Cum stim cand trebuie sa aruncam mancarea

  Conform unui studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura pentru Europa si Asia Centrala, romanii arunca aproximativ 5 milioane de tone de produse alimentare pe an. Asadar, in materialul de astazi vom vorbi despre timpul de pastrare al alimentelor, astfel incat acestea sa fie proaspete si sa nu reprezinte un pericol pentru sanatate.  

Cum stim cand trebuie sa aruncam mancarea

Chiar daca multi dintre noi folosesc metoda "mirositului" pentru a depista alimentele ce trebuie aruncate, trebuie sa stim ca in cazul multor produse alterate mirosul nu este un indicator.

Iata ghidul dupa care ne putem orienta pentru a pastra sau nu alimentele:

1. Resturi de mancare

Resturile de mancare sunt cele mai susceptibile la agentii patogeni, deoarece au fost supuse unei temperaturi ridicate. Desi bacteriile sunt eliminate prin expunerea la o temperatura ridicata, acestea sunt rapid reintroduse in mancarurile noastre dupa procesul de pregatire. Resturile de mancare trebuie introduse in frigider cat mai curand dupa preparare, putand fi pastrate 3-4 zile. In congelator rezista pana la 3-4 luni.
2. Carne cruda

Carnea cruda contine un numar ridicat de bacterii, tocmai de aceea fiind recomandat sa o pastram in frigider o perioada scurta de timp inainte de a fi gatita. Carnea cruda de pui, carnea pentru hamburgeri sau carnatii trebuie pastrati in frigider pentru 1 zi, maximum 2. Carnea de vita, porc sau miel poate fi pastrata la frigider pentru 3 pana la 5 zile. Mezelurile, precum sunca, pot fi pastrate mai mult timp, intre 5 si 7 zile.
3. Oua

Ouale trebuie pastrate la frigider tot timpul, la o temperatura cuprinsa intre 1 si 5 grade Celsius. Depozitarea oualor pe rafturile de pe interiorul usii frigiderului nu le va garanta o temperatura constanta, asa ca cel mai indicat este sa le schimbati locul. Pastrate in conditii corespunzatoare, ouale pot fi pastrate de la 3 la 5 saptamani. Daca ouale au capatat un miros ciudat, aruncati-le.
4. Conserve

Produsele conservate se pot imparti in doua marti categorii: bogate in acid si sarace in acid. Produsele bogate in acid, precum pasta de tomate sau compotul de ananas, au un termen de valabilitate mai scurt, de aproximativ un an si jumatate. Cele care au un continut de acid mai scazut au o perioada de valabilitate mai mare, de aproximativ 5 ani. Daca totusi observati ca recipientul in care a stat produsul este deteriorat sau bombat, aruncati-l imediat, caci astfel de fisuri pot permite patrunderea bacteriilor si alterarea produsului.
5. Produse congelate

Alimentele congelate ce sunt sigilate sunt valabile pana la 3 luni. Chiar daca prin congelare bacteriile nu sunt ucise, inmultirea lor este redusa considerabil. In cazul produselor ce nu mai sunt sigilate, termenul acestora de pastrat in congelator este de aproximativ 1 luna.
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise