Leurda, nativa din Europa Centrala si de Vest, are denumirea in limba latina de allium ursinum, adica usturoiul ursului.
Un articol scris de Elena Maria Burdulea.
De fapt, leurda este usturoiul salbatic, pe care il gasim in paduri de foiase sau brad, in locuri bogate in humus, umbroase si umede. Radacina leurdei se aseamana cu ceapa. Tulpinile plantei cresc intre 15 - 40 cm., au frunze mari, stralucitoare, de culoare verde proaspat, au forme ascutite, asemanatoare cu cele de lacramioare.
Planta face flori albe cu miros de usturoi care sunt inflorite din aprilie pana in mai. Fiindca se inmulteste prin polenizare, leurda nu are nevoie de cultivare, ea creste singura pe sub copaci, iar daca are conditii prielnice, se raspandeste peste tot.
Mare atentie la cei ce o consuma, sa nu fie confundata cu brandusa de toamna care este toxica. Cele doua plante se deosebesc prin miros, leurda miroase a usturoi. Bulbul se foloseste mai rar la gatit, sau se poate consuma crud. Este mai mic decat bulbul de usturoi. Frunzele sunt cele folosite si sunt recoltate inainte de inflorirea plantei. Aroma frunzelor de leurda seamana cu cea a usturoiului, dar putin mai blanda. Florile sunt mai aromate decat frunzele si sunt folosite cu success la decorarea salatelor, carora le imbogateste gustul.
Pe langa sulfura de alil ce da gustul si mirosul caracteristic, leurda contine vitamina A si C, saruri minerale de calciu, fier, natriu, cupru si fosfor, ea fiind foarte buna pentru imbunatatirea memoriei.
Leurda este un foarte bun depurativ al organismului, fiind utilizata in combaterea aterosclerozei, tratarea hipertensiunii arteriale si a bolilor de piele. Aceasta planta este un bun vermifug, este foarte buna pentru gripa sau bronsita, usurand respiratia.
Leurda se foloseste des in bucataria europeana. Frunzele proaspete, culese primavera, sunt folosite la aromatizarea supelor, sosurilor, cartofilor, salatelor sau branzeturilor. Frunzele de leurda nu vor fi fierte, ele se folosesc proaspete si adaugate preparatului numai inainte de consumare.
Va prezentam in continuare cateva retete cu leurda:
Salata de leurda
Ingrediente:
3 legaturi de leurda,
3 oua,
3 linguri de maioneza,
sare.
Preparare:
Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouale se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Supa-crema cu leurda
Ingrediente:
2 - 3 fire de ceapa verde,
1/2 fir de praz,
300 gr de cartofi,
1/2 telina,
1 morcov,
2 linguri de smantana,
500 - 600 ml de apa,
100 gr de leurda,
2 linguri de ulei,
sare si piper.
Preparare:
Tocam ceapa verde, curatam cartofii si ii taiem bucatele, taiem rondele partea alba a prazului, curatam morcovul si telina si le dam prin razatoare. Punem legumele la calit in ulei, timp de cateva minute, apoi stingem cu apa si le lasam sa fiarba pana cand legumele sunt moi.
Dam apoi supa prin blender, pentru a obtine o crema de legume pe care o dregem cu smanatana si o condimentam cu sare si piper dupa gust. Se spala bine frunzele de leurda si se toaca, se pun cate 2 - 3 linguri de leurda tocata pe fundul fiecarei farfurii, apoi se toarna supa. Se presara si praz verde, tocat.
Pateuri cu leurda
Ingrediente:
1 pachet de 500 de gr de aluat de foietaj (sau il puteti inlocui cu un aluat facut din 350 gr de faina, 2 oua, 5 linguri de ulei, 4 linguri de apa si sare),
250 gr urda proaspata,
400 gr leurda,
1 ceapa verde,
10 linguri de smantana,
sare si piper.
Preparare:
Se prepara umplutura din 250 gr de urda proaspata, 400 gr de leurda, o ceapa verde, 10 linguri de smantana, sare si pieper. Frunzele de leurda se oparesc un minut in apa fierbinte, fara insa a le lasa sa fiarba. Se toaca ceapa verde si se amesteca apoi, in blender, cu urda, leurda, smantana si condimentele.
Cu un pahar, taiem rondele din aluat, pe care le umplem cu cate o lingurita din compozitia de leurda si se coc in cuptorul incins cam 25 de minute.
Salata picanta de untisor si leurda
Ingrediente:
300 gr untisor crud,
300 gr leurda cruda,
2 linguri de ulei masline,
3 linguri suc de lamaie,
1 lingurita miere,
marar,
sare si piper.
Mod de preparare:
Se curata untisorul si leurda, se spala bine, li se rup coditele, apoi se taie in bucati mari. Intr-un bol adanc se pun leurda, untisorul si mararul tocat. Se adauga suc de lamaie, miere, ulei, piper si sare dupa gust.
Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasaIncearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii