Cum stim cand trebuie sa aruncam mancarea

  Conform unui studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura pentru Europa si Asia Centrala, romanii arunca aproximativ 5 milioane de tone de produse alimentare pe an. Asadar, in materialul de astazi vom vorbi despre timpul de pastrare al alimentelor, astfel incat acestea sa fie proaspete si sa nu reprezinte un pericol pentru sanatate.  

Cum stim cand trebuie sa aruncam mancarea

Chiar daca multi dintre noi folosesc metoda "mirositului" pentru a depista alimentele ce trebuie aruncate, trebuie sa stim ca in cazul multor produse alterate mirosul nu este un indicator.

Iata ghidul dupa care ne putem orienta pentru a pastra sau nu alimentele:

1. Resturi de mancare

Resturile de mancare sunt cele mai susceptibile la agentii patogeni, deoarece au fost supuse unei temperaturi ridicate. Desi bacteriile sunt eliminate prin expunerea la o temperatura ridicata, acestea sunt rapid reintroduse in mancarurile noastre dupa procesul de pregatire. Resturile de mancare trebuie introduse in frigider cat mai curand dupa preparare, putand fi pastrate 3-4 zile. In congelator rezista pana la 3-4 luni.
2. Carne cruda

Carnea cruda contine un numar ridicat de bacterii, tocmai de aceea fiind recomandat sa o pastram in frigider o perioada scurta de timp inainte de a fi gatita. Carnea cruda de pui, carnea pentru hamburgeri sau carnatii trebuie pastrati in frigider pentru 1 zi, maximum 2. Carnea de vita, porc sau miel poate fi pastrata la frigider pentru 3 pana la 5 zile. Mezelurile, precum sunca, pot fi pastrate mai mult timp, intre 5 si 7 zile.
3. Oua

Ouale trebuie pastrate la frigider tot timpul, la o temperatura cuprinsa intre 1 si 5 grade Celsius. Depozitarea oualor pe rafturile de pe interiorul usii frigiderului nu le va garanta o temperatura constanta, asa ca cel mai indicat este sa le schimbati locul. Pastrate in conditii corespunzatoare, ouale pot fi pastrate de la 3 la 5 saptamani. Daca ouale au capatat un miros ciudat, aruncati-le.
4. Conserve

Produsele conservate se pot imparti in doua marti categorii: bogate in acid si sarace in acid. Produsele bogate in acid, precum pasta de tomate sau compotul de ananas, au un termen de valabilitate mai scurt, de aproximativ un an si jumatate. Cele care au un continut de acid mai scazut au o perioada de valabilitate mai mare, de aproximativ 5 ani. Daca totusi observati ca recipientul in care a stat produsul este deteriorat sau bombat, aruncati-l imediat, caci astfel de fisuri pot permite patrunderea bacteriilor si alterarea produsului.
5. Produse congelate

Alimentele congelate ce sunt sigilate sunt valabile pana la 3 luni. Chiar daca prin congelare bacteriile nu sunt ucise, inmultirea lor este redusa considerabil. In cazul produselor ce nu mai sunt sigilate, termenul acestora de pastrat in congelator este de aproximativ 1 luna.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor