Beneficiile consumului de catina, numita si ginsengul romanesc

Nu degeaba catina poarta si denumirea de "ginsengul romanesc". Aceasta planta miraculoasa este considerata a fi un tonifiant general, datorita complexului vitaminic pe care-l contine. De asemenea, se recomanda includerea ei in dieta in perioadele in care se schimba vremea, pentru intarirea sistemului imunitar. Fructul este bogat in vitamina C (de 10 ori mai mult decat cictricele), dar si in vitaminele E, K, F, P, complexul B (B2, B6, B9, colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe, serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Beneficiile consumului de catina, numita si ginsengul romanesc
Cei care au descoperit pentru prima oara beneficiile acestei plante au fost tracii, hindusii, grecii, chinezii, mongolii si celtii.

Medicina naturista (si nu numai) recomanda catina ca fiind un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic si chiar anticancerigen.

Uleiul de catina ajuta la scaderea colesterolului, dar are efecte benefice si in cazul ulcerului gastric sau in afectiunile circulatorii si hepatice.

Pentru afectiunile externe, acelasi ulei de catina este recomandat pentru tratarea afectiunilor oftalmologice, dermatoze, psoriazis sau acnee.

Totodata, catina (sub orice forma) este recomandata si persoanelor depresive,deoarece contine serotonina. Aceasta substanta ne ajuta sa diminuam si efectele nocive ale stresului.

Catinei i se mai spune si "ginsengul romanesc", dar si "vaccinul antigripal natural", pentru ca este perfecta pentru tratarea racelilor si a virozelor respiratorii.

Cum puteti prepara catina pentru consum

Sirop - se prepara din miere si suc de fructe (sau fructe zdrobite) puse in borcane la macerat. Prin aceasta metoda se pastreaza proprietatile nealterate ale plantei proaspete, iar substantele benefice raman active terapeutic.

Pentru a beneficia din plin de proprietatile acestei plante, din acest sirop se iau 2 linguri inainte de mesele principale.

Ceai - se prepara din 2 lingurite de fructe uscate peste care se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat o jumatate de ora. Este considerata un puternic vitaminizant si este recomandat consumul lui in perioadele in care va simtiti slabiti.
Tinctura - se prepara din scoarta plantei, care se pune la macerat in alcool de 60-70 de grade timp de 2-3 saptamani. Se administreaza cate 20 de picaturi intr-un pahar cu apa de 3 ori pe zi.
Ulei - se prepara din fructe de catina, care se lasa la macerat in ulei vegetal timp de 30 de zile. Se administreaza 30-40 picaturi zilnic, simplu sau cu o lingurita de miere (nu in apa), timp de minim 2 saptamani.

Sursa foto: paginadeagricultura.ro

Surse articol: csid.ro, wikipedia.org

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Descopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Incearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise