Fructe de mare la gratar sunt o delicatesa apreciata de multe persoane. Fie ca e vorba despre peste, caracatita sau somon, iubitorii de fructe de mare se innebunesc dupa acest mod de gatit. Somonul poate fi preparat intr-o multitudine de feluri, cu foarte multe tipuri de sosuri sau garnituri, asa ca noi iti dam o serie de sfaturi pentru gatitul somonului la gratar.
In primul rand, alege cu atentie somonul. E de preferat sa folosesti somon proaspat file. Asigura-te ca file-urile au o textura buna si nu au crapaturi. Daca cumperi file-uri de somon impachetate, asigura-te ca pachetele sunt inchise etans.

Apoi, foarte importante sunt condimentele. In general, e recomandat sa folosesti sare, piper proaspat macinat si putin ulei de masline, dar poti adauga, dupa gust, si cimbru, rozmarin sau marar.

In al treilea rand, e bine sa pregatesti somonul la temperatura medie. Timpul optim de preparare pe gratar a somonului e de 2 minute pentru fiecare parte. E bine sa intorci pestele atunci cand carnea a devenit opaca.

Iata si o reteta de somon la gratar:

Timp de preparare:
60 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 1/2 lingurite paprika
2 lingurite coriandru macinat
3/4 lingurita sare
4 fileuri de somon fara piele, fara oase (circa 170 g fiecare)
mango mare, curatat si taiat În bucati
de 1 cm (circa 1 1/2 cani) avocado, curatat si taiat cubulete
cana naut din conserva, scurs si spalat
1/3 cana frunze de coriandru tocate
lingurita coaja rasa de lamâie
2 linguri suc proaspat ge lamâie
2 linguri ulei de masline
6 cani laptuca Mesclun sau creata, rupta in bucati cât o înghititura

Mod de preparare:

1. Într-un castron mare, se amesteca paprika, coriandrul si sarea. Se masoara 2 lingurite din amestec si se presara peste somon, frecându-I de acesta. Somonul se pune cu pielea În jos pe gratar.
2 .La amestecul de condimente ramas În castron se adauga mango, avocado, nautul, frunzele de coriandru, coaja de lamâie, sucul de lamâie si uleiul; se amesteca bine.
3 Se frige somonul la 15 cm de flacara, 5 minute ca sa iasa fript mediu. Somonul si sosul se servesc pe un strat de laptuca creattl.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Sandel Lixandru, 01 noiembrie 2015

    multumim pentru indicatii !

  • Fara foto

    Petra Buzatu, 13 iunie 2015

    foarte buna bucatareasa!!!!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 mai 2010

    Voi incerca si eu aceasta reteta .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    O bunatate !

  • Cristina Oprica

    Cristina Oprica (Chef de cuisine) , 19 iulie 2009

    Eu il fac mai simplu si mai rapid. Il presar cu sare si condimente, il stropesc cu ulei de masline si zeama de lamaie si il pun pe gratar. Il intorc dupa doua minute, torn zeama care ramasese in vasul in care am condimentat carnea si il bag cu totul la cuptorul care e deja incins. Il las acolo cat imi ia sa fac garnitura care de obicei e din orez cu legume (mixuri congelate pentru ca orezul e prefiert si se prepara rapid la wok).

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009

    O reteta pretentioasa, dar cred , foarte gustoasa.

  • Fara foto

    samoila tudoderel, 30 iunie 2009

    Laborioasa reteta, dar buna. Prefer somon fume'.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 30 iunie 2009

    Mi se pare o reteta sofisticata, mai mult pentru restaurante sau zile festive decat pentru a o pregati acasa in mod curent ,intr-o familie normala.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Somonul merge si cu un sos pesto foarte bine,dar mie personal imi place facut pe gratar cu lamaie multa peste el.Felicitari pentru articol.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

    Foarte interesant articol, ador somonul la gratar, iar reteta voastra e delicioasa !!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Foarte buna reteta, cred ca este tare gustos,mananc pestele in orice forma,ca este la gratar,la cuptor sau prajit tot peste este si pentru mine este un deliciu.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    E super bun somonul pe gratar.Prima data l-am prajit pur si simplu in ulei la tigaie.Un dezastru,nu mi-a placut deloc.Cumatra mea mi-a spus ca la gratar e bun ,si am facut asa si de atunci asa fac,somon pe gratar.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Delicios...Mie imi place foarte mult sa adaug rozmarin proaspat sau uscat si cateva capere pentru decor...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Suna delicios.