Beneficiile consumului de catina, numita si ginsengul romanesc

Nu degeaba catina poarta si denumirea de "ginsengul romanesc". Aceasta planta miraculoasa este considerata a fi un tonifiant general, datorita complexului vitaminic pe care-l contine. De asemenea, se recomanda includerea ei in dieta in perioadele in care se schimba vremea, pentru intarirea sistemului imunitar. Fructul este bogat in vitamina C (de 10 ori mai mult decat cictricele), dar si in vitaminele E, K, F, P, complexul B (B2, B6, B9, colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe, serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Beneficiile consumului de catina, numita si ginsengul romanesc
Cei care au descoperit pentru prima oara beneficiile acestei plante au fost tracii, hindusii, grecii, chinezii, mongolii si celtii.

Medicina naturista (si nu numai) recomanda catina ca fiind un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic si chiar anticancerigen.

Uleiul de catina ajuta la scaderea colesterolului, dar are efecte benefice si in cazul ulcerului gastric sau in afectiunile circulatorii si hepatice.

Pentru afectiunile externe, acelasi ulei de catina este recomandat pentru tratarea afectiunilor oftalmologice, dermatoze, psoriazis sau acnee.

Totodata, catina (sub orice forma) este recomandata si persoanelor depresive,deoarece contine serotonina. Aceasta substanta ne ajuta sa diminuam si efectele nocive ale stresului.

Catinei i se mai spune si "ginsengul romanesc", dar si "vaccinul antigripal natural", pentru ca este perfecta pentru tratarea racelilor si a virozelor respiratorii.

Cum puteti prepara catina pentru consum

Sirop - se prepara din miere si suc de fructe (sau fructe zdrobite) puse in borcane la macerat. Prin aceasta metoda se pastreaza proprietatile nealterate ale plantei proaspete, iar substantele benefice raman active terapeutic.

Pentru a beneficia din plin de proprietatile acestei plante, din acest sirop se iau 2 linguri inainte de mesele principale.

Ceai - se prepara din 2 lingurite de fructe uscate peste care se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat o jumatate de ora. Este considerata un puternic vitaminizant si este recomandat consumul lui in perioadele in care va simtiti slabiti.
Tinctura - se prepara din scoarta plantei, care se pune la macerat in alcool de 60-70 de grade timp de 2-3 saptamani. Se administreaza cate 20 de picaturi intr-un pahar cu apa de 3 ori pe zi.
Ulei - se prepara din fructe de catina, care se lasa la macerat in ulei vegetal timp de 30 de zile. Se administreaza 30-40 picaturi zilnic, simplu sau cu o lingurita de miere (nu in apa), timp de minim 2 saptamani.

Sursa foto: paginadeagricultura.ro

Surse articol: csid.ro, wikipedia.org

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise