Cautati un mod prin care sa mancati sanatos si ieftin? In primul rand, daca luati masa in oras foarte des, primul lucru pe care il puteti face e sa incepeti sa gatiti acasa. Mancarurile preparate in casa sunt mai ieftine decat cele pe care le consumati la un restaurant si, avand in vedere ca aveti controlul asupra ingredientelor pe care le adaugati, pot fi si mult mai sanatoase.
Planuiti-va mesele!
Incepeti planuindu-va meniul pe o saptamana - includeti in plan micul-dejun, pranzul, cina si chiar gustarile dintre mese. Puteti sa salvati timp adunand retete intr-un dosar, pe care sa-l aveti mereu la indemana (retetele pot proveni din carti de bucate, puteti folosi optiunea de a printa retetele de pe Gustos.ro). Priviti cu atentie oferta de la supermarketul de unde faceti cumparaturi de obicei si fiti atent la ofertele speciale.
Mananca sanatos. Spre exemplu, un mic dejun sanatos si rapid poate include un bol cu cereale, stafide si lapte, un pahar de suc de portocale si o felie de paine prajita cu unt de arahide. Pentru cina, include o portie de proteine in meniu (cum ar fi carnea de pui), o portie de paste sau cartofi si o portie de legume sau o salata proaspata. De asemenea, gateste mancarurile prin metode sanatoase - prin coacere, fierbere, prajire pe gratar, fara ulei. Cand planuiesti meniul, incearca sa alegi feluri de mancare care folosesc aceleasi alimente perisabile. Spre exemplu, daca gatesti pui cu rosii proaspete si busuioc, poti pregati si o salata de rosii cu cateva frunze de busuioc si bucatele de mozzarella.
Daca iti raman resturi de mancare de pe o zi pe alta, iar familia nu vrea sa aiba acelasi meniu doua zile la rand, transforma-le in alte feluri de mancare. Spre exemplu, daca prepari un pui la rotisor pentru cina si iti ramane carne, a doua zi poti sa faci sandvisuri cu carne de pui.
Odata ce ai pregatit meniul, arunca o privire in frigider si fa-ti o lista de alimente care iti lipsesc. De asemenea, fa o lista de alimente care se cumpara mai rar, precum faina, orez, fasole si fii atent la ofertele speciale din supermarket. Chiar daca mai ai jumatate de punga de faina acasa, poti sa economisesti niste bani daca profiti de reducerile de pret de la marile magazine.
Fa-ti o lista de cumparaturi si ai grija sa nu incluzi pe ea:
- mancaruri deja preparate (costa mai mult si, avand in vedere ca nu sunt pregatite de tine, nu poti controla cantitatea de grasimi sau numarul de calorii pe care il contin)
- chips-uri, snacks-uri, floricele sau sucuri carbogazoase (pe langa faptul ca iti vor incarca nota de plata, sunt si foarte nesanatoase). Niciodata nu merge la cumparaturi cand ti-e foame. Vei fi tentat sa cumperi foarte multe lucruri de care nu ai nevoie, doar pentru ca totul incepe sa arate delicios. Nu te abate de la lista pe care ai pregatit-o de acasa si nu ceda tentatiei produselor plasate langa casele demarcat.
Alte sfaturi:
Ar putea parea ca planuirea in amanunt a meniului pe o saptamana iti ia foarte mult timp, dar poti, in acest mod, economisi bani si servi familiei tale niste mese complet sanatoase. Iata niste sfaturi:
- Cand vine vorba de produse ne-perisabile, cumpara mai multe deodata, mai ales daca sunt la oferta speciala (spre exemplu, faina, orez, conserve).
- Costa mai mult sa cumperi parti dintr-un pui decat puiul intreg, pe care il poti, apoi, sectiona tu.
- Cand gasesti o oferta buna la carne, poti cumpara mai multe bucati, pe care, apoi, sa le pui in congelator, pentru a le folosi atunci cand ai nevoie.
- Cauta retete care folosesc fasole, ca sursa de proteina, in locul carnurilor - asa, vei manca mai sanatos si sa nu uitam ca fasolea este mult mai ieftina.
- Legumele si fructele proaspete, mai ales in plin sezon, sunt o alegere foarte buna, dar ai grija sa nu cumperi mai multe decat ai nevoie - ele sunt produse foarte perisabile.
- Cauta mai multe moduri in care poti gati acelasi aliment, astfel incat meniul tau sa fie mereu interesant. Spre exemplu, niste simpli cartofi pot fi prajiti, transformati in piureu, fierti sau copti. De asemenea, salatele pot fi diferite de la zi la zi, in functie de legumele pe care le alegi.
- Daca simti nevoia sa rontai ceva, nu alege chips-uri sau snacks-uri, ci pregateste-ti propriile gustari, ieftine si sanatoase. Spre exemplu, poti consuma cereale uscate, stafide, nuci sau seminte.
Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasaCeapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii