Povestea pilafului

Multi dintre noi considera pilaful o mancare traditionala romaneasca. Ce nu stim, insa, e ca acest fel de mancare pe baza de orez are mii de variante in toata lumea.

Povestea pilafului

Una dintre cele mai vechi referiri la pilaf poate fi gasita in istoriile lui Alexandru cel Mare, cand descrie ospitalitatea celor din Bactria (o regiune Iraniana, localizata in actualul Afghanistan). Asadar, pilaful e considerat una dintre cele mai vechi retete pe baza de orez cu radacini persiene si turcesti. Se stie ca i-a fost servit lui Alexandru cel Mare dupa capturarea sa a capitalei marakanda. Armata lui Alexandru a adus acest fel de mancare inapoi in Macedonia si l-a imprastiat in toata Europa de Est.

Reteta de pilaf din Uzbekistan e considerata cea mai veche. Cu timpul, pilaful a devenit un fel de mancare obisnuit in Orientul Mijlociu si care a suferit schimbari datorate arabilor, turcilor sau armenilor. Reteta a ajuns si in Israel cu ajutorul evreilor persieni.

Un tip de pilaf exista si in Asia – se numeste “pulao”. De regula, e preparat cu mazare, cartofi, carne de miel, de vita sau de pui. Se serveste de obicei la nunti sau ocazii speciale. Un astfel de pilaf cu carne se servea si in India de Nord, cu precadere de catre populatia musulmana. Pakistanezii au o reteta de pilaf numita Biryani, facuta din orez basmati.

In timpul Uniunii Sovietice, pilaful a ajuns si alte tari sovietice, devenind foarte popular in tari precum Rusia, Ucraina, Georgia si... Romania.

Iata si o reteta:


Timp de preparare:
35 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
150 g orez
1 morcov
1 dovlecel
1 ceapa
4-5 ciuperci champignon
1 legatura patrunjel verde
4-5 rosii mici de decor
1 ardei iute rosu
1 castravete acru
1 cub/lingurita concentrat ciuperci
1 cub/lingurita concentrat pui/legume
4 linguri ulei
sare, piper, curry

Mod de preparare:
Curatati puneti la fiert intr-un litru de apa morcovul, dovlecelul, ceapa si concentratul de pui/legume. Lasati sa fiarba la foc mic, cu capac, 20 de minute.

Intre timp puneti la calit intr-o cratita orezul cu ulei si dupa 2-3 minute adaugati zeama de la legume si concentratul de ciuperci, ciupercile tocate marunt, morcovul fiert tocat marunt (pastrati cateva feliute pentru decor). Cand se umfla putin orezul, adaugati cateva cubulete de dovlecel fiert, patrunjel tocat si daca mai trebuie supa de la legume, dregeti gustul de sare, piper, curry. Stingeti focul dupa 15 minute si lasati cratita acoperita cu capac pentru ca orezul se va mai umfla.

Asezati pe farfurii gramajoare de orez (cu o cescuta sau cu un castronel) si garnisiti cu felii de morcov, dovlecel, ardei iute rosu, castravete acru, frunze de patrunjel si stropiti cu putina zeama de la legume.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi