Organizatia Mondiala a Sanatatii - micii, carnatii si carnea rosie pe lista produselor cancerigene

In urma unei cercetari realizate de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) s-a stabilit ca pe lista produselor cancerigene vor fi trecute si carnea rosie si cea procesata. Raportul OMS include carnea procesata pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen, iar carnea rosie, in urmatorea categorie de risc. Informatia a aparut initial vineri si a starnit proteste din partea reprezentantilor industriei alimentare din Statele Unite. Astazi, 26 octombrie, a fost emis si comunicatul oficial al OMS in legatura cu acest subiect.  

Organizatia Mondiala a Sanatatii - micii, carnatii si carnea rosie pe lista produselor cancerigene

In raportul OMS, printre produsele cancerigene sunt mentionate costita, carnea tocata, salamul, carnatii – dar si micii – drept alimente care cresc riscul aparitiei cancerului la fel de mult precum tigarile sau azbestul.

Este vorba mai ales de cancerul de colon, despre care World Cancer Research Fund (WCRF) a avertizat in trecut ca exista dovezi clare in favoarea ipotezei ca un consum excesiv de carne rosie ar favoriza aparitia acestui tip de cancer.

Explicatia pentru declansarea cancerului ar fi pigmentul care da culoarea specifica carnii rosii, hematina. Aceasta ar putea afecta mucoasa intestinului.

Totodata, metodele de conservare a carnii prin afumare, uscare sau sarare ar putea duce la formarea unor compusi cancerigeni.

Raportul OMS nu implica neaparat necesitatea unor modificari ale legislatiei in privinta acestor alimente, dar ar putea afecta vanzarile si increderea consumatorilor, la fel cum s-a intamplat si cu tigarile si industria tutunului in trecut.

Expertii in domeniu au mai spus ca o portie de 50 de grame de carne rosie consumata zilnic creste riscul aparitiei de cancer cu 18%.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Sursa articol: reuters.com, who.int

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
Musaca de toamna

Musaca de toamna

Se indeparteaza cotorul la vinete, se spala, se sterg si se taie pe lung, in feliii groase de 1 cm.

Musaca de toamna
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor