Tarabele din piete au inceput sa se umple de vinetele si deja se simte mirosul de vinete coapte pe mai toate strazile. Insa, pentru a face o zacusca buna sau o salata de vinete ca la mama acasa, trebuie mai intai sa stii cum sa le alegi. Urmand sfaturile de mai jos vei reusi sa eviti vinetele iuti sau amare.
Pentru a alege cele mai proaspete vinete, trebuie sa ai grija sa aiba coditele cat mai verzi. Daca cozile sunt uscate si au o culoare maronie, inseamna ca au fost culese de mult timp si vor fi seci, pentru ca au pierdut o mare cantitate de apa, prin evaporare.
Coaja
Vinetele vin in multe sortimente. Vei gasi vinete mov, negre, dungate, albe etc. Toate sunt gustoase, insa doar daca au coaja lucioasa.
Totodata, este bine ca vinetele pe care le cumperi sa aiba coaja intacta, fara lovituri sau gauri, pentru ca acestea sunt semne ca vinetele ar putea fi stricate sau alterate.
Marimea conteaza
Da, marimea conteaza, dar invers: cu cat sunt mai mici, cu atat sunt mai gustoase. Cele mari au un gust mai sters si multe seminte. De asemenea, sunt mult mai greu de copt. Astfel ca, vinetele mari sunt de evitat.
Cat mai putine seminte

Vinetele trebuie preparate cat mai repede dupa ce au fost cumparate. Cu cat sunt tinute mai mult, cu atat devin mai amare. Daca, totusi, trebuie sa le depozitezi, atunci tineti-le intr-un loc rece si racoros.
Cum le pregatesti pentru gatit
Instrumentele de metal sunt de evitat atunci cand gatesti vinete, pentru ca substantele din aceste legume sunt puternic oxidante.
Poti gati vinetele si in cuptorul cu microunde, tinandu-le acolo 4-6 minute. Astfel, vei elimina si excesul de apa mult mai bine. In plus, daca pui vinete intregi la cuptor, asigura-te ca ai intepat vanata in cateva locuri, pentru a nu se sparge in timpul gatirii.
Surse articol: wikipedia, culinar.ro
Surse foto: smittenkitchen.com, deliciouslifecoach.com

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii