Niciun Craciun fara sarmale, ar spune unii oameni. Si, intr-adevar, putine sunt mesele romanesti de pe care lipsesc aceste bucate traditionale in ziua de Craciun. Ceea ce poate nu stiti este faptul ca sarmalele pot fi pregatite in mii de feluri. Asa ca, anul acesta, puteti uita de clasicele sarmale ale bunicii si va puteti delecta musafirii cu niste retete noi de sarmale. De la sarmale grecesti la sarmale cu pastrav sau cu stafide, Gustos.ro iti da cateva retete cu care iti vei uimi invitatii.
Sarmale cu pastrav

Ingrediente:
un kilogram de peste (pastrav), o ceasca de orez, 500 g ceapa, 3-4 morcovi, cimbru, bulion, o varza murata.

Mod de preparare:
Pestele se prajeste bine, se curata de piele, se scot oasele si se da prin masina de tocat impreuna cu ceapa si morcovii. Orezul se spala, se amesteca cu compozitia de peste si se adauga cimbru. Din varza murata se aleg foi, cu care se fac sarmalele. Dupa ce sunt impachetate, sarmalele se fierb intr-un amestec de apa cu ulei si bulion.

Sarmale cu arpacas in foi de vita


Ingrediente:
foi de vita, untura, ulei,ceapa, arpacas, faina, bors, marar verde, oua, sare, piper, iaurt

Mod de preparare:
Ceapa se inabusa in ulei cu 100 ml de apa. Se adauga sare, arpacas, 150 ml de apa si se continua inabusirea. Se raceste, se adauga ou, marar verde, piper, sare si se amesteca. Se umplu foile de vita si se ruleaza, introducand marginile in interior; se asaza sarmalele in cratita, se toarna borsul si se lasa la fiert  40 min. Separat se dizolva faina in 100 ml de apa rece, se adauga restul de ulei si se toarna deasupra sarmalelor. Se continua fierberea inca 45 min, apoi se introduc la cuptor.

Sarmale cu stafide


Ingrediente:
100 g stafide, 200 g orez, 200 ml ulei, 150 g ceapa, 100 g bulion, 250 g morcovi, 500 g rosii, 2 legaturi verdeata, sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Cureti ceapa, o tai pestisori si o pui la calit in ulei. Pui orezul ales si spalat, morcovul ras, stafidele, sarea, piperul, verdeata tocata marunt si bulionul. Le lasi sa se caleasca atat cat sa sa unfle putin orezul si apoi infasori sarmale pe care le asezi intr-o cratita alternativ cu felii de rosii.

Sarmale grecesti

Ingrediente:
o varza dulce, 30 gr carne tocata, doua cepe, o lingura de orez, 6-7 foi de busuioc, 150 g unt, 3 oua, o lamaie, o lingura de otet, o lingurita de sare, piper.

Mod de preparare:
Se prajeste intr-o tigaie carnea cu 100 g unt. Se da deoparte si se adauga orezul, busuiocul taiat marunt, un ou intreg si doua albusuri, sare, piper si ceapa tocata marunt. Separat, se curata si se spala varza. Se desfac foile si se pun la fragezit in apa fiarta, amestecata cu otet si sare. Se fac sarmale de marime potrivita si se aseaza intr-o cratita, acoperindu-le cu restul de varza taiata marunt. Se adauga restul de unt, apa cat cuprinde si se lasa sa fiarba la loc potrivit aproximativ doua ore. Cand sarmalele sunt fierte, se bat cele doua galbenusuri cu zeama de lamaie si cateva linguri de sos fierbinte si se toarna peste sarmale.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    valentina ionita, 11 decembrie 2009

    Hm, ce bunatati!

  • Fara foto

    aurelia, 07 decembrie 2008

    La sarmalele grecesti numai 3o g de carne?nu este oare o gresala? La sarmalele cu arpacas nu sunt specificate cantitatile> Pentru a incerca o reteta trebuie sa ai cantitati macar orientative. In rest numai cuvinte de lauda.Voi incerca sarmalutele cu pastrav.