Tara lor de bastina este China, mai exact in regiunile montane, unde se cultiva de peste 4000 de ani. Au traversat Imperiul Persan si, in urma expeditiilor militare ale lui Alexandru cel Mare, au patruns in Orientul Mijlociu. De acolo si-au facut drum spre Grecia si Italia, unde au '"inflorit" pur si simplu. Peste ani, caisele s-au raspandit in toata Asia, Europa, Orientul Mijlociu si, in cele din urma, California.
(Articol realizat de Zana B.)

In secolul XVIII, Lumea Noua face cunostinta si ea cu fructul auriu, adus de exploratorii spanioli si plantat in gradinile misiunilor spaniole din California. In 1792 se inregistreaza prima mare productie de caise californiene. Astazi, 97% din cultura de caise a Americii se concentreaza in statul California, situat pe locul 6 in topul celor mai mari producatori de caise, dupa Turcia, Italia, Spania si Grecia.

In Roma caisul era cunoscut sub numele de Malus Armeniaca (mar de Armenia), inAustria, se numeste Marille, in Polonia Morella, in Cehia este cunoscut ca Merunca sau Marulita.

Valoarea nutritiva


Ca si piersicile, dar mai nutritive decat ele, "fructele miezului verii" contin impresionante cantitati de provitamina A: 1400 mg la suta de grame (dublu fata de piersici si de 30 de ori mai mult decat merele). Sunt si o excelenta sursa de vitamina C, B1, B2, de fier, calciu si fibre, fosfor si magneziu. Suficiente motive ptr. a fi recomandate in anemii, convalescenta, oboseala fizica si intelectuala, boli ale pielii sau ale sistemului nervos. O alta calitate importanta dietetica consta in continutul bogat de potasiu - in fructele proaspete ajunge pana la 350mg la 100g. Iata de ce caisele proaspete, sucul de caise cu pulpa, decocturile sunt un mijloc diuretic si depurativ foarte eficace. In plus, exercita o importanta actiune alcalinizanta in organism, de aceea sunt foarte indicate  in dieta bolnavilor cardiovasculari si renali. Sunt sarace in grasimi, calorii si sodiu.

Atentie!

Atat caisele proaspete, cat si cele conservate contin salicilat natural (un compus asemanator aspirinii), care poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile. Din pacate, samburii, pe care-i spargem cu aceeasi bucurie ca in anii copilariei, nu sunt deloc indicati. Contin amigdalina, ce provoaca indigestie sau alte tulburari gastrointestinale.

Alegere

Caisele sunt renumite ptr. pielita lor catifelata, parfumul delicat si gustul patrunzator de dulce. Alegeti-le pe cele carnoase, nu foarte tari, de un galben portocaliu.

Daca fructul este tare si usor verzui, nu-si va dezvolta aroma pe de-a-ntregul. Chiar si cand nu sunt coapte pe deplin, caisele ar trebui sa emane un parfum.

Evitati fructele cu pieita batuta. Petele mici nu sunt intotdeauna un semnal de alarma. Daca nu au atacat pielita fructului, atunci nici gustul nu este afectat.

Depozitare

Spalati fructele inainte de a le manca. Cele moi, foarte coapte, sunt zemoase si trebuie consumate cat mai repede, deoarece se strica foarte repede.

Caisele verzi, atunci cand nu le folositi la dulceata, se pastreaza intr-o punga de hartie la temperatura camerei, departe de caldura sau de lumina soarelui.

Daca vreti sa se coaca mai repede puneti in punga o banana sau un mar. Daca sunt gata coapte pot rezista 2-3 zile in frigider.

Preparare


Caisele pot fi folosite in multe retete, ca tarte, prajituri, budinci, gemuri, compoturi, bauturi, chiar si mancaruri - se asociaza bine cu carnea de pasare sau porc.

Fripte la gratar, pe frigaruie, caisele pot deveni o delicioasa garnitura la friptura de pui sau pot fi folosite in diferite salate.

Din caisele proaspete puteti prepara un sos pentru diverse deserturi. Puneti caisele intregi sau taiate intr-un sirop de fructe care fierbe la foc mic, acoperiti si lasati 5-7 minute, sa se inmoaie. Pentru un plus de aroma adaugati cuisoare sau un baton de scortisoara.
Va ofer si o reteta de glazura ce poate fi folosita la torturi, inghetate, iaurt.Amestecati 2 cani de caise taiate felii cu o lingura de zahar tos, 2 linguri nectar de caise si vun alb dulce, dupa gust.

Caisele uscate pastreaza in mare parte calitatile nutritive ale celor proaspete. Se pot consuma ca atare, dar, daca doriti sa le rehidratati, le puteti tine 2 ore in apa rece. Sau le puteti fierbe in putina apa, impreunma cu vin alb sau suc de fructe, pana se inmoaie (15 minute).

Caisele uscate se comercializeaza sub diverse forme: cele mai comune sunt jumatatile de un portocaliu aprins. Aceasta culoare intensa este rezultatul tratarii cu bioxid de sulf. Exista si caise mici si  intregi care provin din Turcia si care sunt cele mai gustoase.

Caisele conservate (in compoturi) pot constitui un adaos rapid si sanatos la branza de vaci, iaurturi, inghetate, deserturi, salate.

Samburii de caisa sunt folositi ptr. aromarea unor lichioruri, in uleiuri, parfumuri, diverse produse farmaceutice sau cosmetice.

Omlete cu frisca si gem

Ingrediente: 7 oua, 400 ml lapte, 100g zahar, 60g faina, gem de caise

Preparare: Galbenusurile se bat cu zaharul, laptele si faina pe aburi pana se formeaza o crema. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma, se imparte compozitia in trei parti egale, care se coc separat la cuptor. Se pun pe un platou si se umplu omletele pe rand cu gem de caise, se ruleaza si se garnisesc cu frisca.Se servesc reci.

Caise a la Conde

Ingrediente: 350g orez, 1,5 l lapte, 200g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 1 1/2 lingura unt, 1 lamaie sau 1 portocala mare, 1kg caise mari, 300g zahar, 1 lingurita esenta migdale
 
Preparare:
Orezul spalat se pune intr-o cratita cu apa cat sa-l acopere si se fierbe 5 minute; se scurge, se clateste cu apa si se pune la fiert cu laptele, zaharul, sucul de lamaie, sare si unt. Se mai lasa sa dea cateva clocote si se da la cuptor, la foc mic, 40 minute. Cand este gata, se pune vanilia si se lasa sa se raceasca. Caisele se spala, se taie in jumatati si se indeparteaza samburii; 6 jumatati se paseaza si se dau deoparte. Se fierbe zaharul cu 400ml apa pana se leaga, se adauga caisele, se fierb cateva clocote si se scot. In siropul ramas se pun caisele pasate si se fierb pana se ingroasa putin (jeleu); compozitia se ia de pe foc si se adauga esenta de migdale. Orezul se monteaza sub forma de coroana, se asaza caisele in centru si se acopera cu jeleu caldut. Se tine la rece 30-40 minute inainte de a servi.

Nectar de caise verzi

Ingrediente: 500g caose verzi, 1 kg zahar

Preparare: Se pun caisele fara samburi intr-o oala cu 2 l de apa si zahar. Se fierb incet, luind spuma din cand in cand. Se scot cu o spumiera si se trec printr-o sita. Pulpa rezultata se amesteca cu siropul din oala. Se mai da un clocot. Se toarna nectarul in sticle, se capseaza si se pastreaza la rece.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 37 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Nicolae Valentin Ionut, 05 februarie 2014

    frumoase

  • maria

    maria (Chef de cuisine) , 15 iulie 2013

    delicioase caisele.Ieri m-am intors de la tara de la soacra-mea si acolo am facut un gem bun bun de caise.In curand am sa postez reteta de gem de caise.Eu stiam ca zarzare se spun la caisele mici care au samburele amar.Felicitari pentru articol!

  • Fara foto

    06 iulie 2013

    Foarte bune

  • Fara foto

    Maria Negru, 17 iunie 2013

    Apreciez foarte mult aceste fructe!

  • Fara foto

    Mariana Gaspar Stefanescu, 14 iunie 2013

    B 17 AMIGDALINA CONTINUTA IN SAMBURI BUNA PT PREVENTIA CANCERULUI.

  • Fara foto

    14 iunie 2013

    niciun fruct nu se spala daca se pune la depozitare, numai in momentul folosirii.

  • Fara foto

    14 iunie 2013

    de curand in urma cercetarilor s-a descoperit ca amigdalina continuta de samburii de caise si mar este foarte buna si folosita la un medicamet impotriva cancerului.

  • Fara foto

    Ioan Ariesan, 14 iunie 2013

    Consumați fructe de sezon!

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 14 iulie 2011

    La Depozitare scrie "Nu spalati fructele inainte de a le manca." Oare e posibil asa ceva????

  • Fara foto

    Sandu Aurelia, 28 iunie 2010

    Ar fi bine de stiut la reteta nectar de caise verzi,cate caise si cat zahar,s-au il facem dupa ochi?Multumesc de sprijin.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Toate retetele sunt super !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Astazi am facut dulceata de caise,e foarte buna.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 iulie 2009

    Nectarul trebue sa fie un deliciu: Am sa prepar si eu neaparat.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Tot zarzare li se mai spune si in zona Moldovei,dar cel mai des se foloseste termenul acesta ,de caise.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol extrem de interesant, chiar nu am stiut ca samburii nu sunt buni.Felicitari

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Am pus in blender caise si frisca lichida,rezultatul obtinut l-am pus la congelator,a iesit o inghetata super buna si parfumata.

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Prin unele parti ale Olteniei la caisele mai mici li se mai spun si zarzare. Ar fi interesant de stiut cum li se spune si in alte zone ale tarii.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Pacat ca nu tine mai mult sezonul caiselor, sa beneficiem de calitatile lor nutritive extraordinare. Felicitari pt articol Zana B.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 23 iunie 2009

    Sincer nu am stiut ca pot avea asa o mare valoare nutritiva caisele si anume o cantitate asa de mare de provitamina a,super articolul,felicitari.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009

    Caisele care se depoziteaza nu se spala.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009

    Fructele care se depoziteaza nu se spala.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 iunie 2009

    juliya cred ca autaore articolului a vrut sa scrie ca nu se spalate fructele care se depoziteaza.

  • cristina a

    cristina a (Chef de cuisine) , 15 iunie 2009

    Acum imi explic de ce nu imi plac caisele... contin salicilat! Multumesc pentru informatie.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 14 iunie 2009

    Au aparut caisele,putem face dulceata....

  • juliya

    juliya (Chef de cuisine) , 14 iunie 2009

    Nu am inteles de ce nu trebuie spalate caisele inainte de a le manca...In rest, un articol frumos!

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

    In fiecare an eu,pun ptr. iarna gem de caise ,deoarece imi place f. mult.Nu-l fac prea dulce ca nu-mi place,ceva mai acrisor.

  • crystyna

    Crystyna (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

    Un articol f. bun pt. fiecare şi reţetele sunt tocmai bune!

  • Fara foto

    Simos (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

    Astazi este ziua mea de piata. Pe primul loc in lista de cumparaturi: caisele! :)

  • Fara foto

    moon, 12 iunie 2009

    Delicioase caisele...cat si retetele postate in acest articol. Nu le-am incercat, insa pot sa-mi fac o idee. Mi-as dori doar sa reziste mai mult timp in stare cruda. Isi pierd putin din farmec preparate, cu toate ca gemul de caise ramane printre preferatele mele.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Abia astept sa se coaca sa fac reteta ''Caise a la Conde''este o reteta foarte interesanta si cred ca este si delicioasa.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    M-am gandit f. bine,si ma bucur ca va sunt de folos aceste informatii.

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Foarte interesant articolul si retetele la fel!felicitari!

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Caisele sunt bogate in vitamina A, motiv pentru care sunt recomandate in tratarea arsurilor solare: miezul zdrobit se aplica pe locul afectat, se lasa sa actioneze timp de 10 minute, dupa care se inlatura cu infuzie de musetel (doua lingurite de floare la o cana de apa fiarta) la temperatura camerei.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Da, vine vremea caiselor.La fix au aparut retetele si informatiile

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Interesant articol,interesante sfaturi si retete delicioase.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Interesanta reteta de Oare au acelas parfum ca si caisele coapte?

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Foarte interesant articol, nu stiam atatea lucruri despre caise!! Iar despre retete, foarte interesante :))