Dupa o zi grea simtim adesea nevoia de a ne racori cu ceva usor si delicios. De ce sa nu incercam un preparat la indemana, inspirat din bucataria sud-asiatica?

Lassi este o bautura pe baza de iaurt, preparata indeosebi in India si in Pakistan. Amestecand iaurtul cu apa sau lapte si diferite fructe sau condimente indiene, obtinem textura spumoasa si racoritoare, in arome surprinzatoare cu care ne putem juca. Pentru o textura ultra-cremoasa, se poate adauga unt tocat cubulete sau chiar caimac proaspat.

Se poate consuma sarat, condimentat cu condimente indiene, chimen sau menta, dar si indulcit cu zahar sau miere si parfumat cu diferite fructe, apa de trandafir, citrice sau sofran.

Adeptii religiilor dharmice folosesc lassi cu miere in timpul ritualurilor religioase, ceea ce arata ca aceasta bautura ocupa un important rol in cultura locala. O alta intrebuintare a lassi, amestecat cu pulbere de tumeric (curcum), este cea de tratament naturist (popular) impotriva gastroenteritei. Lassi-ul indulcit cu zahar da o placuta somnolenta, deci se recomanda anxiosilor si insomniacilor.

Iata cateva idei pentru un Lassi de zile mari:

Lassi simplu
Patru parti iaurt (clasic sau de baut)
o parte lapte gras (3,5 % grasime)
o parte apa
sare dupa gust

Se pun in blender toate ingredientele, se mixeaza la viteza mare (pana capata o consistenta spumoasa), se toarna in pahare si se consuma ca atare sau la masa de pranz alaturi de vinete prajite, cartofi copti gratinati cu branza sau dovlecei gratinati.

Pentru un gust autentic indian, prajiti chimen pe o tava curata, la cuptor, apoi rasniti-l pana devine pulbere si amestecati cate o lingurita de pulbere in fiecare cana de lassi.

Pentru un efect ultra-racoritor, adaugati cate 3 frunze de menta (tocate marunt) pentru fiecare portie. Daca e foarte cald afara, dublati cantitatea de chimen. Impreuna cu menta, acesta va va trimite intr-o veritabila oaza.


Mango Lassi

250-300 ml de iaurt obisnuit
Un mango copt (fara seminte, decojit)
O lingurita-doua de miere (in functie de cat de dulce este mango-ul sau cat de dulce va place)
Doua cuburi de gheata
Lapte gras (o cescuta) - optional

Mango-ul se taie in felii, pastrandu-se doua-trei feliute pentru ornat.
Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana obtineti consistenta dorita. Lapte se pune daca doriti ca bautura sa fie mai "bogata", spumoasa.
Poate fi consumat ca desert sau ca gustare, alaturi de biscuiti.


Lassi cu Litchii (lychee) si lime
Acest sortiment este deosebit de parfumat si racoritor. Are un imediat efect tonic si revigorant.
Se prepara ca lassi-ul de mango, inlocuind mango-ul cu o cescuta de litchii (proaspete, decojite, sau din compot) si un fruct lime (lamaie verde) decojit si taiat in sferturi. Cand taiati lime-ul, extrageti cu varful cutitului toti sambureii vizibili. Se adauga inca o lingurita de miere in cazul in care fructele sunt acre.
La final, puteti decora cu fasiute lungi si spiralate de coaja de lime.


Lassi cu ananas si menta
300 g ananas - curatat si tocat (pastrati si zeama rezultata)
O lingura zahar
200 ml iaurt obisnuit
200 ml lapte
3 linguri de menta proaspata, tocata marunt

Toate ingredientele se mixeaza in blender pana capata o consistenta cremoasa. Se toarna in 2 pahare si de decoreaza cu cate 2-3 frunzulite de menta.


Probabil cea mai interesanta trasatura a acestui preparat este versatilitatea sa. Tineti minte ca puteti experimenta cu foarte multe arome si ingrediente. In afara de ideile de mai sus, noi va recomandam sa jonglati cu condimente indiene pentru un lassi sarat si cu fructe de padure, pepene galben si visine pentru un lassi dulce.
Pofta buna!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mirella Ressler, 03 august 2013

    foarte, foarte bun! le-am incercat pe toate, dar nu am mai pus si lapte.

  • Fara foto

    Gaspar Emanuela, 03 august 2013

    Azi!

  • Fara foto

    Neicu Dorel, 02 august 2013

    interesant

  • Fara foto

    Ana Burulean, 02 august 2013

    Se pot folosi si bananele sau pepenele galben parfumat.

  • Fara foto

    Mirela-Doina Gherasim, 19 iunie 2013

    apetisant!

  • Fara foto

    Stefan Sarba, 19 iunie 2013

    este enervant de simpla dar diversificaa abia astept sa-mi prepar miamm, miamm.VORBA ALOR TINERI : e COOL!

  • Fara foto

    Cecilia Gliga, 19 iunie 2013

    cred ca e bun si racoritor in orice varianta...

  • Fara foto

    Loredana Dumitrache, 18 iunie 2013

    Voi face si eu.sunt sigura ca este ff bun!am mai incercat si alte retete din India si au fost delicioase :).te pup.

  • Fara foto

    Vio Nistor, 18 iunie 2013

    Mmmmmm super bun!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

    Retetele sunt super !

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 06 mai 2010

    O bautura sanatoasa, de care nu te poti plictisi.

  • diana

    diana (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2010

    bauturi foarte bune, cred ca si delicioase in combinatie cu fructe.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2010

    Ft interesante!

  • Fara foto

    andrei, 17 aprilie 2010

    lassi este o bautura foarte buna si sanatoasa. ma bucur ca am reusit sa gasesc reteta corecta de preparare.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

    Sunt delicioase si hranitoare...

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

    bune retetele!felicitari

  • Alecs A.

    Alecs A. (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2010

    Interesante retete. O sa le incerc.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2010

    Retete cu adevarat savuroase pentru zilele toride de vara si nu numai.

  • Fara foto

    alice85, 15 aprilie 2010

    De retinut retetele ..trebuie sa fie delicioaseee. Felicitarile mele!!!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2010

    Hmmmmmmmmmmmmmm....ce bune trebuie sa fie ! Intr-adevar racoroase pentru zilele toride de vara. Merita testate....excelenta idee 1

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2010

    Interesante reţete! Merită încercate!

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2010

    bune,interesante retetele.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 14 aprilie 2010

    Interesante aceste retete.Multumim pentru ele.