Organizatia Mondiala a Sanatatii - micii, carnatii si carnea rosie pe lista produselor cancerigene

In urma unei cercetari realizate de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) s-a stabilit ca pe lista produselor cancerigene vor fi trecute si carnea rosie si cea procesata. Raportul OMS include carnea procesata pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen, iar carnea rosie, in urmatorea categorie de risc. Informatia a aparut initial vineri si a starnit proteste din partea reprezentantilor industriei alimentare din Statele Unite. Astazi, 26 octombrie, a fost emis si comunicatul oficial al OMS in legatura cu acest subiect.  

Organizatia Mondiala a Sanatatii - micii, carnatii si carnea rosie pe lista produselor cancerigene

In raportul OMS, printre produsele cancerigene sunt mentionate costita, carnea tocata, salamul, carnatii – dar si micii – drept alimente care cresc riscul aparitiei cancerului la fel de mult precum tigarile sau azbestul.

Este vorba mai ales de cancerul de colon, despre care World Cancer Research Fund (WCRF) a avertizat in trecut ca exista dovezi clare in favoarea ipotezei ca un consum excesiv de carne rosie ar favoriza aparitia acestui tip de cancer.

Explicatia pentru declansarea cancerului ar fi pigmentul care da culoarea specifica carnii rosii, hematina. Aceasta ar putea afecta mucoasa intestinului.

Totodata, metodele de conservare a carnii prin afumare, uscare sau sarare ar putea duce la formarea unor compusi cancerigeni.

Raportul OMS nu implica neaparat necesitatea unor modificari ale legislatiei in privinta acestor alimente, dar ar putea afecta vanzarile si increderea consumatorilor, la fel cum s-a intamplat si cu tigarile si industria tutunului in trecut.

Expertii in domeniu au mai spus ca o portie de 50 de grame de carne rosie consumata zilnic creste riscul aparitiei de cancer cu 18%.

Sursa foto: en.wikipedia.org

Sursa articol: reuters.com, who.int

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise