In loc de friptura de porc, anul acesta de Craciun poti incerca o friptura delicioasa de pui, dupa o reteta pe care o recomanda chiar Jamie Oliver.

Este o metoda perfecta de a mai reduce colesterolul in aceasta perioada, cand mancarurile grase sunt peste tot, si, in acelasi timp, este un fel de mancare extrem de gustos. 

Iata cum spune Jamie ca se prepara: 

Ingrediente: 

un pui intreg, de 4 kg, fara maruntaie
cateva fire de cimbru proaspat
cateva fire de rozmarin proaspat
cateva fire de salvie
2 cepe
2 morcovi
2 telina verde 
4 frunze proaspete de dafin 
1 capatana de usturoi
500 g de aripioare de pui
ulei de masline
2 linguri de faina 
150 ml de vin alb
1 litru de supa de pui 

Pentru untul aromat:

75 g hribi uscati 
250 g de unt 
2 lamai
1 nucsoara
3 catei de usturoi
½ de legatura de cimbru proaspat
9 felii de pancetta


Mod de preparare:

Cuptorul se da la incalzit pana ajunge la 190ºC, iar puiul se lasa sa ajunga la temperatura camerei, in timp ce prepari untul aromat. 
 
Hribii uscati se lasa intr-un bol cu apa fiarta timp de 5 minute, dupa care se separa si se pastreaza atat hribii, cat si apa in care au fost pusi la inmuiat.
 
Untul se pune intr-un bol si se amesteca cu coaja rasa fin de la lamai, cu jumatate din nucsoara si cateii de usturoi zdrobiti. 
 
Se separa frunzele de cimbru si se toaca marunt, se adauga feliile de pancetta, hribii, sarea si piperul. Totul se amesteca cu untul si se separa in doua portii egale care se lasa la frigider.  
 
Se ia puiul intreg si cu o spatula se face loc intre piele si carne, de la deschidere, pana la osul pieptului. Se lucreaz astfel si pe cealalta parte a puiului. Spatiul obtinut astfel, dintre piele si carne, se umple cu cele doua portii de unt. Daca mai ramane, unge puiul cu restul de unt. 
 
Lamaile a caror coaja ai ras-o, se taie in jumatati si se baga in interiorul puiului, impreuna cu cimbrul, rozmarinul si salvia.
 
Cepele se curata si se taie in bucati mari, la fel se procedeaza si cu morcovii si cu telina verde. Toate se pun intr-o tava, impreuna cu capatana de usturoi zdrobita, frunzele de dafin si aripile de pui. Se toarna 2-3 linguri de ulei de masline.
 
Puiul intreg se pune in tava, deasupra acestui amestec, se unge cu ulei de masline si se condimenteaza cu sare si cu piper.
 
Se da la cuptor timp de 2 ore sau pana cand pielea incepe sa prinda o culoare frumoasa, aurie si crocanta. Daca legumele din tava capata un aspect uscat, adauga in tava un pic din apa in care au stat hribii, pentru ca acestea sa nu se usuce prea tare. 
 
Puiul intreg se scoate din tava, se pune pe un fund de lemn si se acopera cu o folie de staniol si un prosop. Se lasa sa se "odihneasca" timp de 15 minute. 
 
Pentru prepararea sosului, se ia cu o lingura grasimea lasata de friptura in tava si se pune intr-o tigaie, pe ochiul de la aragaz, la foc mediu. 
 
Se adauga faina, in timp ce se amesteca constant, apoi se adauga vinul alb si se lasa la scazut. La sfarsit se adauga supa de pui si se amesteca pana se ingroasa. Sosul obtinut astfel se strecoara si se serveste cu friptura de pui.

Sursa foto si articol: amazon.co.ukjamieoliver.com

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto