Nu degeaba catina poarta si denumirea de "ginsengul romanesc". 

Aceasta planta miraculoasa este considerata a fi un tonifiant general, datorita complexului vitaminic pe care-l contine. De asemenea, se recomanda includerea ei in dieta in perioadele in care se schimba vremea, pentru intarirea sistemului imunitar. 

Fructul este bogat in vitamina C (de 10 ori mai mult decat cictricele), dar si in vitaminele E, K, F, P, complexul B (B2, B6, B9, colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe, serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.

Cei care au descoperit pentru prima oara beneficiile acestei plante au fost tracii, hindusii, grecii, chinezii, mongolii si celtii.

Medicina naturista (si nu numai) recomanda catina ca fiind un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic si chiar anticancerigen.

Uleiul de catina ajuta la scaderea colesterolului, dar are efecte benefice si in cazul ulcerului gastric sau in afectiunile circulatorii si hepatice.
 
Pentru afectiunile externe, acelasi ulei de catina este recomandat pentru tratarea afectiunilor oftalmologice, dermatoze, psoriazis sau acnee.

Totodata, catina (sub orice forma) este recomandata si persoanelor depresive,deoarece contine serotonina. Aceasta substanta ne ajuta sa diminuam si efectele nocive ale stresului.

Catinei i se mai spune si "ginsengul romanesc", dar si "vaccinul antigripal natural", pentru ca este perfecta pentru tratarea racelilor si a virozelor respiratorii.

Cum puteti prepara catina pentru consum
 
Sirop -  se prepara din miere si suc de fructe (sau fructe zdrobite) puse in borcane la macerat. Prin aceasta metoda se pastreaza proprietatile nealterate ale plantei proaspete, iar substantele benefice raman active terapeutic.

Pentru a beneficia din plin de proprietatile acestei plante, din acest sirop se iau 2 linguri inainte de mesele principale.
 
Ceai - se prepara din 2 lingurite de fructe uscate peste care se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat o jumatate de ora. Este considerata un puternic vitaminizant si este recomandat consumul lui in perioadele in care va simtiti slabiti.
 
Tinctura - se prepara din scoarta plantei, care se pune la macerat in alcool de 60-70 de grade timp de 2-3 saptamani. Se administreaza cate 20 de picaturi intr-un pahar cu apa de 3 ori pe zi.
 
Ulei - se prepara din fructe de catina, care se lasa la macerat in ulei vegetal timp de 30 de zile. Se administreaza 30-40 picaturi zilnic, simplu sau cu o lingurita de miere (nu in apa), timp de minim 2 saptamani.
 
Sursa foto: paginadeagricultura.ro
Surse articol: csid.ro, wikipedia.org

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto