7 retete varatice pentru care nu ai nevoie de aragaz

Cand e atat de cald afara, cui ii mai vine sa asude langa aragaz ore-n sir sau, mai rau, langa cuptor?   Chiar daca, de regula, mancarea nepreparata termic nu este la fel de savuroasa, ne-am ambitionat sa gasim exceptiile. Iata 7 preparate rapide, sanatoase si cu un gust de nota zece. Cateva dintre ele necesita, totusi, preparare termica minimala - fie cate ceva la microunde, fie 10 minute pe tigaie - nimic complicat, oricum.

7 retete varatice pentru care nu ai nevoie de aragaz

Iata!
 
1) Confetti cu orez brun:
Ingrediente:
o cana de orez brun (ales, spalat si scurs bine)

boabe de porumb cam o jumatate de ceasca)

un ardei rosu si unul verde, taiati

o ceapa verde, taiata (un fir sau doua, dupa cat de mari sunt)

o rosie mare, tocata si curatata de seminte

patrunjel tocat

Dressing:

3 linguri ulei de masline,

3 linguri otet alb de vin;

3 linguri de sos de soia,

o lingurita de mustar Dijon,

o lingurita de usturoi pisat.

Preparare:

Se gateste orezul la microunde intr-ul bol potrivit pentru microunde, amestecat cu o cana si jumatate de apa (10-15 minute, in functie de intensitate). Se adauga ardeii, rosiile, ceapa si patrunjelul.

Se prepara dressingul, se toarna peste salata obtinuta si se da la rece 2 ore.

Se consuma rece.

2) Ceviche de scoici

Ceviche este un preparat obtinut din marinarea fructelor de mare in suc de citrice. Exista foarte multe variatiuni pe aceeasi tema, iata una:

Ingrediente:

400g scoici (doar pulpa, fara cochilii)

o cana suc proaspat de limeta (lime)

o jumatate de legatura de coriandru verde, tocat (sau patrunjel, daca nu aveti coriandru)

cateva fire de oregano proaspat, tocat (busuioc sau maghiran, daca nu aveti oregano)

o ceapa rosie potrivita, tocata cubulete

un ardei iute

o lingura de ulei de masline

sare, piper

o lingurita de bulion (acrisor)

Intr-un bol de sticla se pun scoicile si se acopera cu suc de limeta. Se pune un capac si se da la rece 5-6 ore. Scoicile se "gatesc" in acidul sucului de limeta (va dati seama ca sunt gata atunci cand carnea scoicilor devine opaca si ferma, tare).

Se scurge zeama de limeta si se amesteca scoicile cu verdeata tocata, ceapa, ardeiul iute, bulionul si uleiul de masline. Apoi se drege de sare si piper.

Pont: nu preparati ceviche decat daca sunteti siguri ca fructele de mare sunt foarte proaspete. Daca aveti dubii, va sugeram o alternativa: dupa scurgerea sucului de limeta, incingeti 2 lingurite de unt intr-o tigaie de teflon si "tavaliti" scoicile pentru doua-trei minute, pana se rumenesc putin, adaugati o cescuta de vin alb si mariti focul, pana la evaporarea lichidului. Adaugati verdeata si mai amestecati pe foc inca un minut.

Se amesteca restul de ingrediente (mai putin uleiul de masline, care a fost inlocuit de untul din tigaie) si se serveste.

3) Gazpacho

Aici va ziceam cum se face Gazpacho. Acum mai adaugam o sugestie: la servire, adaugati 2-3 linguri de iaurt grecesc gras in mijlocul bolului.

4) Salata Niçoise

Ingrediente:

un pumn de fasole verde

o mana de salata verde

o cutie de ton in ulei (cu uleiul scurs)

doua oua fierte tari, taiate sferturi

doi cartofi noi fierti

doua rosii coapte, feliate

cateva masline

o jumatate de ceapa rosie, tocata

Dressing: vinegreta (otet de vin 3 linguri, mustar dijon 2 linguri, ulei 3 linguri, sare, piper, ceapa verde tocata, busuioc - de preferat, proaspat, marar si patrunjel)

Preparare:

Pe un pat de salata verde, se pune tonul din conserva (fara a se strica forma circulara, se inconjoara cu feliile de ou.

Se dau la microunde pastaile, pana se inmoaie putin, apoi se adauga pe farfuria de salata. Cartofii noi se taie (sau se feliaza) si de aseaza peste salata verde. Se adauga si rosia si maslinele.

Separat, se prepara vinegreta, cu ajutorul unui blender: se mixeaza mustarul cu uleiul, apoi se incorporeaza otetul, sarea, piperul si ceapa verde tocata. La sfarsit, se amesteca si verdeturile tocate.

Dressing-ul se poate turna peste salata sau se poate servi in cescute alaturi de salata.

5) Salata Greceasca de Naut

Ingrediente:

o conserva de naut (cu zeama scursa)

o cana de branza feta, taiata cubulete

3-4 ardei rosii copti, din borcan (scursi si taiati felii)

masline negre

un piept mic de pui fript (la gratar), apoi taiat cubulete (optional)

doua maini de spanac verde

Se amesteca toate nautul cu branza, ardeiul copt, si maslinele. Se adauga puiul si se asterne toata compozitia peste un pat din frunzele de spanac. Se serveste cu lipie/ pita (daca e de cumparat, puneti-o cate un minut pe fiecare parte intr-o tigaie incinsa de teflon, cu o lingurita de ulei de masline si putin maghiran)

6) Salata Mexicana de Pui, in stil Taco

Ingrediente:

Salata verde, doua maini bune

1 piept de pui pe gratar (se poate si cumpara de-a gata)

2 rosii tocate

parmezan ras, o ceasca

un avocado (taiat felii)

salsa ( 1 avocado, 4-5 catei usturoi, zeama de la 1/2 lamaie, sare, piper, 1 lingura ulei de masline, puse la blender pana se fac pasta)

o cana de chipsuri tortilla

sos de smantana, iaurt, usturoi, marar si otet (ranch dressing se cheama)

Preparare:

Pe patul de salata se pun puiul taiat fasii, rosiile, parmezanul, feliile de avocado, peste care se toarna salsa. Pe deasupra se presara chipsurile de tortilla, rupte bucati si se stropeste totul cu dressingul ranch.

7) Wrap Thailandez cu salata verde si curcan

Ingrediente:

salata verde (2 maini)

un piept de curcan fript la gratar si feliat

dressing asian-style (ulei de susan, ulei de alune, sos de soia, lamaie, miere, seminte de susan, sare, piper, ghimbir praf si boia iute)

un pahar de morcov ras

coriandru verde

arahide tocate

lipie

1 lingurita sos de arahide

Prepatrare:

Se toaca totul cubulete. Lipia se inalzeste putin (la microunde).

Se intinde lipia pe o suprafata curata si uscata, se acopera cu salata verde, se adauga curcanul tavalit in dressing-ul asiatic. Se acopera cu morcovul ras, cu sosul de arahide, arahidele, coriandrul tocat si se ruleaza.

DIn cantitatile de mai sus puteti prepara cca. doua lipii mari sau 3-4 mici.

Daca folositi lipii mari, le puteti rula foarte strans, acoperind capetele cu lipie rulata inauntru. Prindeti "ruloul" cu scobitori si apoi taiati la jumatate, putin pe diagonala. Asa veti obtine un aspect aproape artistic :) .

Pofta buna!

Sursa foto

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi