Ce sa nu mananci cand esti gravida - 10 alimente pe care sa le eviti in timpul sarcinii

Se stie ca gravidele mananca mult si ca au tot felul de pofte. Insa, in acelasi timp, in perioada de sarcina femeile trebuie sa acorde o atentie sporita la ceea ce mananca. Bineinteles, gravidele trebuie neaparat sa evite alcoolul si fumatul, ambele extrem de daunatoare, dar exista si alimente considerate sanatoase care nu ar trebui consumate de viitoarele mamici. In cele ce urmeaza, trecem in revista 10 dintre alimentele pe care orice gravida ar trebui sa le excluda din dieta:

Ce sa nu mananci cand esti gravida - 10 alimente pe care sa le eviti in timpul sarcinii

1. Maioneza

Pentru ca maioneza de casa se face cu oua crude, nepreparate termic, femeiele gravide ar trebui sa evite acest preparat. In timpul sarcinii este recomandat ca maioneza sa fie inlocuita cu dressing din lamaie cu sare si ulei de masline.

2. Mezeluri cu grad mare de perisabilitate

Bacteria listeria se poate dezvolta si la temperaturile mici din frigider. Din acest motiv, mezelurile care au un grad mare de perisabilitate (printre care si crenvurstii) trebuie evitate sau consumate doar dupa ce au fost preparate la temperaturi ridicate.

3. Branzeturi rafinate

Aceeasi bacterie listeria, care poate pune in pericol viata copilului, se dezvolta si pe tipurile rafinate de branza precum: brie, camembert, feta sau blue cheese.

4. Friptura in sange

Gravidele ar trebui sa manance friptura doar cand aceasta este bine facuta. Friptura in sange poate duce la toxoplasmoza si la dezvoltarea unei largi varietati de bacterii.

5. Sushi

Deoarece este gatit cu peste crud, sushi este extrem de periculos pentru femeile insarcinate. De asemenea, pe acest tip de preparat se pot dezvolta paraziti si bacterii foarte periculoase, care nu sunt distruse prin preparare termica.

6. Fructe de mare sau peste afumat

Scoicile sau fructele de mare pot contine paraziti si bacterii responsabile pentru multe complicatii. Este bine ca femeile gravide sa le evite mai ales daca exista suspiciunea ca nu au fost gatite bine.

Totodata, bacteria listeria se poate dezvolta si pe pestele afumat (somon, macrou, cod, ton).

7. Lapte nepasteurizat

Laptele nepasteurizat poate reprezenta un mediu de tranzit pentru multe bacterii periculoase, dar si pentru alte substante cum ar fi antibioticele sau hormonii de crestere. De aceea, in timpul sarcinii este recomandat doar consumul de lactate pasteurizate.

8. Alcoolul (in orice cantitati)

Bautura chiar si in cantitate mica poate fi daunatoare. Pana acum nu s-a descoperit o anumita cantitate minima de alcool pe care sa o poata consuma o femeie insarcinata si sa fie in regula. De aceea este bine ca femeile gravide sa nu consume niciun tip de alcool: vin, bere, aperitive, inclusiv bomboanele cu visine in alcool.

9. Ananas si papaya

Pe perioada sarcinii este recomandat consumul de fructe si legume proaspete, pentru ca sunt o foarte buna sursa de vitamine si minerale, dar ananasul este de evitat mai ales in primele luni de sarcina. Acest fruct contine bromelaina, substanta care slabeste cervixul si conduce la contractarea uterului, lucru care poate provoca pierderea sarcinii.
Papaya poate avea acelasi efect.

10. Germeni cruzi

Bacteriile se pot infiltra in seminte inainte ca germenii sa inceapa sa creasca si apoi acestea nu mai pot fi indepartate, oricat de bine ar fi spalati germenii inainte de a fi consumati.

Sursa foto: thebreastcaresite.com

Surse articol: divahair.ro, reginamaria.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise