Gatim cu ele aproape zilnic, asa ca ar fi bine sa le cunoastem proprietatile. Iata cateva lucruri despre niste uleiuri mai putin cunoscute: de arahide, de soia, de migdale si din samburi de struguri.
(un articol de dicarmencitta1957)
ULEIUL DE ARAHIDE
Dulce si auriu, acest ulei este extras din semintele plantei numita Arachis hypogaea, care face parte din familia leguminoaselor. Continutul de acizi grasi al acestui ulei este similar cu al uleiului de masline, deoarece contine numerosi acizi monosaturati si putini polinesaturati. Aceasta caracteristica face posibil ca acest ulei de arahide sa fie folosit la temperaturi mari, fiind indicat pentru prajire. Bogat in proteine B si E, este indicat in ulcer gastro-duodenal, iar extern este folosit pentru dureri lombare, abdominale sau musculare. In bucatarie este folosit pentru fripturile la gratar sau pentru mancarurile facute in tigaia wok, dand o savoare buna si deosebita.
ULEIUL DE SOIA
Se obtine dintr-o varietate de seminte de soia, o leguminoasa originara din Asia. Are o compozitie complexa, continanad ambii acizi grasi esentiali: acid linoleic (40%) si linoleic (8%). 20 de mililitri din acest ulei satisfac necesarul zilnic de acizi grasi esentiali. Acest ulei trebuie pastrat in frigider in sticle opace, de culoare inchisa.
ULEIUL DE MIGDALE
Se obtine din migdale, este un ulei bogat in proteine, saruri minerale, vitaminele A si B. Acest ulei stimuleaza functiile intelectuale, imbunatateste vederea, previne constipatia si inflamatiile sistemului digestiv, este benefic in crestere sau in stari de convalescenta. Are un gust fin si dulceag cu iz de unt de alune, se potriveste foarte bine pentru preparatele din peste, rata si pui. Acest ulei are proprietati emoliente, hidratante si calmante. Uleiul de migdale prezinta un mare interes in dermatologie si in cosmetica, tratand iritatiile pielii, dermatoze, psoriazis, dar fiind bun si pentru pielea uscata, pe care o face moale si catifelata.
ULEIUL DIN SAMBURI DE STRUGURI (acest ulei il folosesc foarte des, este foarte bun)
Are un continut scazut de grasimi saturate, fiind si o sursa bogata in: vitamina E, F, minerale (zinc, cupru si seleniu) si antioxidanti. In compozitia sa se gasesc acidul linoleic cu rol in mentinerea integritatii membranei celulare, polifenoli, cu rol in eliminarea radicalilor liberi din organism si procianidine, agenti antiimbatranire de 50 de ori mai puternici decat vitamina C. Acest ulei este folosit atat in cosmetica cat si in farmacie, hidratand pielea si prevenind imbatranirea, deoarece polifenolii stimuleaza sinteza de colagen si elastina. In gastronomie este un ulei foarte bun si poate fi folosit la:prajire, coacere, soteuri, sosuri, marinate, avand un punct de ardere foarte inalt: -485 grade Fahrenheit, adica 250 de grade C.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii