Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală şi de vest si se pare ca a aparut acum 5000 de ani.Legenda spune ca aceasta era folosita in Egiptul Antic drept ofranda zeilor si  moneda de schimb pentru cei care munceau.
(Un articol de Andreea Manciu)
Aceasta este cunoscuta drept condiment, leguma  pentru mancaruri, cat si medicament pentru sanatate.In vremea epidemiilor, atat ceapa cat si usturoiul erau folosite pentru calitatile lor antiseptice.
Ceapa contine apa peste 84%, glucide peste 8%, proteine aproximativ 2% si restul vitamina C.
Pentru a va exemplifica proprietatile acestei legume, va propun o serie de retete ce contin ceapa.


SALATA RUSEASCA

Pentru o portie avem nevoie de:
2 cepe albe medii, pe care le tocam.
Adaugam suc de rosii, putin ulei si piper.Este o salata delicioasa.


SALATA FRANTUZEASCA


Pentru o portie avem nevoie de: 2 cepe albe medii, pe care le fierbem in apa cu sare.
Ulterior, dupa ce le scurgem, le calim in ulei.Cand sunt rumenite, le scoatem, le punem intr un bol, adaugam otet dupa gust, sare si ulei. Se serveste rece.


CEAPA CU CIUPERCI


Se iau 4-5 cepe rosii, se taie pe jumatate, se indeparteaza o parte din mijlocul cepei in care se adauga umplutura compusa din ciuperci taiate marunt ce sunt calite in unt si se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si chiar chimen.Peste aceasta compozitie adaugam 2-3 linguri de bulion si mai lasam la foc mic aproximativ 3 minute.Cu aceasta compozitie umplem cepele, pe care le introducem la cuptor, acoperindu-le cu folie de aluminiu.


SUPA DE CEAPA CU CRUTOANE


Pentru prepararea acesteia avem nevoie de 300 grame ceapa, 150 grame costita afumata, o frunza de dafin, o lingurita cimbru, 2 galbenusuri si 400 grame de paine pentru crutoane.

Ceapa se taie pestisori si se caleste.Adaugam peste ceapa costita afumata, piperul, sarea, cimbrul si bineinteles zeama de supa.Se fierbe la foc mic aproximativ 30 de minute,  iar cand fierbe, potrivim focul(acesta trebuie sa fie mic) si adaugam galbenusurile batute. Se serveste cu crutoane, care pentru a fi si mai gustoase pot fi frecate cu putin unt si usturoi.


OMLETA CU CEAPA VERDE


Se bat bine 2 oua, se pun in tigaia cu ulei incins si peste aceasta o ceapa verde tocata rondele.Bineinteles ca se condimenteaza dupa gust.Astfel ceapa verde va da omletei un gust dulceag.


In ceea ce priveste proprietatile cepei ca fiind o planta medicament, se cunoaste din batrani ceaiul de ceapa, care are un efect miraculos asupra tusei.Se iau 2 cepe medii albe care se fierb timp de un sfert de ora in 300-350 de mililitri de apa.Ceaiul se bea cat mai fierbinte indulcit cu miere. Din ceapa de arpagic se prepara leacuri pentru unele boli cum ar fi , arterioscleroza.

Ceapa este cautata drept condiment pentru proprietatile ce i le confera unele uleiuri volatile care contin sulfura de alil.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 32 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ioana Chiorean, 26 mai 2015

    Nu am primit un raspuns concret inca. Vreau ceapă!

  • Fara foto

    ioana, 26 mai 2015

    Nu am primit un raspuns concre. La intrebarea cu ceapă.

  • Fara foto

    Ioana Chiorean, 26 mai 2015

    De unde pot achizitona CEAPA? PS Nu ma aflu in stepă

  • Fara foto

    Stoica Elena, 04 iulie 2013

    Reteta foarte, foarte bune!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Ceapa e un condiment excelent .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Ceapa este nelipsita din bucataria mea ,o folosesc aproape la orice.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

    Intr-adevar,ceapa este foarte buna pentru cine o poate manca,eu una mananc cel putin odata, sau de doua ori pe saptamana la ciorba,sau in salata.Este un aliment foarte bun,pentru sanatatea noastra.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Cine mananca o ceapa pe zi reduce cu 50% riscul de a se imbolnavi de cancer de stomac.Substantele pe care aceasta le contine blocheaza actiunea bacteriilor numite Helicobacter pylori,cauza principala a bolilor de stomac.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    O sa incerc si eu faimoasa supa de ceapa.Toata lumea o lauda.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Taiati ceapa cat mai subtire,se freaca bine cu putina sare apoi se pune intr-un castron.Taiati castraveti rondele si ii puneti peste ceapa.Luati 2-3 struguri cruzi,se zdrobesc bine, se pune o ceasca de apa peste ei,se amesteca apoi se strecoara zeama obtinuta peste ceapa si castraveti.Se pune sare,chilli sau ardei iute,usturoi pisat dupa gust,se amesteca toate.Se obtine o salata pe care o poti consuma la diferite mancaruri.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Ceapa e un ingredient nelipsit din bucatarie.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Ceapa uscata poate fi impanata cu cuisoare ,ce se introduc in micile crestaturi facute pe suprafata cepei.Intr-o taietura mai mare poate fi introdusa si o foaie de dafin. Aceste cepe dau un gust excelent supelor sau sosurilor.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Cu cat ceapa verde este mai subtire,cu atat gradul de iuteala este mai redus.Daca doriti sa-i simtiti din plin aroma alegeti ceapa verde cu bulbul mai mare.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    La ceapa verde ,cozile pot inlocui cu succes,arpagicul in asezonarea unei salate sau aromatizarea unei omlete.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 12 mai 2009

    Ceapa se mai foloseste si umpluta ;se fierb cepe mari, intregi si apoi se desfac "camasile" cu grija sa nu se rupa, si se umple fiecare "camasa" cu aceiasi compozitie ca de sarmale, se pun in cratita si se fierb la cuptor.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Puteti prepara un sos delicios ptr. friptura de peste, vita sau pasare astfel: spalati cepele si fierbeti-le impreuna cu vin alb sec, patrunjel verde si un varf de cutit de praf de curry, sare si piper. Cand sunt bine fierte, le trecem prin mixer si le amestecam apoi cu putina smantana.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009

    O mananc cu placere, dar nu o tolerez intotdeauna, uneori imi produce acid.

  • Fara foto

    Monika K (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Am incercat pe copiii mei (saracii) ceaiul de ceapa ca remediu impotriva tusei, dar nu a avut niciodata un efect benefic. (Miraculos, nici vorba...) Deci voi folosi ceapa in scopuri alimentare exclusiv ! ;)

  • liuta

    liuta (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Eu fac omleta cu frunze de ceapa verde si marar....

  • serban aurora daniela

    serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Tata (sa-i fie tarana usoara!) ne cocea in cuptor cepe mai micute , intregi, in coaja, pe care apoi le curata pe o farfurie, le sara usor si le stropea cu otet. Era o salata excelenta de cepe intregi si gustoasa pe deasupra !

  • Iuliana

    Iuliana Matei (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    La intrebarea Lidiei Pop "Cu ce se indepateaza mirosul de ceapa cruda?" Raspunsul este cu o cafea :) ...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 31 martie 2009

    Putine mancaruri se pot face fara ceapa. E benefica pentru caile respiratorii

  • Paula Negrea

    Paula Negrea (Maestru bucatar) , 30 martie 2009

    Poza este asa de frumoasa. Arata pur si simplu delicioasa. nu sunt o fana a cepei dar trebuie sa recunosc ca unele mancaruri isi pierd total gustul fara ceapa. Bun articol!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Este un condiment gustos si un extraordinar terapeut pentru sanatatea noastra.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Ceapa este o leguma excelenta folosit atit la ciorbe,suoe cit si la diverse mincaruri.

  • Fara foto

    marcela bozga (Maestru bucatar) , 28 martie 2009

    Super buna ceapa asta si in mancare si sanatate. De la bunici am invatat sa fac ceai de ceapa pt raceli, guturai, tuse seaca sau productiva etc. Si chiar e bun, da rezultate chiar si la copii le-am dat si am avut norocul sa-l bea.

  • Fara foto

    Gabriela (Chef de cuisine) , 28 martie 2009

    Ceapa contine pe langa vitamina C si vit. E, B6, potasiu, fosfor, calciu,sodiu, fier, sulf, iod, siliciu etc. In plus, este slaba caloric (100 g = 38 kcal) si ajuta la arderea grasimilor. Cei care o mananca sunt mai putin expusi bolilor cardiace, racelilor sau reumatismului. Apreciata pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase, ceapa este un factor de sanatate si de longevitate. De ce plangi cand o cureti? Ceapa are un bogat continut in compusi cu sulf. Parte dintre acestia sunt responsabili de aroma si efectul iritativ al ochilor, care produc lacrimarea.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 27 martie 2009

    2 cepe rosii mare,2 cepe albe mari,sare,zahar,otet,putina apa,ulei,piper sau boia iute.O salata delicioasa

  • Fara foto

    L (Chef de cuisine) , 27 martie 2009

    Intradevar, ceapa are foarte multe calitati benefice organismului uman... dar am si eu o intrebare: Stie cineva cum se poate indeparta rapid si eficient mirosul de ceapa (dupa ce am mancat-o cruda)?

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 27 martie 2009

    Tata imi facea ceai de ceapa, dar numai din frunze. Foarte amar, dar un remediu sigur.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 27 martie 2009

    Bunicul sotului meu a fost bucatar si spunea ca, ceapa nu strica gustul mancarii fie si daca pui mai multa, ba chiar o face mai gustoasa. Bine, respactand anumite reguli de gatire, in functie de tipul mancarii preparate.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 27 martie 2009

    Toti membrii familiei cepei-ceapa, arpagic, praz-sunt remarcati pentru substantele fitochimice puternice si fibrele pline de sanatate pe care le contin. Prepararea la temperatura ridicata reduce sensibil beneficiile sulfurii de dialil. Ceapa cruda are cele mai multe beneficii pentru sanatate si tocatul (chiar mestecatul) cepei ajuta la eliberarea puterei substantelor fitochimice. Imbunatatiti-va dieta: 1)Amestecati in cartofi piure praz si ceapa verde calite; 2) In aluatul de paine de casa adaugati ceapa sau cuburi de praz fierte, impreuna cu marar tocat. 3) Scobiti miezul de la miere, umpletile cu ceapa rosie si tineti-le la cuptor pina se fragezesc. Servitile drept garnitura la carne.