Cum vopsim ouale de Pasti natural, fara sa folosim vopseau din comert

Ouale de Pasti nu trebuie vopsite neaparat cu colorantii artificiali din comert, care de multe ori pot fi nu doar scumpi, dar si toxici. Exista destul de multe alternative naturale, sanatoase si ieftine.    Daca pana acum nu v-ati gandit sa renuntati la vopseaua artificiala din comert, poate ar trebui sa aflati ca studii recente au descoperit ca exista o legatura intre aceasta si hiperaciditatea la copii.  Alteori s-a intamplat ca sub eticheta de vopsea de oua sa fie, de fapt, coloranti pentru textile, plini de E-uri nocive (E 122 sau azorubina, care declanseaza astmul si hiperactivitate la copii).  

Cum vopsim ouale de Pasti natural, fara sa folosim vopseau din comert

Asadar, daca tineti la sanatatea voastra, poate ar fi bine sa renuntati la colorantii artificiali si, anul acesta, sa vopsiti natural ouale.
Iata cum puteti obtine cateva culori naturale:

Rosu deschis - sfecla:

Pregatiti un suc de sfecla si, inainte de a scufunda ouala in el, aveti grija sa le fierbeti.

Este posibil ca sucul de sfecla sa penetreze coaja si sa coloreze si albusul, dar nu va speriati, de aceasta data totul e natural.

Verde - spanac:

Se fierbe spanacul pentru prepararea unei mancari de spanac, dar nu se arunca apa. Aceasta se pastreaza si in ea se fierb ouale de Pasti. In cel mai rau caz, culoarea obtinuta va fi un gri spalacit. Puteti incerca sa faceti si o fiertura concentrata de iarba in care sa fierbeti ouale de Pasti. Astfel, puteti obtine un verde crud deosebit.

Galben - ceapa/ nuca/ musetel/ turmeric:

Se iau cojile de la 6-8 cepe galbene, se pun intr-o oala cu 4 cani de apa si se fierb timp de 30 de minute. Apoi, in acest amestec de fierb si ouale.

Albastru - varza rosie

Este un proces mai indelungat, dar merita. Se fierbe o jumatate de varza rosie (se pot folosi frunzele mai vestejite de la suprafata) cu 4 cani de apa, timp de 30 de minute. Apoi se pun si ouale la fiert in apa colorata, se iau de pe foc dupa aproximativ 10 minute, dar se lasa in ouala peste noapte.

Violet inchis - vin rosu:

Aveti acasa un vin rosu care nu este prea bun sau care s-a otetit? Il puteti folosi pentru a colora ouale de Pasti. Tot ce trebuie sa faceti este sa fierbeti ouale in vin si sa le lasati in oala, la racit, peste noapte.

Bonus:

Daca vreti ca oricare dintre culorile de mai sus sa se prinda mai bine de oua, inainte de fierbere puneti-le intr-o apa cu otet, unde le lasati in jur de 20 de minute. De asemenea, dupa ce le-ati vopsit, se recomanda sa dati ouale cu un pic de grasime, pentru a proteja culoarea.

Sursa foto: globus-tours.net
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pizza bread

Pizza bread

Pizza bread
Ciorbă de crap

Ciorbă de crap

Ciorbă de crap
Crap prajit cu sos de rosii si capere

Crap prajit cu sos de rosii si capere

Crap prajit cu sos de rosii si capere
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor