Ciupercile. Daruri ale zeilor sau creatiile diavolului, ciupercile au starnit intotdeauna pofta gurmanzilor. Anticii au inventat tot felul de legende  despre aceasta nostima leguma, cu un piciorus dolofan sau subtirel si palarie asemeni unei sofisticate doamne. S-au spus povesti despre ea si in picturile rupestre si in alte forme de manifestari umane ce aratau cat de fascinate erau vechile civilizatii de aceasta leguma, careia ii atribuiau  diverse puteri, chiar supranaturale, pentru ca se spune ca, atunci cand mananci ciuperci si sufletul se intareste, nu numai organismul.
(Articol realizat de Angel)

Indienii maya numeau ciuperca “teonanacatl”, ceea ce inseamna “trup de zeu”, si au transformat-o intr-un obiect de cult  cu ajutorul careia puteau deslusi viitorul prin halucinatiile pe care le producea  consumul de ciuperci.

Vechii greci erau convinsi  ca ciupercile apareau acolo unde fulgerul loveste pamantul. In Egipt "planta nemuritoare" nu era consumata decat de faraoni. Romanii spuneau ca este "hrana zeilor" si se bucurau de gustul ei rafinat, dar stiau tot atat de bine sa se ferasca de efectele ei toxice.

Ciupercile sunt printre cele mai vechi specii vegetale aparute pe pamant. "Mana" cu care se hraneau vechii evrei nu era, de fapt, decat ciuperci.

In Franta a inceput sa se consume si sa se cultive ciuperci frecvent dupa anul 1650, ptr.ca incepand cu secolul XIX sa ajunga tara cu cele mai mari culturi  si cu cel mai amplu export de ciuperci din lume, fiind in prezent intrecuta de S.U.A.

Ciuperca este saraca in calorii (35cal la 100g), in timp ce cantitatea de grasime este nesemnificativa. Este bogata in fibre si proteine (2,5-4 mg la 100g). Ciuperca este la fel de hranitoare precum carnea si mai contine hidrati de carbon, vit.B1 si B2, potasiu si fier. Este una dintre putinele legume care ofera o cantitate mare de seleniu. Ciuperca mai contine ergosterol, o substanta care nu se gaseste la alte legume.

Grecii din antichitate  numeau ciupercile mykes, iar romanii le numeau fungus.

Cum se culeg: se recomanda culegerea lor in primele ore ale diminetii, cu atentie sa nu se atinga partea  de sub pamant. Odata culese trebuiesc puse intr-un cos de rachita, nu in pungi de plastic.

Cum se pastreaza: inainte de a le cumpara, verificati daca sunt proaspete: palaria trebuie sa fie uscata si nu lucioasa.

Se pastreaza in frigider, dar nu in pungi de plastic. In congelator se pot pastra cel mult o luna. Inainte de a le pune  in congelator, se calesc in ulei.

Sfaturi culinare: daca culoarea membranei de sub palarie este inchisa, aroma este fina, delicata, iar daca culoarea este deschisa, aroma este mai puternica. Inainte de a le prepara, la cuptor sau in salate, se stropesc cu zeama de lamaie, ptr. a nu se innegri. Nu se lasa prea mult pe foc, deoarece isi pierd din savoare si se intaresc. Nu le sarati prea mult si nici prea devreme, inainte de a le prepara, ptr. ca sarea le intareste.

Iata si doua retete cu ciuperci:

Tocanita de ciuperci cu carne

Ingrediente: 500g ciuperci asortate (champignons, manatarci, iutari), 350g praz, 250g morcovi, 150g telina, 400g cuburi piept de pasare, 2 linguri de ulei, 1 lingura faina, 200 ml supa de legume, 300 ml smantana, sare, piper, 4 linguri vermut sau 1 lingura suc de lamaie.

Preparare:
Se curata ciupercile si se taie bucati. Prazul se curata si se taie in jumatate pe lung si apoi felii. Morcovii se taie felii si telina cuburi. Carnea se prajeste in ulei, apoi se pun ciupercile, morcovii, telina si prazul. Se prajesc putin, apoi se pudreaza cu faina si se calesc. Se stinge cu supa si se lasa sa se innabuse 20 min. Se adauga smantana si se incalzeste. Se sareaza si se pipereaza. La sfarsit se pune vermutul sau sucul de lamaie. Se orneaza cu verdeata. Se poate servi si cu paste.


Salata verde  cu ciuperci si carne


Ingrediente: 1 salata" frunza de stejar", 200 g ciuperci champignons, 300 g muschi de porc, sare, piper, 3 linguri de ulei, 150 ml supa, 2 linguri smantana, 2 linguri otet din vin alb, 1/2 legatura patrunjel, 12 jumatati miez de nuca.

Preparare:
salata se spala, se curata, se sterg frunzele si se rup bucati. Ciupercile se spala si se taie felii. Carnea se spala, se sterge si se taie  felii. In uleiul incins se prajesc feliile de carne 4 min. pe fiecare parte. Se scot, se sareaza si se pipereaza. Se prajesc putin si ciupercile. Se amesteca smantana cu otet, sare, piper si patrunjel tocat. Se asaza pe farfurii ciuperci si salata, carne si dressing deasupra, iar la urma se presara nuci.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 32 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Elena Ciolofan, 17 ianuarie 2015

    imi plac foarte mult ciupercile si chiar le culeg in fiecare an din padurile gorjului.

  • Fara foto

    Oica Pavel, 08 septembrie 2013

    savuroase

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2013

    Imi plac mult ciupercile ,de aceia le folosesc in multe retete (ex. tocanita,grill,pane,drob,trigoane,cu smantana,cu maioneza,etc...).

  • Fara foto

    cristi, 21 iunie 2010

    Despre ciuperca comuna (champignon) se stiu mai multe retete. As dori retete cu bureti iuti. Eu am facut salata de iutari si a iesit o bunatate. Am dat in clocot 10 min. iutarii facuti bucati medii, am scurs apa si dupa aceea i-am fiert cu putina apa si ulei in oala sub presiune cca 1/2 ora. I-am lasat sa se raceasca, i-am scos intr-un bol mai mare caci am facut mai multi si i-am stropit cu ulei de masline ( e bun si de f.s.), cu otet de pruna facut in casa si cu usturoi. Va recomand doar sa incercati.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 19 mai 2010

    Am pregatit si eu salata verde cu ciuperci si carne,e foarte buna !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 iulie 2009

    Ciupercile facute pe gratar sunt super bune....

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Felicitari pentru articol, este foarte interesant.Si eu sunt adepta ciupercilor, dar in cantitati mici.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Ciupercile imi plac indiferent de felul in care sunt pregatite.

  • Fara foto

    scootsie (Chef de cuisine) , 10 iunie 2009

    Interesant articol, ca si reteta expusa...imi plac ciupercile si de cele mai multe ori le pregatesc cu smantana, dar....fierte, tocate marunt la care se adauga usturoi si maioneza sunt....deliciaose ca aperitiv.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 04 iunie 2009

    La 5 ciuperci de marime potrivita nu veti"aduna" mai mult de 20 de calorii.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 03 iunie 2009

    Si la mine ciupercile sunt nelipsite din meniu. In fiecare saptamana. Sunt foarte bune si hranitoare. Mi-a placut articolul.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 03 iunie 2009

    Cel putin odata pe saptamana, noi mancam ciuperci, sunt foarte hranitoare si pline de vitamine,iar comentariul este foarte semnificativ si la obiect.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 mai 2009

    Gustul amar sau usturoiat al anumitor ciuperci (galbiori, iutari) se corecteaza tinindu-le in apa rece 4-6 ore; schimbati apa in acest timp de 2-3 ori.

  • Fara foto

    Dana Macovei (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Preferatele mele sunt ciupercutele umplute cu usturoi si prajite cateva minute in ulei. Ador si tocanita de ciperci cu multa smantana. Am sa incerc cele doua retete cat de curand. Cred ca sunt delicioase.

  • Fara foto

    CARMEN DIACONESCU, 08 mai 2009

    Un adevarat comentariu, este cea mai buna mancare dupa mine, as manca toata ziua ciuperci.

  • Fara foto

    pdoina (Bucatar) , 08 mai 2009

    Foarte interesant articolul si retetele.Ciupercile sunt favoritele mele.Eu fac o salata din rosii,ciuperci taiate feliute,usturoi verde taiat bucatele,busuioc, sare si putin ulei de masline.E delicioasa.

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 08 mai 2009

    Un studiu arata ca barbatilor japonezi care au mincat 110 g de ciuperci shiitake proaspete (sau 55 g uscate) le-a scazut substantial colesterolul in interval de o saptamina.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Adica partea de sub pamant-radacina, nu trebuie atinsa.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Este muschi de porc, nu pulpa. Ca si pieptul de pui, nu trebuie mult prajit ptr. ca devine tare, atos.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Chiar doream sa fac o mancarica cu cipercute. Cateva informatii despre aceste legume delicioase sunt binevenite, desigur. Multam.

  • GELLERT RAMONA

    GELLERT RAMONA (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Este foarte interesant articolul si foarte instructiv. Ceea ce nu am stiut despre ciuperci este ca ele sunt mai aromate daca culoarea membranei de sub palarie este mai deschisa si mai fine daca membrana are culoare inchisa. Este bine de retinut acest fapt pentru a le putea diferentia in functie de modul si retetele pe care le prepari.

  • Fara foto

    Stelar (Bucatar sef) , 06 mai 2009

    Ciupercile nu se spala, ele sunt ca buretii, retin apa si isi pierd savoarea. Se curata foarte bine cu un prosopel.

  • aec21

    aec21 (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    Se prajeste carnea de porc in 8 minute (4 pe o parte si 4 pe cealalta)?? Eu cred ca ar trebui mai mult, daca nu vrei sa o mananci in sange sau sa te trezesti cu cine stie ce boli. Eu prajesc carnea de porc cel putin 30 minute. Nici macar snitelele nu le fac in 8 minute.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    Interesante retete si sfaturi.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    I nteresant articol,stiam cate ceva despre ciuperci,dar aici sunt cateva detalii in plus.Sunt gustoase si usor de preparat.Eu le folosesc destul de des.Cel mai mult imi place sa le fac rulada cu verdeata la cuptor.

  • Maria Vekas

    Vekas (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    Da, instructiv articol.Reteta de salata verde cu ciuperci si carne mi-a atras atentia si o voi prepara chiar azi.Imi place nuca in salate.

  • violeta c.

    violeta c. (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    Se poate face si drob de ciuperci care e mai dietetic decat parjoalele.

  • Felicia

    Felicia (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    Ciupercile sunt foarte gustoase.O sa incerc si retetele astea doua,eu de obicei le fac tocana cu multa smantana sau. umplute la cuptor dar le adaug si la pilafuri,ciorbe

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    E unul din subiectele mele preferate, atata timp cat e despre ciuperci. Sunt preferatele mele, si nu cred ca e vreo mancare care sa contina ciuperci si sa nu imi placa.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 06 mai 2009

    E interesant articolul, dar si retetele.

  • nasea alina

    nasea alina (Chef de cuisine) , 05 mai 2009

    "Sa nu se atinga partea de sub pamant". Ce se doreste a insemna acest citat(de la dvs)? Deci, personal, 80 la suta cunosc proprietatile. Nu stiu numic de... daunele pa care le pot aduce corpului uman.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 mai 2009

    Multumim pentru articol,retete si sfaturi.Intr-adevar ciupercile sunt minunate,nu degeaba inlocuiesc carnea cu brio.Si eu gatesc des ciuperci si pun si la congelator.