Cum sa alegi cele mai bune vinete si cum sa le pregatesti pentru gatit

Tarabele din piete au inceput sa se umple de vinetele si deja se simte mirosul de vinete coapte pe mai toate strazile. Insa, pentru a face o zacusca buna sau o salata de vinete ca la mama acasa, trebuie mai intai sa stii cum sa le alegi. Urmand sfaturile de mai jos vei reusi sa eviti vinetele iuti sau amare.   

Cum sa alegi cele mai bune vinete si cum sa le pregatesti pentru gatit

Coada

Pentru a alege cele mai proaspete vinete, trebuie sa ai grija sa aiba coditele cat mai verzi. Daca cozile sunt uscate si au o culoare maronie, inseamna ca au fost culese de mult timp si vor fi seci, pentru ca au pierdut o mare cantitate de apa, prin evaporare.

Coaja

Vinetele vin in multe sortimente. Vei gasi vinete mov, negre, dungate, albe etc. Toate sunt gustoase, insa doar daca au coaja lucioasa.

Totodata, este bine ca vinetele pe care le cumperi sa aiba coaja intacta, fara lovituri sau gauri, pentru ca acestea sunt semne ca vinetele ar putea fi stricate sau alterate.

Marimea conteaza

Da, marimea conteaza, dar invers: cu cat sunt mai mici, cu atat sunt mai gustoase. Cele mari au un gust mai sters si multe seminte. De asemenea, sunt mult mai greu de copt. Astfel ca, vinetele mari sunt de evitat.

Cat mai putine seminte

Pentru a evita vinetele cu seminte multe, verifica capetele de la extremitatile opuse cozilor. Vinetele care au o urma circulara si nu foarte adanca nu contin atat de multe seminte ca si cele care au la capat o urma ovala si mai adanca.

Depozitare

Vinetele trebuie preparate cat mai repede dupa ce au fost cumparate. Cu cat sunt tinute mai mult, cu atat devin mai amare. Daca, totusi, trebuie sa le depozitezi, atunci tineti-le intr-un loc rece si racoros.

Cum le pregatesti pentru gatit

Vinetele nu se taie decat chiar inainte de a fi gatite, pentru ca altfel se oxideaza si capata o culoare maronie.
Pentru a elimina amareala din vinete, este bine sa le feliezi si sa le presari cu sare. Sarea absoarbe amareala din vinete. De asemenea, daca vrei sa le prajesti, atunci este bine sa le dai cu sare inainte pentru ca astfel ele nu vor mai absorbi atat de mult ulei.

Instrumentele de metal sunt de evitat atunci cand gatesti vinete, pentru ca substantele din aceste legume sunt puternic oxidante.

Poti gati vinetele si in cuptorul cu microunde, tinandu-le acolo 4-6 minute. Astfel, vei elimina si excesul de apa mult mai bine. In plus, daca pui vinete intregi la cuptor, asigura-te ca ai intepat vanata in cateva locuri, pentru a nu se sparge in timpul gatirii.

Daca adaugi vinete in supe sau mancaruri, nu face asta cu mai mult de 10 minute inainte de a opri focul. Altfel, vinetele se vor supra-gati.

Surse articol: wikipedia, culinar.ro

Surse foto: smittenkitchen.com, deliciouslifecoach.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornuri pufoase cu gem

Cornuri pufoase cu gem

Reteta de cornuri pufoase cu gem. Cornuri pufoase cu gem reteta simpla. Cornuri cu gem reteta. Reteta de cornuri pufoase....

Cornuri pufoase cu gem
Mancare de fasole boabe

Mancare de fasole boabe

Reteta de mancare de fasole boabe. Mancare de fasole boabe reteta de post. Retetea de iahnie de fasole boabe. Reteta simpla...

Mancare de fasole boabe
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise