Cu ciocolata, cu fructe sau cu alte arome ori ingediente, cu totii iubim prajiturile. Din pacate, insa, prajitura la care visam cu ochii deschisi nu a arata intotdeauna la final asa cum ne imaginam.

Totusi, nu trebuie sa va descurajati. Ganditi-va ca si marilor chefi li s-a intamplat cel putin o data ca o prajitura sa nu iasa exact asa cum trebuia. Pentru a evita astfel de situatii este important sa cunoastem care sunt cele mai frecvente greseli in domeniul prepararii prajiturilor si bineinteles, cum le putem evita. 

In acest scop am cules atat de la profesionistii din domeniu, cat si de la amatori in ale "prajituritului" cateva sfaturi utile: 

1. Prajitura s-a revarsat peste marginile tavii. Greseala care conduce la acest rezultat este folosirea unui recipient mult prea mic pentru compozitia prajiturii. Inainte de a alege tava de copt, trebuie sa tinem cont si de faptul ca in timpul coacerii, aluatul va mai creste.
 
2. Prajitura este coapta pe margini dar este nefacuta in interior. Aceasta situatie se poate datora unui cuptor mult prea inalt sau folosirii unei tavi mult prea mici. 
 
3. Prajitura este plata si are bule de aer in partea superioara.  Exista doua greseli care pot conduce la un asemenea rezultat: nu ai bagat in cuptor compozitia de indata de ai terminat-o sau se poate datora preincalzirii insuficiente a cuptorului inainte de coacerea prajiturii.
 
4.  Centrul prajiturii este mai lasat decat restul. Sunt mai multe cauze posibile ale acestei situatii: fie se deschide usa cuptorului in timp ce prajitura se coace, fie se foloseste prea mult agent de crestere sau faptului ca aluatul nu este bagat in cuptor de indata ce este finalizat.
 
5. Marginile prajiturii sunt crocante sau arse. Pentru a evita acest fapt, trebuie sa acordam multa atentie urmatoarelor aspecte: sa nu folosim prea multa grasime in aluat, sa folosim o grasime potrivita pentru prajituri, cuptorul nu trebuie sa fie incins prea tare si nu in ultimul rand, sa nu uitam prajitura prea mult timp in cuptor.

Acestea sunt doar cateva dintre greselile pe care le putem face atunci cand pregatim o prajitura. Intr-un articol viitor vom prezenta si alte greseli si solutiile pentru acestea. Pana atunci, spor la "prajiturit"!

Recomandari pentru tine si casa ta

HeatSoft Hand Mixer

- 14 %
349.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Barbu Ioana Felicia, 05 septembrie 2014

    Dar despre creme ce ne puteti sugera?

  • Maria Turcu, 04 septembrie 2014

    Multumim! Sfaturi utile si interesante!