Sticlele de vin pot sa fie pastrate zeci de ani, crescandu-le astfel valoarea. Insa, odata deschise, continutul acestora se poate altera in doar cateva zile. 
 
Este o problema pentru toti iubitorii de vinuri. Dupa ce ai deschis o sticla de vin bun, scump, si savurezi un pahar, ti-ai dori sa pastrezi restul pentru o alta zi / saptamana.

Insa, aproape intotdeauna, al doilea pahar are un gust acru si neplacut. 
 
Aerul este cel care strica vinul. De la primul contact cu aerul, vinul incepe sa se oxideze.

Este, daca vrei, aceeasi reactie chimica care face ca un mar taiat pe jumatate sa se inegreasca. La vinuri, indiferent de culoare, efectul este de acrire, de transformare in otet.
 
Daca o sticla de vin deschisa este lasata la temperatura camerei, buchetul va fi compromis in doar o zi. Si, chiar daca o pui la frigider, vinul isi va schimba radical gustul in doar 2-3 zile.

Pentru a nu risipi vinul, o solutie ar fi sa bei intreaga sticla in aceeasi seara. Dar este posibil foarte posibil ca urmatoarea zi sa nu mai fie atat de placuta si sa nu-ti mai doresti sa repeti figura.  
 
In schimb, exista o solutie mult mai buna si avantajoasa: vidarea sticlei de vin. Prin acest procedeu, tot aerul este scos din sticla de vin si procesul de oxidare este incetinit in mod seminficativ. Astfel, sticla de vin, chiar daca a fost desfacuta, poate fi pastrata mult mai mult timp (intre 10 - 15 zile) si-si pastreaza acelasi gust.
 
Alti inamici ai calitatii vinului sunt: temperatura si lumina.

Pentru cele mai bune rezultate, dupa ce videzi o sticla de vin, aceasta trebuie pastrata intr-un loc racoros si ferit de lumina. 

Pentru vidarea sticlelor de vin pot fi folosite aparatele Food Saver si dopurile de vidare.

Sursa foto: inlander.com
Sursa articol: foodsaver.com

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Stela Cusu, 12 octombrie 2015

    Eu,transfer vinul intr-o sticla mai mica.Intotdeauna am in casa sticle de diferite cantitati.Dac ramane ceva in plus ,torn in pungi de cuburi si la congelator,nu se stie cand ai nevoie de putin vin la o friptura.