Leurda, nativa din Europa Centrala si de Vest, are denumirea in limba latina de allium ursinum, adica usturoiul ursului.


Un articol scris de Elena Maria Burdulea.


De fapt, leurda este usturoiul salbatic, pe care il gasim in paduri de foiase sau brad, in locuri bogate in humus, umbroase si umede. Radacina leurdei se aseamana cu ceapa. Tulpinile plantei cresc intre 15 - 40 cm., au frunze mari, stralucitoare, de culoare verde proaspat, au forme ascutite, asemanatoare cu cele de lacramioare.


Planta face flori albe cu miros de usturoi care sunt inflorite din aprilie pana in mai. Fiindca se inmulteste prin polenizare, leurda nu are nevoie de cultivare, ea creste singura pe sub copaci, iar daca are conditii prielnice, se raspandeste peste tot.


Mare atentie la cei ce o consuma, sa nu fie confundata cu brandusa de toamna care este toxica. Cele doua plante se deosebesc prin miros, leurda miroase a usturoi. Bulbul se foloseste mai rar la gatit, sau se poate consuma crud. Este mai mic decat bulbul de usturoi. Frunzele sunt cele folosite si sunt recoltate inainte de inflorirea plantei. Aroma frunzelor de leurda seamana cu cea a usturoiului, dar putin mai blanda. Florile sunt mai aromate decat frunzele si sunt folosite cu success la decorarea salatelor, carora le imbogateste gustul.


Pe langa sulfura de alil ce da gustul si mirosul caracteristic, leurda contine vitamina A si C, saruri minerale de calciu, fier, natriu, cupru si fosfor, ea fiind foarte buna pentru imbunatatirea memoriei.


Leurda este un foarte bun depurativ al organismului, fiind utilizata in combaterea aterosclerozei, tratarea hipertensiunii arteriale si a bolilor de piele. Aceasta planta este un bun vermifug, este foarte buna pentru gripa sau bronsita, usurand respiratia.


Leurda se foloseste des in bucataria europeana. Frunzele proaspete, culese primavera, sunt folosite la aromatizarea supelor, sosurilor, cartofilor, salatelor sau branzeturilor. Frunzele de leurda nu vor fi fierte, ele se folosesc proaspete si adaugate preparatului numai inainte de consumare.


Va prezentam in continuare cateva retete cu leurda:


Salata de leurda


Ingrediente:


3 legaturi de leurda,

3 oua,

3 linguri de maioneza,

sare.


Preparare:


Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouale se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.


Supa-crema cu leurda


Ingrediente:


2 - 3 fire de ceapa verde,

1/2 fir de praz,

300 gr de cartofi,

1/2 telina,

1 morcov,

2 linguri de smantana,

500 - 600 ml de apa,

100 gr de leurda,

2 linguri de ulei,

sare si piper.


Preparare:


Tocam ceapa verde, curatam cartofii si ii taiem bucatele, taiem rondele partea alba a prazului, curatam morcovul si telina si le dam prin razatoare. Punem legumele la calit in ulei, timp de cateva minute, apoi stingem cu apa si le lasam sa fiarba pana cand legumele sunt moi.


Dam apoi supa prin blender, pentru a obtine o crema de legume pe care o dregem cu smanatana si o condimentam cu sare si piper dupa gust. Se spala bine frunzele de leurda si se toaca, se pun cate 2 - 3 linguri de leurda tocata pe fundul fiecarei farfurii, apoi se toarna supa. Se presara si praz verde, tocat.


Pateuri cu leurda


Ingrediente:


1 pachet de 500 de gr de aluat de foietaj (sau il puteti inlocui cu un aluat facut din 350 gr de faina, 2 oua, 5 linguri de ulei, 4 linguri de apa si sare),

250 gr urda proaspata,

400 gr leurda,

1 ceapa verde,

10 linguri de smantana,

sare si piper.


Preparare:


Se prepara umplutura din 250 gr de urda proaspata, 400 gr de leurda, o ceapa verde, 10 linguri de smantana, sare si pieper. Frunzele de leurda se oparesc un minut in apa fierbinte, fara insa a le lasa sa fiarba. Se toaca ceapa verde si se amesteca apoi, in blender, cu urda, leurda, smantana si condimentele.


Cu un pahar, taiem rondele din aluat, pe care le umplem cu cate o lingurita din compozitia de leurda si se coc in cuptorul incins cam 25 de minute.


Salata picanta de untisor si leurda


Ingrediente:


300 gr untisor crud,

300 gr leurda cruda,

2 linguri de ulei masline,

3 linguri suc de lamaie,

1 lingurita miere,

marar,

sare si piper.


Mod de preparare:


Se curata untisorul si leurda, se spala bine, li se rup coditele, apoi se taie in bucati mari. Intr-un bol adanc se pun leurda, untisorul si mararul tocat. Se adauga suc de lamaie, miere, ulei, piper si sare dupa gust.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gheorghe Si Agaftia Toma, 04 aprilie 2016

    Vreau sa prepar aceste retete am leorda acasa proaspata

  • Fara foto

    Florentina Suciu, 13 martie 2015

    primavara curatim casa si corpul

  • Fara foto

    Lidia Vrasmas, 01 mai 2014

    foarte buna si salata si supa,o sa incerc clatite

  • Fara foto

    Prodan Cornelia, 07 aprilie 2014

    foaret buna

  • Fara foto

    Ecaterina Iosca, 04 aprilie 2014

    DELICIOS!

  • Fara foto

    Zoia Tilvic, 10 martie 2014

    Deoarece locuiesc in zona apusenilor am norocul sa folosesc leurda acum cand apare. Am facut o placinta taraneasca din aluat dospit cu branza sarata si leurda. A fost grozava!

  • Fara foto

    Sanica Tutuianu (Bucatar sef) , 19 februarie 2013

    Leurda se poate folosi si in restul anului daca o veti pastra in congelator.Fie ca o taiati marunt fie frunze intregi,se pune in pungi mici din care se scoate aerul ,cit se poate,sau se videaza cu aparat de vidare.Isi pastreaza culoarea ,aroma si da gust si savoare mincarurilor.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

    Leurda consumata in stare proaspata ,uscata sau sub forma de infuzie tinctura,macerat are proprietatea de a creste imunitatea si rezistenta organismului.Pe langa acestea este redutabil efectul de eliminare a radicalilor liberi,de detoxifiere si curatare a corpului.Din acest motiv,leurda este printre cele mai cautate plante anti-age,ce previn imbatranirea prematura.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

    Voi incerca si eu aceste retete !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Imi place foarte mult leurda,eu o folosesc la salate,sau cu friptura .

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Am auzit ca leurda este folosita si ea sub diverse forme(ceai,pilule,tinctura)in tratarea anumitor boli.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bun articolul,draga Lenuta,bravo tie.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

    Foarte bun articolul,draga Lenuta,bravo tie.

  • Fara foto

    dellyuta, 22 octombrie 2009

    Foarte bun articol, bine documentat, felicitari autoarei, si foarte interesante si comentariile lui tricentim, mai ales ca nu repeta, cum spunea cineva, cele spuse de autoare ci mai degraba aduce cateva completari deosebit de utile. Si mie imi place leurda la nebunie dar trebuie sa mai am rabdare pana la primavara. Sau stie cineva o reteta de conservare a leurdei? Eu presupun ca s-ar putea congela, la fel ca spanacul (spalat, curatat, fiert, tocat, impachetat si apoi congelat), oricum voi incerca la primavara dar sunt aproape sigura ca nu va exista comparatie cu leurda proaspata! In supermarket mi s-a spus ca leurda nu au avut niciodata tot timpul anului, doar primavara. Asadar sa lasam orice speranta... mai avem de asteptat aproape o jumatate de an!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Draga, Silvi0ara sa stii ca se gaseste si acum leurda, dar trebuie sa o cauti in supermarket si sigur o sa o gasesti. Un articol foarte bun, felicitari draga Lenuta.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

    tricentim, multumesc mult pt. completari

  • cristina a

    cristina a (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

    @tricentim: Da, da vara sanie, dar cu pofta cum ramane? Si de ce repeti ce scrie in articol?

  • Fara foto

    tricentim, 14 octombrie 2009

    @cristina a: Zicala spune sa-ti faci vara sanie si iarna caruta! Leurda nu este un condiment ci o leguma de la care se consuma indeosebi frunzele tinere. Leurda buna pentru consum se gaseste doar primavara devreme, inainte ca planta sa sa infloreasca. Mai tarziu frunzele ei devin atoase si nu le mai putem consuma. Desigur ca, daca le vom adauga crude la preparate, avem avantajul ca se vor pastra vitaminele in totalitate. Leurda se poate insa consuma si fiarta, de exemplu, se poate pregati exact ca spanacul (dar nu mai punem usturoi) sau se poate adauga la diferite ciorbe, carora le va da un gust deosebit. Mare atentie la recoltare, frunzele de leurda se pot confunda usor nu numai cu cele de brandusa sau lacramioara ci si cu cele de ghiocel, care sunt si ele foarte toxice. Mentionez ca frunzele brandusei de primavara sunt inofensive, brandusa de toamna este insa letala.

  • Fara foto

    zana b., 14 octombrie 2009

    Bravo Elena pentru articolul acesta.

  • cristina a

    cristina a (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Se gaseste leurda si toamana? De ce e publicat un articol despre leurda acum, toamna?

  • Fara foto

    flory avram, 13 octombrie 2009

    Foarte frumos si interesant articolul, nu stiam atatea despre leurda, felicitari!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Imi place foarte mult leurda in salata cu ou, nu am folosit niciodata la gatit. Multumesc pentru idei.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Eu as manaca leurda tot timpul anului daca as gasi !Imi place foarte mult si stiu ca este foarte sanatoasa... Lenuto bravo pentru articolul tau, este minunat !

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Imi place leurda sa o pun primavara in salata. Pacat ca a trecut de mult timpul ei. Acum asteptam primavara sa o putem consuma.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Foarte interesant articolul tău, Mariela. De multe ori am văzut leurdă la piaţă dar nu ştiam cum aş putea s-o folosesc. Interesante şi reţetele pe care le-ai adăugat. Felicitări!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

    Un articol interesant, foarte bine structurat, iar retetele prezentate merita testate cat mai curand.