidelitatii.

Alegere

Cu cat sunt mai galbene, cu atat sunt mai coapte. Alegeti fructe mari, de un galben curat, fara nuante de verde si fara pete. Desi par tari, trebuie tratate cu mare grija deoarece se "accidenteaza" usor.

Depozitare

Gutuile au marele avantaj ca pot rezista mult timp fara a fi tinute in frigider. Daca doriti, le puteti inveli in plastic si le puteti pastra la rece chiar si trei luni.

Substante continute de gutui

Gutuile sunt bogate in vitaminele B, C , PP si A, dar si in glucide, protide, lipide, magneziu, calciu, fosfor, fier, potasiu, cupru, sulf si pectina.

Datorita proprietatilor sale fortifiante si astringente, consumul de gutui este indicat in diaree, in stari de voma si insuficienta hepatica. Gutuile se mai folosesc si in uz extern ca emulsie impotriva degeraturilor si arsurilor, dar si in cosmetica impotriva ridurilor.

Preparare

In zonele mai reci, fructul este de un galben auriu, iar cand este copt, emana un puternic parfum. Coaja este dura, si cu gust lemnos, iar miezul este tare, astringent. In tarile cu un climat mai cald, coaja nu mai este asa de tare, iar fructul poate fi mancat crud.

Datorita continutului mare de tanini (care dau gustul astringent) si de pectina, dar si datorita parfumului lor, gutuile sunt folosite mai mult la prepararea gemurilor, a jeleurilor, compoturilor sau dulceturilor. Gutuia mai are o mare calitate, isi pastreaza forma, de aceea sunt folosite pentru umplut sau copt. Si, la fel ca si merele sau perele (din a caror familie face parte) este ideala in prajituri sau gatita cu carne (taninii ajuta la fragezirea carnii).

Atentie, gutuile se oxideaza rapid asa ca daca sunt taiate, trebuie pastrate in apa acidulata (cu suc de lamaie) pentru a preveni innegrirea lor.

Consumata ca fruct, gutuia ajuta la digestia alimentelor grase, mai ales dupa o masa bogata. In plus, este foarte bogata in vitamina C, cu un continut mai mare decat al merelor.

Bucurati-va de roadele toamnei si pregatiti cateva retete delicioase cu gutui:

Pui cu gutui si suc de lamaie

Ingrediente:

1 pui mare,

4 gutui potrivite,

coaja rasa de la 1/2 de lamaie,

1 lingurita zeama de lamaie,

1 lingura zahar,

4 linguri ulei,

sare,

1 pahar cu apa.

Preparare:

Puiul se curata, se spala, se taie bucati, se sareaza si se inabusa in 2 linguri ulei. Gutuile spalate si curatate se taie in felii potrivit de groase, care se prajesc in restul de ulei fara sa se rumeneasca, apoi se pun peste puiul inabusit.

Separat se face un sos dintr-o lingura de zahar care se caramelizeaza si se stinge cu un paharel de apa amestecata cu faina, zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie. Se toarna sosul peste carne, se mai potriveste de sare si se introduce cratita la cuptor, la foc potrivit, 20 minute.

Garnitura de gutui pentru fripturi

Ingrediente:

1/2 kg gutui,

4 linguri ulei,

zeama lamaie,

sare.

Preparare:

Gutuile se curata de coaja si se taie felii, feliile se pun intr-o tava, se stropesc cu zeama de lamaie, ulei si se sareaza. Se introduc in cuptorul incins pentru 20 minute pana se rumenesc putin. Se servesc la orice friptura, fara alta garnitura sau salata.

Cruson de gutui

Ingrediente:

2 gutui potrivit de mari,

500 g miere sau zahar,

2 linguri zeama de lamaie,

4 linguri vin alb sec,

1 baton de scortisoara,

750 ml apa,

125 ml coniac.

Preparare:

Gutuile se curata de puf, se spala, se taie jumatati eliminand samburii si partea tare, se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie.

Batonul de scortisoara se rupe bucati mici si se pune intr-o oala de 2-3 litri. Se adauga mierea, vinul si apa, se amesteca usor si se pune oala pe foc. Dupa primul clocot, se pun si feliile de gutui ce se fierb 20 - 30 minute la foc mic, cu oala acoperita.

Se scot feliile de gutui si se pun in pahare iar sucul in care au fiert se acopera si se lasa deoparte sa se raceasca. Se adauga apoi coniacul si se pune in pahare, peste fructe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise