Conform unui studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura pentru Europa si Asia Centrala, romanii arunca aproximativ 5 milioane de tone de produse alimentare pe an. Asadar, in materialul de astazi vom vorbi despre timpul de pastrare al alimentelor, astfel incat acestea sa fie proaspete si sa nu reprezinte un pericol pentru sanatate.
 
Chiar daca multi dintre noi folosesc metoda "mirositului" pentru a depista alimentele ce trebuie aruncate, trebuie sa stim ca in cazul multor produse alterate mirosul nu este un indicator.
 
Iata ghidul dupa care ne putem orienta pentru a pastra sau nu alimentele:
 
1. Resturi de mancare
 
Resturile de mancare sunt cele mai susceptibile la agentii patogeni, deoarece au fost supuse unei temperaturi ridicate. Desi bacteriile sunt eliminate prin expunerea la o temperatura ridicata, acestea sunt rapid reintroduse in mancarurile noastre dupa procesul de pregatire. Resturile de mancare trebuie introduse in frigider cat mai curand dupa preparare, putand fi pastrate 3-4 zile. In congelator rezista pana la 3-4 luni.
 
2. Carne cruda
 
Carnea cruda contine un numar ridicat de bacterii, tocmai de aceea fiind recomandat sa o pastram in frigider o perioada scurta de timp inainte de a fi gatita. Carnea cruda de pui, carnea pentru hamburgeri sau carnatii trebuie pastrati in frigider pentru 1 zi, maximum 2. Carnea de vita, porc sau miel poate fi pastrata la frigider pentru 3 pana la 5 zile. Mezelurile, precum sunca, pot fi pastrate mai mult timp, intre 5 si 7 zile.
 
3. Oua
 
Ouale trebuie pastrate la frigider tot timpul, la o temperatura cuprinsa intre 1 si 5 grade Celsius. Depozitarea oualor pe rafturile de pe interiorul usii frigiderului nu le va garanta o temperatura constanta, asa ca cel mai indicat este sa le schimbati locul. Pastrate in conditii corespunzatoare, ouale pot fi pastrate de la 3 la 5 saptamani. Daca ouale au capatat un miros ciudat, aruncati-le.
 
4. Conserve
 
Produsele conservate se pot imparti in doua marti categorii: bogate in acid si sarace in acid. Produsele bogate in acid, precum pasta de tomate sau compotul de ananas, au un termen de valabilitate mai scurt, de aproximativ un an si jumatate. Cele care au un continut de acid mai scazut au o perioada de valabilitate mai mare, de aproximativ 5 ani. Daca totusi observati ca recipientul in care a stat produsul este deteriorat sau bombat, aruncati-l imediat, caci astfel de fisuri pot permite patrunderea bacteriilor si alterarea produsului.
 
5. Produse congelate
 
Alimentele congelate ce sunt sigilate sunt valabile pana la 3 luni. Chiar daca prin congelare bacteriile nu sunt ucise, inmultirea lor este redusa considerabil. In cazul produselor ce nu mai sunt sigilate, termenul acestora de pastrat in congelator este de aproximativ 1 luna.
 
 

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto