Cum stim cand trebuie sa aruncam mancarea

  Conform unui studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura pentru Europa si Asia Centrala, romanii arunca aproximativ 5 milioane de tone de produse alimentare pe an. Asadar, in materialul de astazi vom vorbi despre timpul de pastrare al alimentelor, astfel incat acestea sa fie proaspete si sa nu reprezinte un pericol pentru sanatate.  

Cum stim cand trebuie sa aruncam mancarea

Chiar daca multi dintre noi folosesc metoda "mirositului" pentru a depista alimentele ce trebuie aruncate, trebuie sa stim ca in cazul multor produse alterate mirosul nu este un indicator.

Iata ghidul dupa care ne putem orienta pentru a pastra sau nu alimentele:

1. Resturi de mancare

Resturile de mancare sunt cele mai susceptibile la agentii patogeni, deoarece au fost supuse unei temperaturi ridicate. Desi bacteriile sunt eliminate prin expunerea la o temperatura ridicata, acestea sunt rapid reintroduse in mancarurile noastre dupa procesul de pregatire. Resturile de mancare trebuie introduse in frigider cat mai curand dupa preparare, putand fi pastrate 3-4 zile. In congelator rezista pana la 3-4 luni.
2. Carne cruda

Carnea cruda contine un numar ridicat de bacterii, tocmai de aceea fiind recomandat sa o pastram in frigider o perioada scurta de timp inainte de a fi gatita. Carnea cruda de pui, carnea pentru hamburgeri sau carnatii trebuie pastrati in frigider pentru 1 zi, maximum 2. Carnea de vita, porc sau miel poate fi pastrata la frigider pentru 3 pana la 5 zile. Mezelurile, precum sunca, pot fi pastrate mai mult timp, intre 5 si 7 zile.
3. Oua

Ouale trebuie pastrate la frigider tot timpul, la o temperatura cuprinsa intre 1 si 5 grade Celsius. Depozitarea oualor pe rafturile de pe interiorul usii frigiderului nu le va garanta o temperatura constanta, asa ca cel mai indicat este sa le schimbati locul. Pastrate in conditii corespunzatoare, ouale pot fi pastrate de la 3 la 5 saptamani. Daca ouale au capatat un miros ciudat, aruncati-le.
4. Conserve

Produsele conservate se pot imparti in doua marti categorii: bogate in acid si sarace in acid. Produsele bogate in acid, precum pasta de tomate sau compotul de ananas, au un termen de valabilitate mai scurt, de aproximativ un an si jumatate. Cele care au un continut de acid mai scazut au o perioada de valabilitate mai mare, de aproximativ 5 ani. Daca totusi observati ca recipientul in care a stat produsul este deteriorat sau bombat, aruncati-l imediat, caci astfel de fisuri pot permite patrunderea bacteriilor si alterarea produsului.
5. Produse congelate

Alimentele congelate ce sunt sigilate sunt valabile pana la 3 luni. Chiar daca prin congelare bacteriile nu sunt ucise, inmultirea lor este redusa considerabil. In cazul produselor ce nu mai sunt sigilate, termenul acestora de pastrat in congelator este de aproximativ 1 luna.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel: o reteta simpla si gustoasa. Descopera cum sa prepari cartofi crocanti,...

Cartofi noi la cuptor cu usturoi si patrunjel, reteta simpla si foarte gustoasa
Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa

Descopera reteta rapida de limonada cu capsuni, perfecta pentru zilele calduroase. Racoritoare si delicioasa, aceasta bautura...

Reteta de limonada cu capsuni - rapida, racoritoare, delicioasa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise