(P) Cum să dai gust ciorbelor și supelor. 6 sfaturi utile

(P) Cum să dai gust ciorbelor și supelor. 6 sfaturi utile

Supele și ciorbele sunt preparate definitorii ale bucătăriei românești, acestea găsindu-se într-o varietate mare. Ciorba este un fel de mâncare delicios, plin de nutrienți și hidratant, ce completează într-un mod armonios gusturile și aromele celorlalte preparate din gastronomia românească. Gustul ciorbei sau al supei este de multe ori considerat un secret bine păstrat al bunicii sau al mamei gospodine. De fapt, articolul de față, chiar asta dorește, să exploreze secretele unei ciorbe bune, și să descopere ce anume îi dă gust bun și ce o face să fie atât de apreciată de întreaga lume.

În primul rând, este important să ai în bucătărie oale și cratițe de volume diferite și dintr-un material de calitate, precum oțel sau inox inoxidabil. În felul acesta, recipientele își păstrează longevitatea și vei reuși să fierbi lichidul supei sau al ciorbei atât cât ai nevoie pentru a obține un preparat exact pe gustul tău.

Apoi, ai nevoie de sfaturi și ponturi despre cum poți să dai o savoare perfectă ciorbelor și supelor. Iată câteva dintre ele:

  1. Adaugă condimente, ierburi aromatice uscate sau proaspete

Cu siguranță cunoști cele 3 tipuri de verdețuri, nelipsite din bucătăria românească, și anume: pătrunjel, mărar și leuștean. Acestea sunt verdețuri care trebuie adăugate la finalul preparării, deoarece prin infuzare ele eliberează uleiuri aromatice și substanțe specifice ce dau gustul inconfundabil ciorbei sau supei. De obicei, pătrunjelul se potrivește cu toate tipurile de ciorbe, fie dulci, fie acre, inclusiv supelor. Leușteanul este potrivit pentru ciorbele drese cu bulion sau suc de roșii. Și nu în ultimul rând, mai există și tarhonul specific zonei Translivaniei, care dă un gust special ciorbelor făcute cu afumătură. În general, este mai bine să adaugi condimente uscate sau ierburi uscate la început, iar pe cele proaspete la sfârșit.

  1. Adaugă ingrediente acide

Oțetul, sucul de lămâie, pasta de tomate și multe altele sunt ingrediente ce vor potența și mai mult gustul unei ciorbe. Un mic aport de aciditate va conferi ciorbelor drese cu ou și smântână sau celor făcute din oase, un plus de prospețime și contrast în paleta bogată de arome. Dar atenție, nu folosi foarte mult, pune o cantitate mică, treptat până atingi gustul dorit.

  1. Rumenește ingredientele puțin, înainte să le folosești în ciorbă

Deși nu este atât de întâlnită această practică, te asigur că ciorba va fi delicioasă, odată ce o încerci, după cum spune și simplyrecipes.com. Atât carnea, fie că este pui, porc sau vită, cât și legumele se introduc la cuptor și se gătesc până vor dobândi o crustă aurie pe exterior. După aceea, introduse în oala cu ciorbă și fierte, vor da o anume savoare și gust ce nu se poate înlocui cu niciun alt condiment.

  1. Ciorba fără borș sau zeama de varză nu există

Alte două ingrediente mult iubite în bucătăria românească sunt borșul și zeama de varză. Este acea acritură ce se adaugă ciorbei de perișoare sau ciorbelor pe bază de oase și care conferă un gust răcoritor și plăcut. Zeama de varză este un ingredient ce vine cu un aport de vitamine și nutrienți, la fel și borșul, acesta din urmă fiind utilizat mai mult în regiunea Moldovei. Dar pe orice variantă ai merge, ciorba este absolut delicioasă dacă adaugi acest ingredient magic. Cantitatea se stabilește, cel mai bine, în funcție de preferințele fiecăruia.

  1. Lasă ciorba să fiarbă fără capac

Cu cât fierbe mai mult, cu atât ciorba devine mai concentrată și mai gustoasă. Acest lucru se petrece prin evaporarea unei treimi din lichidul inițial introdus în oală, astfel că lichidul rămas va fi concentrat în arome.

  1. Elimină excesul de grăsime

Se spune că pentru a da gust unei cantități mari de ciorbe, îți trebuie o cantitate mică de grăsime. În general, grăsimea dă un gust foarte bun mâncărurilor, însă în exces, unei ciorbe nu îi face atât de bine. Motivul este că celelalte arome devin fade. Așa că, dacă este prea mută grăsime care plutește deasupra, adun-o ușor cu o lingură. Nu ai nevoie de atât de multă grăsime pentru a da gust supelor sau ciorbelor.

Desigur că sunt mai multe modalități de a da un gust bun ciorbelor. De exemplu, poți mereu să ai la îndemână vestita vegeta, însă folosește-o pe cea pe care ai preparat-o la tine acasă. Gustul legumelor uscate și tăiate mărunt face mereu din ciorba ta vedeta meselor în familie.

Sursa foto: pexels.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise