Este perioada din an in care parfumul minunat al florilor Mana Maicii Domnului (Caprifoi) ne innebuneste, fiind o planta cataratoare care se raspandeste rapid si, astfel, este prezenta pe mai toate strazile din oras. 

Si nu e vorba doar de parfum, dar si de gustul acelui strop foarte aromat de nectar ce poate fi consumat direct din flori si cu care ne rasfatam cand eram mici.
 
Mai jos o sa va povestim si ce puteti prepara din aceasta planta fascinanta, dar, mai intai, va spunem un pic despre proprietatile ei miraculoase.

In traditia populara, Mana Maicii Domnului este considerata o planta cu efecte tamaduitoare nu doar pentru trup, dar si pentru suflet.

Exista o legenda care spune ca Maica Domnului cu pruncul Iisus a cautat sa se ascunda cand soldatii lui Irod o cautau. Singura planta care i-a oferit adapost a fost Caprifoiul. Pentru a o rasplati, Maica Domnului a binecuvantat-o, oferindu-i puteri vindecatoare si transformand-o in floarea preferata a oamenilor. 

Avand in minte aceasta legenda, nu este de mirare ca aceasta planta are proprietati antiinflamatoare uimitoare. De asemenea, toate preparatele din aceasta planta au efecte antimicrobiene, antihipertensive si ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, fiind ideala pentru tratarea diabetului.

In industria cosmetica, Caprifoiul este folosit si pentru cicatrizarea ranilor. 

Ce poti prepara din florile de Mana Maicii Domnului:

Ceai 

Ceaiul din flori de Caprifoi se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi, fiind benefic pentru tratarea abcesului mamar si intestinal, dizenterie, durere in timpul urinarii, dureri de cap, raceala (floriile de Caprifoi sunt foarte bogate in acid salicilic, un compus asemanator aspirinei) etc.

Limonada cu flori de Caprifoi

 
2 litri de apa / apa minerala 
1 mana de flori de caprifoi
1 lime 
3 linguri miere / zahar brun
10 frunze de menta verde
 
Lime-ul se stoarce in carafa, se adauga apa si mierea / zaharul si se amesteca pana se dizolva. Dupa ce au fost spalate bine, se adauga florile de caprifoi si frunzele de menta. Apoi, carafa se acopera si se lasa la frigider peste noapte, pentru ca florile de caprifoi sa-si lase aroma.

Se serveste cu gheata.  

Sirop de Caprifoi 

2 cani de flori de Caprifoi
1 borcan cu miere de calitate 

Dupa ce au fost spalate, florile de Caprifoi se pun indeasa intr-un borcan, iar peste ele se toarna mierea, pana le acopera in totalitate. Se sigileaza ermetic si se lasa la macerat in frigider timp de o luna. Dupa ce a trecut aceasta perioada de timp, se foloseste o sita pentru a separa florile de miere. Mierea obtinuta astfel este foarte aromata si trece drept un sirop ce poate fi folosit in prepararea bauturilor racoritoare sau a cremelor pentru prajituri.
 
Sursa foto: youtube.com
Sursa articol: casa-gradina.ro

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei

Mixer compact cu bol

- 10 %
499.99 lei
449.99 lei

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Alin, 04 iunie 2016

    Cand eram mici luam nectarul de la aceasta planta. Ne placea gustul

  • Fara foto

    Irina, 03 iunie 2016

    De incercat!

  • Fara foto

    Cornelia Grigoras, 03 iunie 2016

    O rețeta, pe care o voi încerca .

  • Fara foto

    Sidonia Toncean, 03 iunie 2016

    Sunt niste informatii interesante pe care eu nu le stiam, desi aceasta superba floare o am linga mine. Va multumesc mult de tot ,pentru aceste date!Pot sa ma apuc de lucru...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 03 iunie 2016

    Sunt niste informatii interesante pe care eu nu le stiam, desi aceasta superba floare o am linga mine. Va multumesc mult de tot ,pentru aceste date!Pot sa ma apuc de lucru...