Poate cel mai cunoscut desert din lume, regasindu-se in bucatariile multor culturi, placinta este o alegere delicioasa in orice moment. Foarte versatila, poate fi pregatita cu o varietate de fructe, legume sau chiar si cu carne.

Si chiar daca nu este foarte dificil de pregatit, uneori rezultatul final nu este chiar cel asteptat: fie ca vorbim despre o compozitie cruda, un aluat necopt sau, dimpotriva, prea rumenit.

Exista cateva secrete pe care specialistii din domeniu le respecta pentru a prepara de fiecare data placinta perfecta.
 
1. In cazul placintelor cu fructe, crusta rumenita nu este un indicator al coacerii acestora. In astfel de cazuri, trebuie sa verificam daca umplutura este coapta. Poti verifica acest lucru cu ajutorul unui cutit: daca umplutura este tare, desi crusta este rumena, infasoara placinta intr-o folie de aluminiu pentru a evita sa se arda.
 
2. Untul si smantana dau un gust aparte placintelor, asa ca nu ezita sa le folosesti impreuna atunci cand faci aluatul. Poti injumatati cantitatea de unt si sa adaugi in locul sau smantana. Vei observa diferenta!
 
3. Foloseste intotdeauna hartie de copt. Aceasta va evita scurgerea umpluturii in tava in cazul producerii unor mici fisuri. De asemenea, iti va fi mult mai usor atunci cand o scoti din tava.
 
4. Foloseste lapte sau ou pentru a da o culoare frumoasa crustei. Placinta se unge inainte de a fi data la cuptor si evitati sa ungeti marginile, acestea se vor arde mai usor.
 
5. Intotdeauna preincalziti cuptorul inainte de a coace placinta. La un cuptor obisnuit, specialistii ne spun ca ar trebui sa il preincalzim 15 minute la 350 de grade.
 
6. Mentineti ingredientele cat mai reci cu putinta. Un mic truc recomandat de specialistii in domeniu este sa masuram apa necesara prepararii aluatului si sa o bagam la frigider inainte de a o folosi. De asemenea, ne mai recomanda sa ne spalam pe maini cu apa rece inainte de a lucra cu aluatul.
 
7. Nu folosi prea multa faina. O cantitate prea mare de faina va duce la un aluat tare. Foloseste suficienta faina incat aluatul sa nu se lipeasca de sucitor sau de maini, nu mai mult de atat.
 
8. Daca vrei sa coci doua placinte diferite in acelasi timp ( de exemplu, de mere si de dovleac), trebuie sa setezi temperatura cea mai scazuta dintre cele doua. Astfel, vei avea doua placinte perfect coapte. 

Reteta pentru exemplificare: Placinta cu gutui

 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Daniela Mocean, 24 septembrie 2014

    Este de precizat ca in Romania lucram cu grade Celsius, nici un cuptor (ma refer la cele de bucatarie, nu la cele industriale )nu merge pana la 350 grade Celsius. Trebuie facuta conversia, banuiesc ca sunt 350 grade Fahrenheit, adica 176,67 grade Celsius , deci undeva pe la 175 - 180 de grade Celsius.

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 22 septembrie 2014

    un sfat ff, bun

  • Fara foto

    Veronica Musat, 22 septembrie 2014

    Multe sfaturi le stiam dar de celelalte voi tine cont. Lucruri interesante. Va multumim.

  • Fara foto

    Marieta Pall, 22 septembrie 2014

    Multumesc pentru sfaturi,eu lucram cu ingredientele la temperatura camerei,am sa incerc cu ele reci.

  • Fara foto

    Viorica Apostol, 18 septembrie 2014

    merci

  • Fara foto

    Ruth Solomovici, 18 septembrie 2014

    MULTUMIM PENTRU SFATURI.MIAU FOST DE MARE FOLOS,FELICITARI SI MAI DATI VA ROG!

  • Fara foto

    cristina, 17 septembrie 2014

    hiiiiiiiiiiiiiii