Ce ne-am face fara sare? Cu siguranta mancarea n-ar mai fi deloc la fel de gustoasa.

Insa, sarea nu e doar un condiment, este si foarte importanta pentru buna functionare a organismului.

De aceea, au existat vremuri in care sarea era chiar mai valoroasa decat aurul. De fapt, in unele parti ale Africii (in Etiopia, de exemplu), sarea este inca folosita ca moneda de schimb. 

Dar, haideti mai bine sa vedem si ce alte curiozitati despre sare mai exista. Cu siguranta pe unele nu le stiati: 

1. Doar un mic procent din productia mondiala de sare este destinat pentru consum. De exemplu, in SUA doar 6% din sarea care se extrage din pamant sau apa de mare este destinata consumului uman. Restul este folosit in industria detergentilor, plasticului, conbustibilului pentru avioane etc.

2. Copiii nu simt gustul sarat pana la varsta de 4 luni. Insa, nou nascutii nici nu au nevoie de sare, daca sunt hraniti cu lapte matern.

3. Sarea poate fi letala. Daca consumati greutatea voastra in grame de sare (60 kg = 60 gr sare) veti muri. De fapt, aceasta era metoda preferata de sinucidere a chinezilor bogati, pentru ca sarea era foarte scumpa si doar nobilitatea isi putea permite o astfel de sinucidere.  4. Fara sare, n-ar mai exista combustibil pentru avioane. Inainte de a fi folosit, combustibilul din aviatie este amestecat cu sare pentru a se elimina astfel orice urma de apa. 

5. Sarea este singura roca pe care oamenii o mananca. 

6. Sarea de masa si sarea de mare au aceeasi cantitate de sodiu, iar sodiul este compusul care face sarea periculoasa pentru sanatate. In acelasi timp, sarea de mare are, intr-adevar, mai multe minerale benefice, precum magneziu.  7. Mexicanii folosesc sarea (si lamaia) pentru a masca gustul unei tequila de slaba calitate. Pe cand o tequila buna, este consumata in acelasi fel ca si un whiskey bun. 

8. Spuneam la inceput ca sarea era la un moment dat mai valoroasa decat aurul. De fapt, cuvantul salariu vine din latina, de la cuvantul "sal", care insemna sare. Si asta nu pentru ca soldatii romani isi primeau salariul in sare, ci pentru ca isi primeau salariul pentru ca pazeau rutele pe care se facea comert cu sare. 

9. In Bolivia exista un hotel facut in intregime din sare: Palacio de Sal Hotel and Spa.10. Se spune ca daca rastorni solnita inseamna ca o sa ai ghinion. Explicatia sta in pictura lui Leonardo Da Vinci, Cina cea de taina. In aceasta, Iuda apare in dreptul unei solnite rasturnate. De aici, oamenii au tras concluzia ca o solnita rasturnata iti va aduce ghinion.Sursa foto: thetable.homechef.com
Sursa articol: listverse.com

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 5 comentarii
 • Lia Maria

  Lia Maria (Chef de cuisine) , 18 iulie 2016

  Multumim pentru informatii. Mi-a facut placere sa aflu lucruri noi...

 • nedelcu onorina, 18 iulie 2016

  Multumesc pentru pretioasa si important a postage.De retinut,foarte important .

 • Maria, 18 iulie 2016

  foarte interesat, multumesc Gustos.ro!

 • Sidonia Toncean, 18 iulie 2016

  Interesant si de retinut. Sunt multe lucruri pe care nu le stiam. Multumesc Gustos.ro !

 • Sidy

  Sidy (Chef de cuisine) , 18 iulie 2016

  Interesant si de retinut. Sunt multe lucruri pe care nu le stiam. Multumesc Gustos.ro !