Nu este un secret pentru nimeni: mancarea din avion nu este foarte buna la gust. Acest lucru nu are insa de a face cu calitatea preparatelor sau cu indemanarea bucatarului, ci mai degraba cu altitudinea. In momentul in care altitudinea se mareste, perceptia noastra asupra gusturilor dulce si sarat scade cu aproximativ 30%.

Asadar, ati fi surprinsi sa constatati ca acelasi tip de mancare are un gust diferit cand este consumat la sol si un alt gust fata de momentul in care il consumam la inaltime.
 
Cu toate acestea, exista cateva mici sfaturi ce pot face mancarea servita in avion mai gustoasa: 
 
1. Consuma ingrediente bogate in "umami"
 
Umami este considerat a fi al cincilea gust, pe langa dulce, sarat, acru si amar. Umami se refera la acea savoare care face un preparat sa fie irezistibil.  Studiile au aratat ca este mult mai usor sa identificam gusturile amar, acru si umami in aer decat putem identifica gustul dulce si sarat. Iata cateva alimente pe care este indicat sa le consumam: rosii, cartofi, sos de soia, alge,parmezan si morcovi.
 
2. Alege preparate suculente
 
Mancarea din avion este pregatita si congelata, fiind reincalzita in avion, inainte de a fi servita. Toate aceste procese duc la uscarea mancarii, de aceea este indicat sa optam pentru preparate mai suculente.
 
3. Puneti castile cand mananci
 
Potrivit studiilor,  sunetul pe care il face avionul ingreuneaza si mai mult indentificarea gusturilor dulce si sarat. De aceea, se recomanda sa va destindeti cu muzica cand luati masa in avion. De asemenea, s-a aratat ca sunetul produs de avion ne altereaza si senzatia pe care o avem atunci cand mancam ceva crocant.
 
4. Alege mancarurile picante
 
In anul 2010, in urma unui studiu realizat de catre compania aeriana de origine germana Lufthansa, s-a dovedit ca aromele picante nu au de suferit din cauza altitudinii inalte. Asadar, este indicat ca urmatoarea data cand mai comandam ceva de mancare in avion, sa alegem ceva picant.
 
5. Opteaza pentru preparate la gratar
 
Preparatele la gratar sunt printre cele mai intelepte alegeri din meniu in momentul in care va aflat in avion, acest lucru datorandu-se faptului ca preparatele pot fi pregatite inainte si reincalzite cu un minimum de degradarea a calitatii. In plus, acestea sunt condimentate, ceea ce inseamna ca vor avea gust chiar si la inaltime.
 
 
Sursa articol: www.foodbeast.com
 

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Cristina G, 25 martie 2015

    Interesant.