Pare cel mai simplu lucru din lume, si cu toate astea, pregatirea orezului da batai de cap multora dintre noi. Nu trebuie sa va pierdeti insa speranta; orezul pufos, cu boabe separate si nelipicios nu este imposibil de obtinut.

Pentru a va veni in ajutor, am adunat cateva sfaturi simple de la cele mai pricepute gospodine si de la cei mai iscusiti bucatari. Iata ce am aflat:
 
1. Alege tipul de orez potrivit.  Exista peste 120.000 de soiuri de orez in intreaga lume, catalogate in functie de granulatie, culoare sau aroma. In functie de preparatele pe care dorim sa le pregatim, putem alege un anumit tip de orez. De exemplu, pentru prepararea salatelor sau garnituri se foloseste orezul natur, prefiert sau salbatic, in timp ce pentru pilafuri sau paella se foloseste orez vaporizat.
 
2.  Masurati orezul si apa. Pentru majoritatea tipurilor de orez, se foloseste proportia de 1:2, 1 masura de orez la 2 masuri de apa. Exista insa si tipuri de orez ce au nevoie de mai multa sau mai putina apa, asa ca cel mai indicat este sa consultati eticheta produsului inainte de a incepe sa gatiti.
 
3. Spala orezul. Este indicat sa spalat orezul de 2-3 ori cu apa rece, deoarece va devini astfel mai putin lipicios, prin indepartarea amidonului si a impuritatilor.
 
4. Fierbeti apa. Lasati apa sa dea intr-un clocot, dupa care adaugati orezul. Aveti in vedere ca orezul isi mareste volumul in timpul fierberii, asadar este necesar sa optati pentru o oala suficient de incapatoare.
 
5. Odata ce apa a dat in clocot, adaugati orezul, sarea si untul (daca este cazul) si dati focul la intensitate mica.
 
6. Acoperiti si lasati la fiert la foc mic. Nu dati la o parte capacul, caci aburul va iesi, iar timpul de gatire ale orezului se va prelungi.
 
7. Dupa aproximativ 18 minute (pentru orezul alb) sau 30 minute (in cazul orezului brun), se poate verifica orezul. Orezul fiert trebuie sa fie pufos, sa nu fie tare sau lipicios. 
 
8. Opriti focul si dati la o parte capacul. Orezul se cateva minute sa se odihneasca, dupa care se amesteca usor, cu ajutorul unei linguri sau furculite, pentru a desprinde boabele lipite intre ele.
 
Sursa foto: www.flickr.com

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Relu Relu, 20 aprilie 2015

    orez delicios.

  • Fara foto

    Iuliana Balasa, 20 aprilie 2015

    Cum fac eu orezul "perfect " si la aspect si la gust . Spal orezul ,Calesc o ceapa ,dupa cateva minute ,pun o cutie de ciuperci ,,1/2 dintr-un ardei rosu ,apoi pun si orezul si pun apa fierbinte peste el cam de 2-3 degete .Amestec intre timp ,adaug secretul gustului (eu nu pun sare ) si la sfarsit patrunjel tocat marunt . Am mai invatat din comenzile asiaticilor si mai fac cate o omleta ,o tai fasii si o pun deasupra ! Este un orez-pilaf de toata bunatatea . Incercati ! Pofta buna !

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 20 aprilie 2015

    Eu pun o parte orez si 2,5 parti apa putin unt si-l bag la cuptor.

  • Fara foto

    Dumitru Craciun, 17 aprilie 2015

    cum să fac un pilaf cu dovlecei

  • Fara foto

    Dumitru Craciun, 17 aprilie 2015

    se folosește grăsime la orez ,dacă îl băgăm la cuptor nu iese mai bun .

  • Fara foto

    Ruth Gedasi, 16 aprilie 2015

    EU MA FOLOSESC DE OREZUL INDIAN BASMATI SAU TALIANDI SI IMI IESE EXCELENT