Smochinele: dulceata si savoare din tarile calde

Cu o forma ovala sau, la unele soiuri, alungita la un capat ca o para, smochinele sunt printre cele mai savuroase fructe care cresc in zonele calde. Sunt zemoase, suculente, dulci (concentratia mare de zaharuri naturale le plaseaza in fruntea celor mai dulci fructe de pe glob) si au o aroma delicata ce aminteste de soarele tarilor calde. Exista mai multe varietati de smochine, cele mai cunoscute insa sunt cele albe, rosii si negre.Virtuti medicinale au insa cele negre-violete.Pentru preparate culinare se folosesc cel mai mult cele galbene-roscate, care sunt cele mai mari si mai grase, in vreme ce acelea albe se preteaza pentru conservare, fie in preparate dulci, fie sarate.

Smochinele: dulceata si savoare din tarile calde

Culoarea fructelor difera si de gradul de coacere, de la galben auriu, pana la violet inchis.
Smochinele sunt comestibile in intregime, desi unii consumatori le curata de pielita, pentru a obtine preparate culinare mai fine. Dar tocmai pielita face diferenta de gust intre diferite sortimente. Deci nu le curatati , ci consumati-le cu tot cu coaja, bine spalate.

Putina istorie
Smochinele sunt fructele cel mai des pomenite in Biblie. Se spune despre ele ca cresteau din abundenta in Gradina Raiului si ca Adam si Eva s-ar fi acoperit cu frunze de smochin, dupa ce au fost alungati din Eden.
Smochinele sunt originare din Asia Mica si sunt cunoscute printre primele fructe cultivate de om. Erau cunoscute si de catre vechii egipteni, pentru ca aria de raspandire a smochinilor in antichitate s-a extins rapid in intrega zona mediteraneeana. Inca din acele vremuri, ele au devenit un ingredient de nelipsit in dieta zilnica a grecilor, romanilor si locuitorilor din Nordul Africii. Sunt pomenite in Iliada si Odiseea lui Homer, dar si in scrierile lui Teofrast, Dioscoride si Pliniu cel Batran.
Cel mai batran smochin, cunoscut pana acum, se afla in Sicilia si este o dovada vie ca smochinele au fost cultivate in zona Mediteranei, de mai multe milenii.
Azi cele mai mari tari cultivatoiare de smochini sunt:Grecia, Turcia, Muntenegru, Irak, Italia, Spania, Brazilia.

Compozitie

Smochinele sunt o sursa sigura de zaharuri(83%), de potasiu, calciu, fibre, fier, mangan, vit.A,B si C. Un singur fruct contine 30kcal, in timp ce in 100g fruct sunt 269 kcal. Latexul prezent in fructe este asemanator sucului pancreatic, ceea ce face ca aceste fructe sa fie recomandate in dietele batranilor, ale convalescentilor, copiilor si femeilor insarcinate.

Culegere si depozitare
In stare proaspata, ele sunt delicate si trebuiesc manuite cu grija. Ele isi pastreaza prospoetimea doar cateva zile. Daca sunt tinute la temperatura camerei, se cresc si incep sa fermenteze. La frigider se pot pastra cateva zile. Pentru a recastiga aromele trebuiesc scoase din frigider cu 2-3 ore inainte de a fi consumate. Smochinele verzi pot fi tinute la temperatura camerei mai multe zile, ele continuand sa se matureze, dar nu vor atinge bogatia de arome si parfumuri pe care le au fructele coapte natural, sub razele soarelui.
Smochinele uscate se prepara din fructe foarte bine coapte, lasate pe crengi pana toamna tarziu. Cele mai bune si mai renumite sunt cele care cresc in regiunea Smyrna din Turcia. Sunt uscate la lumina si caldura soarelui dupa ce sunt recoltate si aranjate pe suprafete plane. Sunt intoarse manual de mai multe ori in timpul uscarii.
Smochinele uscate sunt foarte nutritive si hranitoare, cele mai bune dintre ele pastreaza si dupa uscare o textura moale si sunt aromate. Cele de cea mai buna calitate se vand insirate pe sfoara, ambalate in vid. Smochinele uscate se pastreaza cel mai bine la rece.

Ingredient culinar
Smochinele se pot consuma ca atare, in stare proaspata sau uscata, dar pot fi folosite in foarte multe preparate culinare, dulci sau sarate. In stare proaspata, ele pot fi garnituri pentru fripturi de pasare sau peste, mai garase, dar sunt si ingredientul principal in compoturi si sosuri dulci de tipul chutney-urilor (amestecate de origine asiatica, din ingredientul sarat si dulci, fructe si legume, la care se adauga mirodenii si condimente. Acest amestec se serveste ca garnitura la mancaruri la mancaruri din legume sau carne).
Cea mai eleganta metoda de a le prezenta la servire in stare proaspata este de a le pune pe o frunza de smochin verde, taiate in patru, cu taietura superficiala, si descise ca o floare. In aceasta varianta, puteti pune si o umplutura in mijloc. Aceasta poate fi o crema de branza, un alt fruct sau o bucata de friptura rece de orice fel. De asemenea, se pot pune peste floarea de smochina inghetata sau o bucata de budinca, catava nuci, fistic sau alune pisate. Smochinele proaspete pot fi servite si drept aperitiv, insotite de sunca, mezeluri. Ca desert se potrivesc si la branzeturi frantuzesti alaturi de struguri si nuci.
Smochinele pot fi adaugate in creme, budinci, aluaturi sau in umpluturile unor prajituri, amestecate cu alte fructe uscate sau chiar in creme, taiate cuburi mici. Smochinele proaspete sau uscate pot fi conservate in rachiu de cereale sau vin alb. Bauturile obtinute sunt foarte rafinate si aromate. De asemenea este celebra reteta unei bauturi medievale, preparata din smochine si ienupar, numita smochinata.
Siropul de smochine obtinut prin fierberea smochineleor uscate, pana la terciuirea si maruntirea lor, este una din bauturile care nu lipseste din bagajele calatorilor nord-africani, care au de trecut prin desert.

Smochine zaharate
Pentru a obtine un desert hranitor, puneti smochinele intr-o cratita, acoperiti-le cu un amestec de vin rosu si alb, adaugati 50-100ml rom, 2 linguri miere, vanilie, scortisoara, zeama de lamaie, dupa gust, fierbeti amestecul pana cand siropul se ingroasa si smochinele s-au inmuiat.

Smochine prajite in unt
Taiati smochinele in jumatati, pe verticala si prajiti-le in unt, pana se rumenesc bine pe partea taiata. Presarati-le cu nucsoara rasa si serviti-le drept garnitura langa friptura de pasare.

Smochine caramelizate
Puneti smochinele in vin, apoi tavaliti-le in zahar vanilat pana se acopera peste tot. Apoi le inveliti in folie aluminata, pe fiecare si coaceti-le la cuptor 15'. Se consuma reci.

Smochinata-reteta medievala
In 10 litri de apa se pun la macerat 1kg smochine taiate cubulete si 10 boabe de ienupar sfaramate. Dupa o saptamana, se trage bautura in sticle ce se inchid ermetic si se depoziteaza la rece. Se consuma dupa o saptamana. Este usor alcolizata si sampanizata, asa ca sticlele se deschid cu atentie.

Smochinele -leac traditional
Cleopatra, vestita conducatoare a Egiptului Antic, manca zilnic smochine, la sfatul medicilor ei personali, ce laudau virtutile acestor fructe. Smochinele sunt fructe astringente, diuretice, laxative si nutritive, fiind bogate in proteine, fibre(5-6g la 3 fructe), flavonide si polifenoli, substante ce ajuta la intarirea imunitatii si eliminarea toxineleor. Doua smochine pe zi cresc cu 40% capacitatea de aparare a organismului. Fibrele prezente in ele incetinesc absorbtia caloriilor, ceea ce le face sa fie recomandate in obezitate. Antioxidatii din fructele uscate au rol protector in boli cardiace si
in cancer. Contin enzime digestive care ajuta la normalizarea digestiei, fiind recomandate in constipatii si digestii ingreunate si reduc riscul aparitiei diabetului de tip 2.
Sucul din ramurile tinere de smochin se aplica pe negi si bataturi pentru resorbtia lor.
Extern, se aplica fructe proaspete taiate, sub cataplasme, pentru maturarea abceselor.
Decoctul din 150g smochine proaspete fierte 10 minute intr-un litru de apa ajuta in boli pulmonare si respiratorii, insotite de febra.
Infuzia dintr-o lingurita de frunze uscate de smochin oparite cu 200ml apa calmeaza tusea si imbunatateste circulatia.
Siropul obtinut prin fierberea catorva smocine(5-8) in 300ml apa este recomandat in afectiunile pulmonare pentru eliberarea cailor respiratorii de secretii.

Info

Calugarii franciscani au voie sa primeasca drept ofrande doar 4 fructe: migdale, stafide, smochine si alune, numite din acest motiv "cei 4 cersetori", fiindu-le interzis sa primeasca orice alt aliment.
In vechime popoarele din Nordul Africii foloseau latexul din fructele si ramurile tinere de smochini pentru inchegarea branzeturilor si pentru fragezirea carnurilor tari de capra.De asemenea din smochinele prajite si maruntite fin se prepara o bautura intaritoare si revigoranta care putea inlocui cafeaua.
"Praful alb" apare pe smochinele uscate in timpul uscarii si al zaharisirii, fenomen natural prin care zaharurile ies din fructe la suprafata. Smochinele uscate se pastreaza in pachete ermetice max. 2 ani.
Pentru a indulci un sos de rosii puteti folosi putin piure de smochine.
Puteti presara cubulete de smochine peste salatele de iarna pentru a le face mai hranitoare.
In unele din satele grecesti, sucul de smochine este folosit pentru a opri fermentarea iaurtului. Acest suc se pune si in smantana dulce pentru a intarzia acrirea ei.
Acest articol ne este oferit de catre doamna Zana Busuioc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Dulciuri diverse

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa

Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasa

Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasa

Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata, o reteta simpla si delicioasa, perfecta pentru gustari sau aperitive....

Placinte cu aluat fraged de casa si branza sarata. Reteta simpla si delicioasa
Supa de toamna cu linte si oua de prepelita

Supa de toamna cu linte si oua de prepelita

Se spala lintea, se scurge si se acopera cu apa fiarta, intr-un castron pe care il acoperim cateva minute.

Supa de toamna cu linte si oua de prepelita
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise