Se stie ca gravidele mananca mult si ca au tot felul de pofte. Insa, in acelasi timp, in perioada de sarcina femeile trebuie sa acorde o atentie sporita la ceea ce mananca.

Bineinteles, gravidele trebuie neaparat sa evite alcoolul si fumatul, ambele extrem de daunatoare, dar exista si alimente considerate sanatoase care nu ar trebui consumate de viitoarele mamici.

In cele ce urmeaza, trecem in revista 10 dintre alimentele pe care orice gravida ar trebui sa le excluda din dieta:

1. Maioneza 

Pentru ca maioneza de casa se face cu oua crude, nepreparate termic, femeiele gravide ar trebui sa evite acest preparat. In timpul sarcinii este recomandat ca maioneza sa fie inlocuita cu dressing din lamaie cu sare si ulei de masline.

2. Mezeluri cu grad mare de perisabilitate 

Bacteria listeria se poate dezvolta si la temperaturile mici din frigider. Din acest motiv, mezelurile care au un grad mare de perisabilitate (printre care si crenvurstii) trebuie evitate sau consumate doar dupa ce au fost preparate la temperaturi ridicate.

3. Branzeturi rafinate 

Aceeasi bacterie listeria, care poate pune in pericol viata copilului, se dezvolta si pe tipurile rafinate de branza precum: brie, camembert, feta sau blue cheese.



4. Friptura in sange

Gravidele ar trebui sa manance friptura doar cand aceasta este bine facuta. Friptura in sange poate duce la toxoplasmoza si la dezvoltarea unei largi varietati de bacterii. 

5. Sushi

Deoarece este gatit cu peste crud, sushi este extrem de periculos pentru femeile insarcinate. De asemenea, pe acest tip de preparat se pot dezvolta paraziti si bacterii foarte periculoase, care nu sunt distruse prin preparare termica.

6. Fructe de mare sau peste afumat

Scoicile sau fructele de mare pot contine paraziti si bacterii responsabile pentru multe complicatii. Este bine ca femeile gravide sa le evite mai ales daca exista suspiciunea ca nu au fost gatite bine.

Totodata, bacteria listeria se poate dezvolta si pe pestele afumat (somon, macrou, cod, ton). 



7. Lapte nepasteurizat 

Laptele nepasteurizat poate reprezenta un mediu de tranzit pentru multe bacterii periculoase, dar si pentru alte substante cum ar fi antibioticele sau hormonii de crestere. De aceea, in timpul sarcinii este recomandat doar consumul de lactate pasteurizate.

8. Alcoolul (in orice cantitati)

Bautura chiar si in cantitate mica poate fi daunatoare. Pana acum nu s-a descoperit o anumita cantitate minima de alcool pe care sa o poata consuma o femeie insarcinata si sa fie in regula. De aceea este bine ca femeile gravide sa nu consume niciun tip de alcool: vin, bere, aperitive, inclusiv bomboanele cu visine in alcool.

9. Ananas si papaya

Pe perioada sarcinii este recomandat consumul de fructe si legume proaspete, pentru ca sunt o foarte buna sursa de vitamine si minerale, dar ananasul este de evitat mai ales in primele luni de sarcina. Acest fruct contine bromelaina, substanta care slabeste cervixul si conduce la contractarea uterului, lucru care poate provoca pierderea sarcinii.
 
Papaya poate avea acelasi efect.

10. Germeni cruzi

Bacteriile se pot infiltra in seminte inainte ca germenii sa inceapa sa creasca si apoi acestea nu mai pot fi indepartate, oricat de bine ar fi spalati germenii inainte de a fi consumati.

Sursa foto: thebreastcaresite.com
Surse articol: divahair.ro, reginamaria.ro

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto