Caperele (Capparis Spinosa) imprima preparatelor un aspect exotic delicios. Gustul fin si aroma delicata a caperelor nu se pune in evidenta daca sunt puse intregi in mancare, ci daca sunt taiate sau zdrobite, pentru ca gustul lor sa se imprastie prin mancarea care devine plina de savoare.
(Un articol de Maria Vekas)

Anticii greci si romani considerau caperul mai mult condiment decat vegetala. Celebrul medic grec Dioscoride, autorul cartilor "Despre materia medicala", recomanda cataplasme cu frunze de capere impotriva umflaturilor pielii. Bizantinii il serveau pe o felie de paine cu ulei de masline, otet si miere. De aceea, probabil, caperul era cunoscut si sub denumirea de "evorekton",adica planta aperitiva si era folosit la sosurile pentru mancarurile de peste si carne.

In evul mediu, infuziile de caper erau considerate afrodisiace si usor tonice.

Cele mai valoroase parti ale caperului sunt mugurii mai mici, care se culeg dimineata, inainte de inflorire, din mai pana in iunie. Ei infloresc dimineata si se ofilesc la pranz. Fructele de caper sunt mai mari si se culeg incepand cu luna august.

Caperul salbatic se intalneste in tot bazinul mediteranean, iar in Franta, Spania, Italia, Algeria, Cipru si Grecia, caperul se cultiva sistematic. Este un arbust mic, spinos, care creste mai ales pe langa ziduri, stanci, in apropiere de coasta sau terenuri golase. Numai climatul cald si uscat al acestor tari este propice dezvoltarii caperului.

Caperele sunt folosite inca din timpuri biblice la prepararea unor sosuri si a mancarurilor din legume si peste. In gastronomia actuala caperele sunt folosite mai ales la prepararea sosurilor: sosul tartar, sosul remoulade, sosul italian de rosii.

Datorita gustului lor picant, caperele se folosesc pentru aroma si culoare la foarte multe preparate populare in Italia si Spania. Cel mai frecvent se folosesc in salate cu rosii si legume. De asemenea, se gatesc cu piure de mazare sau se adauga la sosurile de tomate cu cateva stafide.

In Italia, caperele sunt folosite cel mai des la paste, cun precadere la cele cu ansoa, sos de rosii si usturoi. De asemenea, se folosesc si in mancarurile cu carne de pui sau iepure, salate sau chiar pe pizza. In Marea Britanie, se prepara de obicei un sos de capere, alaturi de carnea de oaie fiarta sau la feluri de mancare cu peste. In Europa de Nord si de Est, caperele se folosesc de obicei cu peste, iar in Franta, cu limba de vitel.

Iata cateva retete cu capere:

Sos de capere pentru peste

Ingrediente:
30 gr. unt nesarat
1½ lingurita de capere clatite in apa rece
1 lingura de suc de lamaie
½ lingurita de coaja de lamaie proaspat rasa
sare de mare, dupa gust
piper negru proaspat macinat, dupa gust;

Preparare:
Se pun caperele intr-un castron cu apa rece la desarat, apoi se scurg. Se incinge untul intr-o cratita, la foc potrivit. Se adauga coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie, caperele, sarea si piperul. Se amesteca si se fierb impreuna timp de 2-3 minute.


Pate de ton cu capere

Ingrediente:
320 gr. ton (conserva in ulei),
150 gr. unt,
zeama de lamiae,
capere,
boia de ardei iute,
piper negru proaspat macinat;

Preparare:
Se pun tonul, untul, zeama de lamaie, boia si piper in robotul de bucatarie. Se mixeaza compozitia foarte bine, sa devina o pasta, apoi se adauga caperele (dupa gust). Se mai amesteca atat cat sa se zdrobeasca putin caperele. Este bine sa ramana mici bucatele, nu sa devina si ele pasta . Se serveste cu biscuiti sarati sau pe felii de paine prajita.


Pizza cu sardele, mozzarella si capere

Ingrediente:

1 blat pizza, 4 fileuri de sardele din borcan, 1 lingura de capere, suc de lamiie, 3-4 linguri pline sos de rosii, 1 mozarella (100 g), 1 lingura de patrunjel tocat;

Preparare:

Sardelele se taie pe lung si se pun la marinat in citeva linguri de ulei si zeama de lamaie. Se lasa 15 minute. Se scurg de ulei. Se unge blatul cu sosul de rosii, apoi se pun sardelele, caperele, mozarella taiata marunt, putin din sosul de pe sardele si patrunjelul. Se coace la cuptor 7-8 minute.

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Adriana Hincu, 04 mai 2015

    Multumesc mult pentru retete si mai astept si altele.

  • Fara foto

    dudu, 23 mai 2010

    Le-am vazut(caperele) si eu la Kaufland.... nu sunt, din pacate, prea cunoscute in Romania....In Cipru de pilda, se gaseau peste tot, nu era stanca ori deal sa nu vezi copacelul respectiv.... fie murate in otet ori saramura, merg de minune cu paine si ulei de masline, fie paine tip pitta, libaneza, ori cu cea germana Pumpernickel... fructele sunt mult mai intense la gust, unora nu le prea plac... dar mugurii florali - bobitele verzi sunt extraordinari la gust...simti aromele Mediteranei, cea mereu albastra

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 mai 2010

    Un articol foarte interesant iar retetele sunt pe masura !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Este super !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Eu le cumpar de la Kaufland,se gasesc in borcanele mici si nu sunt prea scumpe.Fac un sos pentru pestele prajit sau la cuptor in oala de lut cu capac.Mixez 3 sau 4 catei de usturoi, fac o maioneza de usturoi cu smantana,cu capere zdrobite,sare piper,menta uscata si il pun peste peste.Este un deliciu,mai ales daca faci si o mamaliguta, te lingi pe degete in mod sigur.Felicitari pentru articol.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Le-am incercat,dar nu ma prea impac cu gustul lor.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    La peste mi se pare excelent.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Am tot vazut incomert, dar nu am folosit. O sa incerc si eu

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2009

    Folosesc capere in general la sosuri ,carne de pasare si peste.Un gust aparte si unic.

  • Fara foto

    simona moraru (Chef de cuisine) , 28 martie 2009

    Felicitari pentru articol! Nu stiam nimic despre aceasta planta si nici nu am folosit-o vreodata. Sunt curioasa ce gust are. Multumesc!

  • Fara foto

    Ion Stefan, 28 martie 2009

    Pizza cu sardele, mozzarella si capere . Am facut-o, e excelenta.

  • Fara foto

    mariana (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Foarte interesant articolul .Si mie imi plac mult caperele in diferite preparate caci dau o savoare deosebita, dar nu stiam ca se pot folosi la atat de multe preparate.Eu le folosesc in special la sosuri si pentru peste.Imi place ideea de capere la carnea de oaie care imi pace in mod deosebit. O sa incerc de Paste la miel.

  • Fara foto

    adelinafl, 24 martie 2009

    Mi se par mult mai bune caperele mici, sunt de mai multe marimi, dar cele mari parca isi pierd din savoare.

  • Fara foto

    simonapopescu, 24 martie 2009

    Foarte bun articolul si informativ. Eu prefer caperele varsate, am in piata o grecoaica ce are un magazin de masline unde au si capere in saramura. Sunt mult mai bune decat cele din borcane pentru ca nu au conservanti deloc. Va recomand sa cumparati capere varsate daca gasiti

  • Fara foto

    nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 24 martie 2009

    In Siria caperele sunt consumate cu sare de mare grunjoasa si paine de secara. Caperele merg bine cu diverse preparate din paine si oregano si maghiran.

  • Fara foto

    Lavinia Maxim (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Foarte util acest articol! Eu foloseam pana acum capere numai la peste. Cu ocazia aceasta am aflat ca le pot folosi la mult mai multe preparate!

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Interesant. Nu am mancat capere si sunt deja curioasa, de cum e gustul acestora. Nu stiam nimic despre planta in sine si nici despre fructul acesteia. Multumesc pentru informatii.

  • airtobreathe

    airtobreathe (Chef de cuisine) , 23 martie 2009

    Sunt foarte utile articolele postate de Dvs, dar consider ca este normal si necesar sa specificati sursele din care v-ati inspirat.. Va multumesc!