In urma unei cercetari realizate de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) s-a stabilit ca pe lista produselor cancerigene vor fi trecute si carnea rosie si cea procesata.

Raportul OMS include carnea procesata pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen, iar carnea rosie, in urmatorea categorie de risc. Informatia a aparut initial vineri si a starnit proteste din partea reprezentantilor industriei alimentare din Statele Unite.

Astazi, 26 octombrie, a fost emis si comunicatul oficial al OMS in legatura cu acest subiect.
 
In raportul OMS, printre produsele cancerigene sunt mentionate costita, carnea tocata, salamul, carnatii – dar si micii – drept alimente care cresc riscul aparitiei cancerului la fel de mult precum tigarile sau azbestul.

Este vorba mai ales de cancerul de colon, despre care World Cancer Research Fund (WCRF) a avertizat in trecut ca exista dovezi clare in favoarea ipotezei ca un consum excesiv de carne rosie ar favoriza aparitia acestui tip de cancer.

Explicatia pentru declansarea cancerului ar fi pigmentul care da culoarea specifica carnii rosii, hematina. Aceasta ar putea afecta mucoasa intestinului.

Totodata, metodele de conservare a carnii prin afumare, uscare sau sarare ar putea duce la formarea unor compusi cancerigeni.

Raportul OMS nu implica neaparat necesitatea unor modificari ale legislatiei in privinta acestor alimente, dar ar putea afecta vanzarile si increderea consumatorilor, la fel cum s-a intamplat si cu tigarile si industria tutunului in trecut.

Expertii in domeniu au mai spus ca o portie de 50 de grame de carne rosie consumata zilnic creste riscul aparitiei de cancer cu 18%.

Sursa foto: en.wikipedia.org
Sursa articol: reuters.com, who.int

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Coolgrl Unika, 31 martie 2016

    Daca sunt cancerigene la ce le mai scot la vanzare? sa minta populatia si sa isi bata joc de ea cate dintre carnuri nu sunt otravite si nu sunt bune si mereu asa se zice dar lumea consuma.....