Calorii mincinoase pe etichetele produselor

Verifici mereu numarul de calorii trecut pe eticheta alimentelor? Ar putea fi o pierdere de timp pentru ca actualul sistem de calcul, folosit de producatori, este vechi de 120 de ani.

Calorii mincinoase pe etichetele produselor

Pentru cei care tin dieta dupa dieta, asta ar putea fi o veste buna: multe alimente au mai putine calorii decat scrie pe eticheta. Insa exista si aliment care au mai multe calorii decat crezi, spun cercetatorii.

Actualul sistem de calcul al caloriilor a fost gandit in 1889 si trebuie inlocuit cu unul mai exact si mai eficient, mai spun ei, adaugand ca sistemul folosit astazi pacaleste consumatorul. Motivul? Nu se iau in calcul caloriile necesare pentru a mesteca si digera mancarea, calorii care ar trebui scazute din numarul celor continute.

Daca o prajitura are 250 de calorii, iar un baton cu cereale are 300 de calorii, după noul sistem, ambele ar avea 275 de calorii. Prajitura este mai usor de digerat si corpul absoarbe toate caloriile din ea, in timp ce o parte din cereale vor trece nedigerate prin sistemul digestiv, deci caloriile respective nu vor fi absorbite. In plus, pentru a mesteca si digera batonul de cereale trebuie sa arzi mai multe calorii.

Se pare ca oamenii de stiinta vor insista pentru schimbarea sistemului de numarare a caloriilor. Si au si motive. Dacă mananci 20 de calorii in plus pe zi, intr-un an te alegi cu mai mult de un kilogram.

Nutritionistul britanic dr. Geoffrey Livesey este unul din cei care cer schimbarea sistemului, motivand ca din 1889 si pana acum s-au aflat multe lucruri noi care ar trebui aplicate.

Numarul de calorii scris pe eticheta unui produs este, astazi, cu 25% mai mic sau mai mare decat cel real, in functie de aliment. Problema este ca o masa completa poate sa contina mai multe alimente diferite, deci eroarea poate fi mult mai mare, in realitate.

De aceea, cei care tin diete stricte, ce implica numararea caloriilor, nu se pot baza pe informatiile de pe eticheta.

Citeste in continuare pe Unica.ro.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise