Gatim cu ele aproape zilnic, asa ca ar fi bine sa le cunoastem proprietatile. Iata cateva lucruri despre niste uleiuri mai putin cunoscute: de arahide, de soia, de migdale si din samburi de struguri.
(un articol de dicarmencitta1957)

ULEIUL DE ARAHIDE


Dulce si auriu, acest ulei este extras din semintele plantei numita Arachis hypogaea, care face parte din familia leguminoaselor. Continutul de acizi grasi al acestui ulei este similar cu al uleiului de masline, deoarece contine numerosi acizi monosaturati si putini polinesaturati. Aceasta caracteristica face posibil ca acest ulei de arahide sa fie folosit la temperaturi mari, fiind indicat pentru prajire. Bogat in proteine  B si E, este indicat in ulcer gastro-duodenal, iar extern este folosit pentru dureri lombare, abdominale sau musculare. In bucatarie este folosit pentru fripturile la gratar sau pentru mancarurile facute in tigaia wok, dand o savoare buna si deosebita.

ULEIUL DE SOIA


Se obtine dintr-o varietate de seminte de soia, o leguminoasa originara din Asia. Are o compozitie complexa, continanad ambii acizi grasi esentiali: acid linoleic (40%) si linoleic (8%). 20 de mililitri din acest ulei satisfac necesarul zilnic de acizi grasi esentiali. Acest ulei trebuie pastrat in frigider in sticle opace, de culoare inchisa.

ULEIUL DE MIGDALE


Se obtine din migdale, este un ulei bogat in proteine, saruri minerale, vitaminele A si B. Acest ulei stimuleaza functiile intelectuale, imbunatateste vederea, previne constipatia si inflamatiile sistemului digestiv, este benefic in crestere sau in stari de convalescenta. Are un gust fin si dulceag cu iz de unt de alune, se potriveste foarte bine pentru preparatele din peste, rata si pui. Acest ulei are proprietati emoliente, hidratante si calmante. Uleiul de migdale prezinta un mare interes in dermatologie si in cosmetica, tratand iritatiile pielii, dermatoze, psoriazis, dar fiind bun si pentru pielea uscata, pe care o face moale si catifelata.

ULEIUL DIN SAMBURI DE STRUGURI (acest ulei il folosesc foarte des, este foarte bun)

Are un continut scazut de grasimi saturate, fiind si o sursa bogata in: vitamina E, F, minerale (zinc, cupru si seleniu) si antioxidanti. In compozitia sa se gasesc acidul linoleic cu rol in mentinerea integritatii membranei celulare, polifenoli, cu rol in eliminarea radicalilor liberi din organism si procianidine, agenti antiimbatranire de 50 de ori mai puternici decat vitamina C. Acest ulei este folosit atat in cosmetica cat si in farmacie, hidratand pielea si prevenind imbatranirea, deoarece polifenolii stimuleaza sinteza de colagen si elastina. In gastronomie este un ulei foarte bun si poate fi folosit la:prajire, coacere, soteuri, sosuri, marinate, avand un punct de ardere foarte inalt: -485 grade Fahrenheit, adica 250 de grade C.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Am folosit si eu ulei de soia si din samburi de struguri.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Felicitari penru articol !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Felicitari pentru articol!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2010

    Foarte bun acest articol,felicitari.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 august 2009

    Un articol interesant.

  • Fara foto

    Oprea, 22 august 2009

    Vara folosesc pentru salate uleiul de orez. Are un gust foarte fin

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 22 august 2009

    Bine am facut ca nu am luat ulei de palmier.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 21 august 2009

    Am folosit uleiul de palmier si nu mi-a placut deloc: are un gust ft ciudat,iar in momentul prajirii se ingroasa,mult mai indicat cel de floarea soarelui!

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Uleiul de soia suporta foarte greu caldura, de aceea este preferabil sa il folositi rece. Gustul sau neutru si fin, este ideal ca baza pentru marinate si vinegrete.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Am folosit si ulei de rapita si e f. bun la gatit.Mai este si ulei de palmier,care am inteles ca e f. bun . Un articol binevenit.Felicitari.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 20 august 2009

    Articolul ft interesant, eu folosesc uleiul de masline si cel de arahide pt prajeli!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Uleiul de arahide este extraordinar.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Interesant articolul,e bine de stiut ce mancam.Desii mai sunt cateva uleiuri care ar trebuii mentionate,sunt uleiuri fara coesterol,cum ar fi: cel se susan,uleiul din germeni de grau,ulei de seminte de dovleac,ulei de germeni de porumb,ulei de in si ar mai fi uleiul de rapita.Aceste uleiuri nu inseamna numai grasime,ele sunt bune si pentru sanatate cat si pentru frmusete.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    De ceva timp gatesc doar cu ulei de soia.Mancarea este foarte gustoasa si esta sanatos.Felicitari pentru articol.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Un articol interesant si bine structurat...Imi place foarte mult uleiul din seminte de struguri...Este la fel de sanatos ca cel de masline,rapita,porumb...