Mararul este o planta care intotdeauna i-a fascinat pe oameni, care i-au atribuit proprietati magice, justificate in unele cazuri. De exemplu, se credea ca mararul are proprietatea de a tine vrajitoarele departe, de aceea se si atarna deasupra usii. In Egipt, mararul era folosit in medicina, pentru prepararea mai multor doctorii. In acelasi timp, in tarile nordice, cuvantul "dilla", folosit pentru a denumi mararul, inseamna si "a calma". Astazi este cunoscut ca un condiment si putini stiu de proprietatile miraculoase pe care mararul le are.
Totodata, uleiul de marar face minuni in curatarea cavitatii bucale si a dintilor, impiedicand inmultirea bacteriilor daunatoare. De aceea, este recomandat ca atunci cand aveti o durere minora de dinti sa mestecati cateva frunze de marar si durerea va disparea.
Cand nu va mai puteti opri din sughitat, tineti minte ca pentru vindecarea acestuia, se facea o fiertura din vin si marar.
Insa, una dintre cele mai importante calitati ale mararului este aceea de a impiedica retentia de apa, stimuland astfel activitatea rinichilor.
In cazul in care va intrebati de ce nordicii numeau mararul "calmant", aflati ca acesta actioneaza la nivel intestinal, calmand durerile abdominale si ii scapa pe nou-nascuti de colici.
Atunci cand cautati alimente bogate in calciu, amintiti-va ca semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu din tot regnul vegetal si o lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte.
De asemenea, este bogat in potasiu, sodiu si sulf, fiind un foarte bun diuretic. Este recomandat si pentru ameliorarea anxietatii sau a insomniei si imbunatateste starea de spirit a depresivilor.
Mirosul puternic al mararului este dat de un ulei volatil, care contine in jur de 40-60% carvona, un antioxidant puternic cu efect anti-cancerigen.
De aceea, mararul ar trebui sa se afle tot timpul pe lista voastra de cumparaturi, iar atunci cand il gasiti proaspat, in piata, ar fi bine sa faceti rezerve si pentru iarna, depozitandu-l in pungi de plastic vidate in congelator.
Sursa articol: herbinfosite.com

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii