Incarcata cu vitamine, fibre, de un rosu aprins si dulce ca o para coapta, sfecla rosie nu este totusi mult prea gustata de noi, romanii.

Un articol de Zana B.

Originara din bazinul Marii Mediterane, sfecla nu se bucura de o istorie care sa inspire romane sau poezii. Poate ca cel mai interesant lucru care se poate spune despre aceasta planta este ca, desi  a fost cultivata din timpuri preistorice, vechii greci si romani consumau numai frunzele, in timp ce radacina era utilizata ca medicament. Orientul Indepartat se pare ca nu a cunoscut-o pana in Evul Mediu, fiind mentionata in China doar din sec. XVIII. Primele retete romane pentru gatirea radacinei apar in sec. II si III e.n.

Sfecla rosie,cu radacina mustacioasa ca a unui nap, a fost descrisa pentru prima data ca planta legumicola comestibila in Germania, in 1558. Era o raritate in Europa acelei vremi si nici nu a devenit foarte populara pana in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Mai cu seama ca nimeni nu poate spune ceva de rau de ea. E plina de virtuti si totusi nu se afla in topul listei alimentelor preferate. Poate ca multi nu au aflat ce calitati ascunde. La o friptura de pui sau de pui o salata de sfecla se potriveste de minune desi se prefera muraturile, chiar si sfecla murata. Sigur, este buna si asa, mai ales ca, indiferent cum se mananca, fiarta, coapta sau murata, ea isi pastreaza cele doua vitamine de baza, A si C. Mai contine si unele vitamine din complexul B, dar in mod deosebit, este o sursa importanta de potasiu, fibre si acid folic, acesta din urma fiind ideal pentru femeile insarcinate.

Totusi, sfecla consumata cruda este cea mai buna. Se da sfecla prin razatoare, se adauga putin ulei, sare, zahar, suc de lamaie sau otet. Daca doriti, se pot adauga cativa fulgi de hrean ras sau se poate combina cu salata verde. Pe timp de iarna, cand nu prea avem multe cruditati cu care sa ne intarim organismul, o farfurie cu sfecla rosie ne umple de energie fara  a ne incarca de calorii. Diabeticii ar trebui sa o ocoleasca totusi deoarece are cel mai ridicat continut de zahar dintre toate legumele.

Frunzele de sfecla au si ele valoarea lor si nu numai culinara. Dupa unii specialisti, sunt chiar mai nutritive decat radacina. Au de doua ori mai mult potasiu si un mare continut de betacaroten, un important antioxidant ce ajuta la combaterea multor boli. Atat sfecla alba cat si cea rosie au fost recunoscute ca excelente tonice pentru ficat. In plus, stimuleaza metabolismul si purifica sangele.

Sucul de sfecla rosie este racoritor, nutritiv si energetic. Intareste sistemul imunitar si este folosit de unii medici naturisti in anemii, tuberculoza, chiar si in unele regimuri anticancer.

Trebuie evitat insa excesul, deoarece prea mult suc de sfecla rosie poate da stari de voma si greturi, datorate eliminarii rapide a substantelor toxice din ficat.

 

Sfaturi:

Cand o cumparati, radacina trebuie sa fie neteda si carnoasa. Sfeclele mici sunt cele mai dulci, cele mai mari pot fi tari. Frunzele trebuie sa fie de un verde aprins, proaspete.

Se poate pastra cel putin o saptamana la frigider. Pentru a-i conserva aroma, cat si elementele nutritive, indepartati frunzele, lasand o codita intacta de 2,5cm.

Se fierbe intreaga si necuratata de coaja, intre 30 minute pentru cele mici si pana la o ora pentru cele mari.

O puteti coace tot intreaga si necuratata sau indepartati inainte coaja si codita, taiati sfecla felii, stropiti cu ulei si coaceti 25 - 30 minute. O vreti mai picanta? Presarati sare, cimbru uscat, marar, maghiran sau oregano inainte de a o stropi cu ulei si de a o pune in tava.

O alta metoda de a o prepara este la aburi. Spalati bine sfecla, taiati frunzele si lasati codita. Puneti sfecla intreaga intr-o oala, turnati suficienta apa peste ea si acoperiti vasul cu o folie de aluminiu. Lasati-o in cuptor cam o ora pana se inmoaie. Cand se raceste, coaja se indeparteaza usor prin frecare.

Daca vreti sa preparati un sote, amestecati sfecla taiata cubulete cu ulei si putina apa. Amestecati des si mai adaugati apa pentru ca sfecla sa se inmoaie. Puteti adauga sare, piper si verdeturi.Ca sa-si pastreze culoarea, turnati de la inceput un strop de suc de lamaie in tigaie.

 

Salata de pui cu sfecla rosie si tarhon

 

Ingrediente:

Un piept de pui,

1 sfecla rosie,

2 mere,

o telina,

2 morcovi,

sare,

1 lingura mustar,

4 linguri maioneza,

piper,

tarhon verde,

1 salata verde.

 

Preparare:

Pieptul se fierbe in apa cu sare. Sfecla se coace in cuptor. Cand carnea a fiert, se taie cuburi si se amesteca cu sfecla curatata si taiata tot cuburi. Se curata merele, telina si morcovii si se dau prin razatoare. Se amesteca apoi mustarul cu maioneza, se rastoarna peste legume si fructe si se sareaza.

Salata verde se spala, se zvanta de apa, se asaza intr-un bol, se pune salata si peste ea se presara tarhon taiat fin.

 

Sfecla rosie in sos alb

 

Ingrediente:

500g sfecla rosie,

100ml vin alb,

1 ceapa rosie,

1 lingura miere,

2 catei usturoi,

3 linguri otet,

1/2 lingurita enibahar boabe,

6 boabe piper,

5 linguri ulei de masline,

piper pisat,

sare,

150g Gorgonzola,

tarhon.

 

Preparare:

Se spala bine sfecla si se fierbe in apa 30 minute. Cand este gata se raceste, se curata si se taie felii.

Pregatim o marinata pentru sfecla astfel: se amesteca mierea cu otet si se incalzeste. Se pune usturoiul pisat si boabele de piper si enibahar pisate in piua cu putina sare, se adauga apoi 4 linguri de ulei. Se marineaza feliile de sfecla cca. 20 minute la foc moale. Cand sunt gata se potrivesc de sare si piper.

Se toaca ceapa si se zdrobeste branza. Se incinge restul de ulei si ceapa se caleste. Se adauga branza si vin, sare si piper. Se da la foc moale pana se topeste branza.

Sfecla se serveste cu sos de branza si tarhon. Alaturi puteti aseza si cartofi fierti, intregi.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 33 %
299.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 44 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Nicolae Ioana, 13 noiembrie 2014

    este aliment-medicament, in Arges se folosesc in principal frunzele in diferite preparate culinare

  • Fara foto

    Petronela Petro, 12 iulie 2014

    in spaniase fac cartofi cu frunze ,se fierb cartofii taiati cuburi si frunzele taiate marunt iar cand sunt fierte se iau de pe foc ,si in alta oala se pune ulei si se prajeste usturoi iar cand asta e rumen se adauga cartofii cu frunzele de sfecla si se calesc apoi se condimenteaza cu otet si sare .

  • Fara foto

    Aneta Partene, 26 martie 2014

    ESTE SANATATE CURATA MERITA INCERCATA

  • Fara foto

    Petronela Vrancianu, 19 martie 2014

    Merita incercat.

  • Fara foto

    Andreea Mihăită, 15 februarie 2014

    foarte buna

  • Fara foto

    Mirela Angela Chis, 13 februarie 2014

    este aliment-medicament, in Arges se folosesc in principal frunzele in diferite preparate culinare

  • Fara foto

    Mirela Angela Chis, 08 februarie 2014

    ador sfecla rosie....multumesc pt retete

  • Fara foto

    Suzana Boscu, 07 august 2013

    Super

  • Fara foto

    Dorina Brasov, 03 august 2013

    Salata de sfecla rosie cruda, este minunata. Mai adaug in afara de sare, ulei zeama de lamaie si o ceapa mica rosie. Cead ca este cea mai buna salata pe care am mancat-o. Pofta buna!

  • Fara foto

    Mirella Ressler, 03 august 2013

    ... la care adaug si un cartof !

  • Fara foto

    Erdei Crina, 03 august 2013

    este ce am baut la tine?

  • Fara foto

    Bratescu Emilia, 03 august 2013

    Sanatate curata!

  • Fara foto

    Alexandru Szentgyorgyi, 02 august 2013

    Folosim zilnic un pahar de suc preparat din : O sfecla rosie (mare) 2kg.de mere, doi morcovi mari si o telina mijlocie. Sucul se obtine see cu storcator centrifugal pentru fructe.

  • Fara foto

    Neicu Dorel, 02 august 2013

    imi place, o sa incerc si aceste retete.

  • Fara foto

    Emma Kana, 02 august 2013

    este foate buna imi place si mie.

  • Cecily_Ilas

    Cecily_Ilas (Maestru bucatar) , 27 ianuarie 2013

    Imi place borsul de sfecla rosie cu smantana , salata de sfecla rosie simpla sau cu altceva, sfecla rosie si hrean rase si puse la murat in borcan...sunt multe retete pe care le fac cu placere...Intr-adevar sfecla rosie are proprietati terapeutice si un gust minunat!

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2013

    Sfecla este foarte buna imi place sa o folosesc la bors si fac o salata de sfecla cu putin otet si ulei si este foarte buna si la carne.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2013

    retete interesante! sfecla este forte sanatoasa, ador salata de sfecla!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2013

    Interesant si de retinut...

  • Fara foto

    Estera Flori (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2013

    foarte sanatoasa ar trebui consumata mai des

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2013

    Imi place sfecla. O folosesc pentru salata cu hrean, salata cu ciuperci,la ciorbe cu fasole, cu afumatura sau de cartofi.Am sa incerc si retetele postate. Sunt apetisante.

  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

    Eu storc sfecla si in sucurile naturale, e delicioasa, am sa postez cea mai delicioasa reteta!

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2010

    Imi place sfecla ,deoarece este f buna pentru organismul nostru..eu o folosesc coapta in cuptor insotita de cartofi copti si mujdei de usturoi,,,,dar nu pot sa spun ca retetele de mai sus nu sunt bune,trebuie incercate. Felicitari pt articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 27 martie 2010

    Eu o folosesc in amestec cu mar ras, morcov si zeama de lamaie.Mi se pare o bunatate !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

    Consumam sfecla sub forma de salata, dar mai fac si ciorba uneori, e f. gustoasa.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    salata de sfecla rosie e un deliciu! Eu pun sfecla si la ciorba de legume si-i da si culoare si savoare

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Sfecla rosie este foarte buna pentru organismul omului.Poate fi folosita atit cruda cit si pregatita in diverse moduri.Sucul de sfecla rosie se foloseste pentru revigorarea si fortificarea celor cu anemie.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 februarie 2010

    Sfecla rosie e preferata mea.

  • panseluta

    panseluta (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    am salvat retetele,sunt de incercat si alte moduri de utilizare ale acestei leguma

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

    Un articol foarte bun,este o leguma cu multe proprietati.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 14 decembrie 2009

    Se recomanda un pahar de suc pe zi, repartizat in 3 reprize. Sucul se obtine din sfecla cruda data pe razatoare si apoi stoarsa. Raspunsul este pentru Elena. Sper ca informatia sa ajunga la dumneavoastra.

  • Fara foto

    Mariana Szucs, 12 decembrie 2009

    Am urmat o cura de sfecla rosie dupa o operatie de cancer la san, facem chimioterapie si am certitudinea ca a fost miraculoasa. O consumam cruda, rasa cu zeama de lamaie sau in combinatie cu alte legume in salata timp de 9 luni de zile. Asta era in anul 1999 si acum mai fac toamna un fel de bors crud, sfecla se pune cu apa intr-un borcan si se amesteca timp de 7 zile si se pitroceste, pina zeama devine intens colorata si putin acidulata. Se beau trei pahare inainte de masa sau in timpul mesei. Incercati!

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 06 decembrie 2009

    Ma atrag retetele și va trebui sa le incerc. Felicitari!

  • Fara foto

    anana, 04 decembrie 2009

    Multumesc, foarte interesante retetele, mai ales ca am hepatita B.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2009

    Foarte interesant articolul iar retetele sunt grozave. Imi place foarte mult sfecla, este tare gustoasa, sanatoasa iar sucul si borsul din sfecla, un deliciu.

  • Fara foto

    viorica, 02 decembrie 2009

    Suna nemaipomenit de bine reteta "Salata de pui cu sfecla rosie si tarhon " preferatele mele, o sa incerc cat de curand. Multumesc de reteta!

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

    Mie îmi place mult salata de sfeclă roşie şi sfecla cu hrean! Iarna sunt nelipsite din meniu!

  • Fara foto

    ELENA I, 26 noiembrie 2009

    Excelent articolul si binevenit cel putin pentru mine care am colangita autoimuna, ficatul meu este foarte incarcat cu toxine si fac tratament de 2 ani - s-au vazut imbunatatiri dar as face si aceasta reteta pentru detoxifiere, mai ales ca se spune ca detoxifica foarte puternic. Problema mea este ca dupa medicamentele pe care trebuia sa le iau pentru ficat mi-a fost indus un diabet care ma chinuie mai tare decit ficatul. Intrebarea mea este daca pot face acest tratament si cum se bea sucu. De cite ori pe zi si ce cantitate? Va multumesc!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2009

    Foarte interesant. Sfecla este tare buna.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2009

    Interesant articolul.

  • costy1969

    costy1969 (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2009

    Foarte interesant articolul, de retinut atat calitatile cat si retetele pe care le putem prepara. Felicitari!

  • Fara foto

    Mariana Eliza, 26 noiembrie 2009

    Putin praf de ghimbir sau o bucatica de ghimbir ras dau o savoare deosebita salatei de sfecla rosie cruda. Merge bine si cu un praf de chimion.

  • Fara foto

    burdulea maria elena, 25 noiembrie 2009

    Foarte frumos articolul!

  • Fara foto

    dicarmencitta1957, 25 noiembrie 2009

    Sfecla, este o leguma minunata, cu calitati din cele mai bune. Este o leguma foarte indicata celor care au probleme cu ficatul. Un articol foarte important, felicitari pentru articol Zana B.!