Cum sa faci sa nu ti se mai lipeasca mancarea de tigaie

Cui nu i s-a lipit niciodata mancarea de tigaie? Se intampla si se intampla chiar foarte des. E momentul sa punem capat acestui chin. Asa ca vom analiza un pic de ce se intampla acest lucru si, mai ales, ce putem face sa nu se mai intample.  De ce se lipeste mancare de tigaie?    Intre mancare si materialul din care e confectionata tigaia au loc reactii chimice care o fac sa se lipeasca atunci cand apar anumiti factori ce favorizeaza aceste reactii chimice. Procesul este mai des intalnit la mancarurile bogate in proteine, pentru ca proteinele pot forma legaturi mai complexe cu atomii metalelor din care sunt confectionate tigaile.  

Cum sa faci sa nu ti se mai lipeasca mancarea de tigaie

Cum facem ca mancarea sa nu se mai lipeasca de tigaie?
1. Asigurati-va ca tigaia este curata si ca nu a mai ramas nicio urma de la mancarurile pe care le-ati mai gatit in ea.
2. Ingredientele pe care le puneti in tigaie trebuie sa fie cat mai putin umede. De asemenea, lasati alimentele reci sa ajunga la temperatura camerei, inainte de a le pune in tigaie. Carnea rece se va lipi imediat de tigaie.

Apa de pe ingredientele pe care le veti pune in tigaie va micsora temperatura uleiului si va favoriza lipirea. Incercati sa le tamponati cu un prosop de hartie inainte de a le gati.

3.Uleiul trebuie sa fie foarte fierbine inainte ca ingredientele sa fie adaugate. Cand o picatura de apa provoaca un adevarat haos in uleiul din tigaie, atunci e momentul potrivit.
4. Nu aglomerati tigaia. Cand adaugati prea multe lucruri in acelasi timp, temperatura uleiului scade, iar umezeala este eliberata mai repede si mai eficient in tigaie, ceea ce face ca mancarea sa se lipeasca.
5. Nu va grabiti sa miscati mancarea. Chiar daca la inceput ea se lipeste un pic de fundul tigaii, e mai bine sa asteptati si sa vedeti daca nu cumva se dezlipeste singura.

Sursa foto: livestrong.com

scienceofcooking.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Miel umplut

Miel umplut

Este nelipsit de pe masa noastra in ziua de Paste.

Miel umplut
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise