Cu siguranta ati varsat cel putin o data lacrimi in bucatarie. Nu pentru ca vi s-ar fi ars friptura, ci pentru ca ati taiat o ceapa cu multa "personalitate".

E momentul sa spuneti NU lacrimilor si sa aflati cum puteti taia cea mai piscatoare ceapa fara sa mai varsati vreo lacrima.

Exista cel putin 10 metode de care nu stiati, vi le spunem pe toate in cele ce urmeaza:


1. Taiati ceapa sub apa 

Compusii sulfurici din ceapa sunt cei care va irita ochii si va fac sa lacrimati. De aceea, atunci cand taiati ceapa sub apa, substantele iritante raman in apa. Insa, aceasta metoda este destul de incomoda si poate duce la accidentari. 

2. Inghetati ceapa inainte s-o taiati

Ceapa este una dintre legumele care contin multa apa. Daca bagati ceapa la congelator timp de 15 minute, toata apa din ceapa va ingheta impreuna cu compusii care irita ochii. Ce-i drept, odata inghetata, ceapa va fi mult mai greu de taiat. 

3. Lasati radacina intacta

Daca lasati radacina intacta, veti observa ca nu veti mai varsa lacrimi atunci cand o taiati. Insa, daca alegeti aceasta metoda, aveti grija sa nu va taiati, pentru ca este destul de greu sa tai marunt ceapa in forma ei rotunda.

4. Bagati ceapa la microunde inainte s-o taiati

Se pare ca daca bagati ceapa intreaga in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde, substantele care irita ochii sunt anihilate. Tineti minte sa o bagati intreaga, daca ati curatat-o inainte, riscati sa varsati si mai multe lacrimi. 

5. Tineti un chibrit in gura

Suna cam aiurea, dar se pare ca daca tineti un chibrit ingura, cu varful rosu spre exterior, acesta va absorbi substantele iritante inainte ca acestea sa ajunga la ochi.
 
6. Luati un pic de paine in gura

In mod similar functioneaza si metoda cu tinutul unei felii de paine in gura. Aceasta protejeaza ochii, absorbind substantele iritante. 

7. Aprindeti o lumare langa taietor

O lumanare aprinsa (sau un ochi de aragaz) va atrage substantele sulfuroase si le va tine departe de ochii vostri. 

8. Ungeti cutitul cu zeama de lamaie

Aceasta este o solutie simpla, dar anevoioasa, deoarece va trebui sa tot ungeti lama cutitului cu lamaie dupa doar cateva taiaturi.
 
9. Deschideti hota de la aragaz sau un fentilator

O alta solutie simpla este aceea de a indeparta substantele sulfuroase volatile cu ajutorul unui ventilator sau a hotei de la aragaz.
 
10. Folositi un cutit foarte ascutit 

Un cutit foarte bine ascutit va trece mai usor prin ceapa si, astfel, va deteriora mai putine dintre celulele pline de compusi sulfurici, ceea ce inseamna ca substantele iritante vor ajunge in aer in cantitati mult mai mici.

Sursa articol: thedailymeal.com
S
ursa foto: labadiane-hanoi.com

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto