In fiecare an, un loc de cinste in camarile gospodinelor din Romania il au gemurile, dulceturile, marmeladele si peltelele. Cu totii le adoram si le folosim ca desert sau in compozitia unor prajituri. Insa, exista vreo diferenta intre ele? Cu siguranta, iata tot ce trebuie sa stiti despre prepararea si diferentele dintre dulceata, gem, marmelata si peltea:
In primul rand, pentru prepararea de dulceata se face separat un sirop din apa si zahar.
La 1 kg de zahar folosit, se vor adauga 750 ml de apa. Acestea se fierb la foc mic, iar cand amestecul incepe sa se inchege, se da la foc iute. Spuma care se formeaza in timpul fierberii trebuie indepartata. Apoi, se adauga in sirop fructele proaspete si se lasa la fiert.
Cand dulceata este legata, se adauga 2 doua linguri de zeama de lamaie, se mai da un clocot si se alege din nou spuma.
Cateva sfaturi utile:
- fructele folosite la dulceata trebuie sa fie proaspete si nu foarte coapte.
- nu este recomandat sa se prepare mai mult de 1 kg o data.
- cratita in care se fierb ar trebui sa fie dedicata doar acestui proces, altfel, dulceata ar putea prinde gust de mancare.
- inainte de prepararea dulcetii, oala se unge in interior cu lamaie, pentru indepartarea altor gusturi sau mirosuri neplacute.
Spre deosebire de dulceata, gemul se prepara punand zaharul la fiert odata cu fructele.
Abia dupa ce fructele se dizolva in zahar si se leaga ca o dulceata, gemul este gata.
De asemenea, spre deosebire de dulceata, gemul se toarna in borcane cat e cald, apoi se tin la cuptor slab timp de 15 - 20 de minute, pana prind o coaja deasupra.
Se lasa sa se raceasca apoi se leaga.
Daca aveti fructe foarte coapte, atunci cel mai potrivit este sa le faceti marmelada. Acestea se fierb mai intai, apoi se trec prin sita si piureul obtinut se lasa la scazut la foc iute. Se amesteca constant pentru ca marmelada sa nu-si schimbe culoarea si sa nu se prinda de vas.
Cand lichidul se evapora si ramane numai pulpa fructelor, se pune si zaharul si se mai da in colcot de cateva ori.
Dupa ce amestecul a ajuns la consistenta dorita, se toarna fierbinte in borcane incalzite, care se dau la cuptor slab timp de 15 - 20 de minute.
Tineti cont ca marmelada trebuie foarte bine scazuta ca sa tina pentru iarna, asa ca nu trebuie sa fie deloc zemoasa.
Peltea
In primul rand, pelteaua se prepara din fructe acre: coacaze, agrise, caise, visine, gutui sau mere rosii. Se mai face si din cojile si cotoarele fructelor bogate in pectina: mere, pere, struguri, gutui, prune.
Fructele se pun intr-o oala si se toarna apa atat cat sa le acopere putin. Se fierb la foc iute pana cand totul se inmoaie bine, apoi se acopera cu un capac si se lasa la racit pana a doua zi.
A doua zi, se strecoara si pastreaza doar lichidul. La fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar.
Amestecul se pune din nou la fiert si se lasa pana incepe sa se ingroase. In tot acest timp, cu o lingura se aduna spuma. Testul pentru a vedea daca pelteaua este gata: se pune o picatura pe o farfurie si, daca in scurt timp se face ca un jeleu, e gata de turnat in borcane.
Sursa articol: culinar.ro
Sursa foto: seasonedkitchen.com
Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasaIncearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii