Aebleskiver sunt clatitele traditionale daneze, care au o forma sferica tipica. Seamana la textura cu clatitele americane, dar sunt mult mai usoare si pufoase. Desi in traducere aebleskiver inseamna "felii de mar", nu este obligatoriu sa folositi mere pentru aceste clatite, ba chiar nu prea se intalneste ingredientul in retetele actuale.
Pentru a avea forma rotunda specifica, aluatul de clatite se pune intr-o tigaie speciala care are cateva adancituri rotunde, cu rolul de a crea aebleskiver traditionale.
In Danemarca, aceste clatite sunt preparate in special in perioada Craciunului, dar in restul lumii sunt un desert perfect pentru orice perioada a anului. Iata reteta:
Ingrediente:
6 oua
330 g faina
250 ml de lapte
60 ml ulei vegetal (2 linguri)
60 g de zahar
1 lingurita praf de copt
½ lingurita de sare
½ lingurita de esenta de vanilie
un praf de cardamom - optional
ulei sau unt pentru prajit
Se servesc cu: unt, zahar pudra, sirop de artar, gem de fructe si scortisoara.
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 100 de grade C.
Se separa albusurile de galbenusuri in doua boluri mari. Galbenusurile se amesteca cu faina, laptele, uleiul, zaharul, praful de copt, sarea, vanilia si (optional) cardamomul. Se amesteca ingredientele bine, pana devin o pasta omogena.
Se bat albusurile de oua pana ce se obtine o spuma tare. Apoi se amesteca spuma cu pasta obtinuta mai sus.
Se prajesc aebleskiverii in ulei sau unt, la foc mediu. Cel mai bine este daca aveti o tigaie speciala, cu lacasuri rotunde. Cand se formeaza o crusta, infigeti o scobitoare in gogosica-clatita si intoarceti-o putin (un sfert, nu de tot), lasati un minut si mai intoarceti putin. Pentru a mentine clatitele calde, puteti sa le bagati in cuptor, pe o hartie de copt - se vor desumfla putin, dar se pastreaza calde si isi vor pastra gustul.
Se servesc calde, cu unt si cu oricare “garnitura” dulce doriti.
Pofta buna!
Adevarat sau fals despre oua
Oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine ?
Adevarat. Tocmai din acest considerent dietologii au luat albuminele care exista in ou drept un etalon. Principala caracteristica a albuminelor din ou este capacitatea de a fi asimilate foarte usor, spre deosebire de alte albumine. in ou albuminele reprezinta 93,7%, iar prin comparatie pestele contine 76% albumine, carnea de vita 73,3%, iar fasolea 58%.
Ouale sunt daunatoare pentru ficat ?
Fals. De ce? Pentru ca oul contine aminoacizi (ex. metionina) folositori pentru ficat. In plus galbenusul de ou are calitatea de a ajuta contractia vezicii biliare, stimuland astfel activitatea fierii. Dar daca aveti pietre la vezica biliara contractiile sub actiunea galbenusului de ou sunt dureroase si se pot transforma in colici, deci in acest caz trebuie evitat consumul de oua. Se mai contraindica ouale prajite si ouale cu maioneza deoarece acestea sunt daunatoare pentru ficat.
Ouale sunt contraindicate celor care au probleme cu colesterolul ?
Da si nu. Cand vorbim despre acest subiect trebuie sa avem in vedere ca numai galbenusul de ou contine colesterol, intr-o cantitate destul de mare: 270 mg la un ou de dimensiuni medii. Studiile clinice efectuate au aratat ca dupa consumarea unui ou nivelul colesterolului in sange nu creste aproape deloc (de exemplu o ceasca de oua crude adaugata dietei zilnice creste nivelul colesterolului doar cu 9%). Deci, daca va plac foarte mult ouale dar aveti probleme cu colesterolul, mancati doar albusul. Acesta este un izvor extraordinar de proteine. Dar trebuie sa aveti in vedere un lucru: ouale sunt prezente in dulciuri, fursecuri, inghetata, paste fainoase si in alte produse alimentare.
Ouale pot provoca alergii ?
Da. Acest lucru este posibil in combinatie cu unele medicamente, cum ar fi sulfamidele din antibiotice. Pentru a preveni aparitia unor reactii alergice nu trebuie sa le dati oua copiilor pana la varsta de 6 luni.
Ouale se digera greu ?
Nu. Totul depinde de cat de proaspat este oul si de modul in care a fost preparat. Cu cat oul este supus pregatirii termice o perioada de timp mai mare, cu atat este mai greu de digerat. De aceea indicam sa consumati oul fiert moale deoarece acesta se digera in intregime dupa 1-2 ore, in timp ce oul fiert tare sau omleta se digera dupa 3 ore.
Ouale pot fi o sursa de imbolnavire cu salmonella ?
Da. Pentru a deveni cauza unei boli provocate de salmonella, ouale trebuie mai intai sa fie infectate (germenii de salmonella sunt prezenti doar intr-unul din 7.000 de oua proaspete) si sa fie pastrate mult timp in conditii necorespunzatoare. Pentru a evita neplacerile spalati oul inainte de a il prepara.
Cat timp se mentin proaspete ouale ?
Gradul de prospetime depinde de modul in care au fost pastrate. Daca oul nu este pastrat in frigider peste o saptamana nu mai este proaspat. Daca este tinut in frigider intr-o cutie speciala cu capatul ascutit al oului in jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spatiul dintre albus si coaja), el poate fi pastrat pana la 3 saptamani.
Culoarea galbenusului ne indica cat de proaspat este oul ?
Fals. Culoarea galbenusului (de la galben palid pana la galben aprins si chiar rosiatic) depinde de componenta furajelor pentru gaini.
Este bine ca oul sa fie preparat termic ?
Da. Este ideal ca oul sa fie pregatit termic deoarece daca este folosit crud proteinele din albus se asimileaza foarte greu.
Ouale ingrasa ?
Nu. Chiar daca oul este un produs foarte hranitor, el nu ingrasa. Mai mult decat atat, scopul multor diete este scaderea cantitatii de albumine din regimul alimentar, iar oul cu cele 13% proteine si 80 kcal este o adevarata comoara pentru o dieta. Astfel, 2 oua (160 kcal), 100 g de paine intermediara (236 kcal), 100 g de morcov proaspat (35 kcal), 10 g de unt (90 kcal), kiwi sau un alt fruct (50 kcal) constituie o masa excelenta pentru o dieta sanatoasa.
Acest articol va este oferit de Avicola Bucuresti.
Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietajRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii