Multi dintre noi considera pilaful o mancare traditionala romaneasca. Ce nu stim, insa, e ca acest fel de mancare pe baza de orez are mii de variante in toata lumea.
Una dintre cele mai vechi referiri la pilaf poate fi gasita in istoriile lui Alexandru cel Mare, cand descrie ospitalitatea celor din Bactria (o regiune Iraniana, localizata in actualul Afghanistan). Asadar, pilaful e considerat una dintre cele mai vechi retete pe baza de orez cu radacini persiene si turcesti. Se stie ca i-a fost servit lui Alexandru cel Mare dupa capturarea sa a capitalei marakanda. Armata lui Alexandru a adus acest fel de mancare inapoi in Macedonia si l-a imprastiat in toata Europa de Est.
Reteta de pilaf din Uzbekistan e considerata cea mai veche. Cu timpul, pilaful a devenit un fel de mancare obisnuit in Orientul Mijlociu si care a suferit schimbari datorate arabilor, turcilor sau armenilor. Reteta a ajuns si in Israel cu ajutorul evreilor persieni.
Un tip de pilaf exista si in Asia – se numeste “pulao”. De regula, e preparat cu mazare, cartofi, carne de miel, de vita sau de pui. Se serveste de obicei la nunti sau ocazii speciale. Un astfel de pilaf cu carne se servea si in India de Nord, cu precadere de catre populatia musulmana. Pakistanezii au o reteta de pilaf numita Biryani, facuta din orez basmati.
In timpul Uniunii Sovietice, pilaful a ajuns si alte tari sovietice, devenind foarte popular in tari precum Rusia, Ucraina, Georgia si... Romania.
Iata si o reteta:
Timp de preparare:
35 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
150 g orez
1 morcov
1 dovlecel
1 ceapa
4-5 ciuperci champignon
1 legatura patrunjel verde
4-5 rosii mici de decor
1 ardei iute rosu
1 castravete acru
1 cub/lingurita concentrat ciuperci
1 cub/lingurita concentrat pui/legume
4 linguri ulei
sare, piper, curry
Mod de preparare:
Curatati puneti la fiert intr-un litru de apa morcovul, dovlecelul, ceapa si concentratul de pui/legume. Lasati sa fiarba la foc mic, cu capac, 20 de minute.
Intre timp puneti la calit intr-o cratita orezul cu ulei si dupa 2-3 minute adaugati zeama de la legume si concentratul de ciuperci, ciupercile tocate marunt, morcovul fiert tocat marunt (pastrati cateva feliute pentru decor). Cand se umfla putin orezul, adaugati cateva cubulete de dovlecel fiert, patrunjel tocat si daca mai trebuie supa de la legume, dregeti gustul de sare, piper, curry. Stingeti focul dupa 15 minute si lasati cratita acoperita cu capac pentru ca orezul se va mai umfla.
Asezati pe farfurii gramajoare de orez (cu o cescuta sau cu un castronel) si garnisiti cu felii de morcov, dovlecel, ardei iute rosu, castravete acru, frunze de patrunjel si stropiti cu putina zeama de la legume.
Pofta buna!
Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietajCarnea de miel dezosata se spala foarte bine si se sterge cu un servet absorbant.
Rulada de miel umpluta cu legumeDaca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii